Annonce
Kultur

Musikcentralen godkendt trods ærgrelse over manglende koncertsal

Sådan kommer Musikcentralen i Grindsted til at se ud. Et fantastisk byggeri, er alle i byrådet enige om. Alligevel kunne det være bedre, for byggeriet mangler nemlig en koncertsal med plads til 400 tilskuere, mener flere politikere. Illustration: Billund Kommune
Skåltalerne i forbindelse med byrådets godkendelse af byggeriet af Musikcentralen i Grindsted blev suppleret af sjældent mange knubbede ord over den koncertsal, som ikke bliver del af det kommende kulturhus.

Grindsted: Musikcentralen i Grindsted bliver et dødlækkert kulturhus - men det er synd og skam, at der ikke bliver bygget en stor koncertsal med plads til omkring 400 tilskuere. Det var den generelle holdning i byrådet, da byggeriet af Musikcentralen tirsdag aften blev godkendt i en sjældent ambivalent stemning.

Selvom vedtagelsen var enstemmig, var der adskillige knubbede ord til den koncertsal, som altså ikke bliver bygget.

- Det kunne have været et kæmpe løft til Grindsted som by og til hele vores kommune, hvis man kunne skabe et sted til nogle lidt større arrangementer. For der er en kæmpe forskel på at gå ind i en sal bygget til formålet og en idrætshal, som er lavet om til formålet, sagde Mogens Jørgensen (DF), der allerede under behandlingen i unge- og kulturudvalget havde udtrykt bekymring.

- Vi låser os til et sted, som udelukker en kulturel del i vores kommune. Det er synd og skam, tilføjede han.

Annonce

Hvis vi beslutter at bygge noget til 16 millioner kroner, og med det samme beslutter, at vi i indeværende periode skal se på, om det er stort nok; er det så det rigtige, vi gør?

Lars Hansen (løsgænger)

Bevilling på finansloven

Byggeriet af Musikcentralen koster 16 millioner kroner, hvor halvdelen kommer fra staten i form af en bevilling på finansloven. En sådan bevilling varer ikke evigt, og det har derfor været nødvendigt at arbejde hurtigt med planerne.

- Jeg ærgrer mig over, at vi ikke udnytter muligheden for at gøre stedet til et mekka for musik ved at lave et spillested med plads til flere siddende tilskuere. Nogle gange skal man føre tingene helt igennem og satse fuldt ud, når man har chancen. Vi kunne for relativt få midler have skabt et sted, der kunne løfte kulturoplevelserne for folk i Billund Kommune, lød det fra Mads Helbo (R), der ligesom alle øvrige i byrådet alligevel stemte for forslaget.

Gør vi det rigtige?

Byrådet godkendte ved samme lejlighed unge- og kulturudvalgets forslag om, at der allerede i indeværende byrådsperiode skal ses nærmere på, om der er et reelt behov for en større koncertsal - og hvordan det i givet fald kan implementeres.

- Hvis vi beslutter at bygge noget til 16 millioner kroner, og med det samme beslutter, at vi i indeværende periode skal se på, om det er stort nok; er det så det rigtige, vi gør?, lød det spørgende fra Lars Hansen (løsgænger).

- Man kan ikke få alt her i livet. Det skulle ikke i første hug blive denne koncertsal, men så kommer der en 2. halvleg. Jeg synes, at bygningen rummer mange gode ting, og det glæder jeg mig til at arbejde videre med, supplerede Kris Jensen Skriver (S).

Musikcentralen

Projektets overordnede vision har vært at skabe et kultur- og ungested for Grindsted og omegn, som favner både den formelle og den uformelle fritid, i et -skole og et kultur-ben.

Målet har vært at dels opgradere musikfaciliteterne i nogle rammer, der appellerer til aktivitet og ophold i mellemrummene, dels at skabe et koncertsted i Grindsted og dels at gøre plads til værkstedsfunktioner, der kan indtages af flere ”værter”.

Byggeriet af Musikcentralen koster 16 millioner kroner. Staten bidrager med otte millioner kroner, mens Billund Kommune selv betaler den resterende del.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Se billeder og video fra luften: Kolonihaver totalt oversvømmet

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding

Se læsernes vilde billeder af oversvømmelserne: Her plejer folk at gå og cykle

Kolding

Efter oversvømmelser: Central gade midt i Kolding åbner igen

Annonce