Annonce
Kultur

Poptøsen Anja stak ud til D-A-D-koncert: Tøjhuset hylder mindeværdige Fredericia-koncerter

Anja Hjort er en af de fredericianere, der har bidraget med en fortælling om hendes favoritkoncer. Da hun så, at Museerne i Fredericia søgte fortællinger om specielle koncertoplevelser, var hun ikke i tvivl om, at D-A-D-koncerten i 1995 var hendes foretrukne minde. Foto: Peter Leth-Larsen
Der var pænt fremmøde, da udstillingen "Min bedste koncert" fredag eftermiddag åbnede i Tøjhuset. Fremover kan en række personlige beretninger fra koncerter i Fredericia læses både der og på nettet.

Fredericia: Anja Hjort følte sig en smule udenfor, da hun 29. april 1995 stod i Fredericia Hallen for overvære D-A-D. Iført lyse cowboybukser og en hvid bondeskjorte stak hun noget ud fra de øvrige tilskuere, der mest var iført mørkt tøj, og på det tidspunkt var Anja Hjort noget mere til blød pop som Thomas Helmig.

Alligevel hænger hendes minder om netop den koncertoplevelse nu som et af flere minder i udstillingen "Mit livs koncert", som blev åbnet fredag eftermiddag i Tøjhuset.

I dag husker Anja Hjort især stemningen fra koncerten, for selvom hun stod tæt på scenen, og folk gav sig hen til musikken, var hun imponeret over, hvor venlig stemningen var. Uanset hvem man var, var man en del af et fællesskab, som frem for alt bare ville have en fest.

Hun synes også, det er sjovt at læse om andres bedste minder fra koncerter i Fredericia.

- Et af dem handler om Grand Prix'et oppe på teatret, og det er jo sådan noget, som min mor kan huske og har fortalt mig om. Det bliver mere nærværende med de her fortællinger i stedet for at være sådan noget støvet noget, siger hun.

Annonce
Det er Museerne i Fredericia, der har stået bag indsamlingen af fortællinger og billeder, som kan opleves i Tøjhuset og på Museerne i Fredericias hjemmeside. Foto: Peter Leth-Larsen

Udbredt musiktradition

Museumsleder fra Museerne i Fredericia, Karsten Merrald Sørensen, bød sammen med formanden for kultur- og idrætsudvalget, Lars Ejby Pedersen (S) velkommen til udstillingen, der er lavet med personlige fortællinger om koncerter i Fredericia de sidste 60 år.

- Jeg håber, udstillingen vil inspirere til at fundere over, hvad ens bedste koncertminde er, lød det fra Lars Ejby Pedersen.

Han mener også, at udstillingen giver et godt indblik i den stærke musiktradition, der er i byen, og at man fortsat skal sikre et varieret udbud af koncerter.

Musik er følelser

Efter de indledende taler kunne det pæne antal gæster gå en tur op på førstesalen, hvor en del af den fulde udstilling nu altså hænger. Mens billederne og fortællingerne blev læst, blev der husket tilbage og udvekslet anekdoter, hvilket også er meningen med udstillingen.

- Musik kan noget med følelser, og det kan fremkalde minder. Samtidig er det tidsbilleder på ungdomsoprør og ungdomskultur generelt. De fleste kan sikkert huske, hvad de hørte som unge, siger arkivar Lisbeth Aagaard Lykke fra Museerne i Fredericia.

"Mit livs koncert" er fremover en fast del af indretningen i Tøjhuset, mens den fulde liste med 19 lokale musikalske minder kan findes på Museerne i Fredericias hjemmeside.

Anja Hjort er en af de fredericianere, der har bidraget med en fortælling om hendes favoritkoncer. Da hun så, at Museerne i Fredericia søgte fortællinger om specielle koncertoplevelser, var hun ikke i tvivl om, at D-A-D-koncerten i 1995 var hendes foretrukne minde. Foto: Peter Leth-Larsen
Flere af de i alt 19 koncertminder hænger nu i Tøjhuset, hvor de foreløbig bliver fast del af huset. Foto: Peter Leth-Larsen
Museerne i Fredericia har åbnet udstillingen ”Mit livs koncert i Fredericia”. Her finder man et udpluk af fredericianernes egne fortællinger fra 60 års koncertoplevelser i byen. Udstillingen vises på Tøjhuset. Kulturudvalgsformand Lars Ejby Pedersen (A) åbnede udstilling. Foto: Peter Leth-Larsen
Museerne i Fredericia har åbnet udstillingen ”Mit livs koncert i Fredericia”. Her finder man et udpluk af fredericianernes egne fortællinger fra 60 års koncertoplevelser i byen. Udstillingen vises på Tøjhuset. Museumsleder Karsten Merrald Sørensen bød gæsterne velkommen. Foto: Peter Leth-Larsen
Museerne i Fredericia har åbnet udstillingen ”Mit livs koncert i Fredericia”. Her finder man et udpluk af fredericianernes egne fortællinger fra 60 års koncertoplevelser i byen. Udstillingen vises på Tøjhuset. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding For abonnenter

Allan pumpede vand hele natten: Haven forvandlet til en svømmepøl

Annonce