Annonce
Tønder

Musikere lykønskede Tønder Festivals fyrtårn

Musikalske venner hyldede Hausgaard i Tønder. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Fredag eftermiddag blev en af Tønder Festivals helt store kanoner hyldet. Niels Hausgaard fylder 75 år om lidt og han fik lykønskninger med på vejen fra gamle venner.

Tønder: Hvad giver man en mand, der intet ønsker sig?

Spørger man hovedpersonen selv, er den bedste gave at have gamle venner omkring sig. Det er en af årsagerne til, at Niels Hausgaard igen og igen kommer tilbage til Tønder Festival. Her omgives han af venner.

Derfor var det også kun naturligt, at han i forbindelse med sin 75-års fødselsdag, der falder den 31. august, blev hyldet på scenen i Telt 1 af gamle venner.

Signe Svendsen, Laura Mo, Huxi Bach, Steffen Brandt, Marie Key, Alan Olsen og Kjartan Arngrim var blandt andre med til at ønske den snart 75-årige tillykke med dagen.

- I dag skal vi hylde et fyrtårn. Måske tænker I, om han ikke er ældre? Nej, han er faktisk kun 75 år, sagde Huxi Bach, der var konferencier på koncerten og flere gange fik publikum til at grine.

- Niels ønsker sig ikke meget, men om lidt kommer der et skilt ind med et telefonnummer på. Så I må gerne mobilepay til en indsamling, som vi har oprettet for at få Jachim B. Olsen kan komme tilbage i Folketinget. Niels mener ikke, det er det samme uden ham, sagde Huxi Bach og nåede ikke at afslutte sætningen inden teltet brød ud i latter.

Annonce
Signe Svendsen fik teltet til at runge af publikums grin flere gange. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Populær mand

Allerede længe før koncerten begyndte, stimlede folk sammen i telt 1 for at høre og se, hvad mange nok netop vil betegne som et fyrtårn på Tønder Festival.

De mange, der ikke kunne være inde i teltet sad til gengæld ude foran i lange køer. Der var rift om at se hovedpersonen selv. Der blev også slynget rosende ord om Hausgaard selv ud blandt publikum, mens de tålmodigt stod og ventede på at koncerten skulle gå i gang.

"Han er en dejlig mand" og "det er fantastisk, at han ikke kommer til at stoppe på festivalen, før han dør", var blandt nogle af kommentarene.

Det var ikke kun publikum, der var begejstret for manden. Rosende ord blev der også sendt afsted fra de mange kunstnere, der var mødt op for at ønske tillykke.

Hyldest

Første mand på scenen til at hylde fødselaren var Folkeklubbens sangskriver Kjartan Arngrim.

- Jeg følte mig i mange så rodløs. Det var lige indtil jeg købte min første plade med Niels Hausgaard, sagde han inden han spillede sangen "ingen vej hjem" med undertitlen "Fra Hausgaard til Tønder", som Arngrim selv havde skrevet.

Laura Mo gav også et tak med på vejen under sin optræden.

- Tak for alt det, du har gjort for musikken og det, du har gjort for mig. Og så skal du have tak for den guitartuner, du gav mig til at stemme min guitar, da du syntes, at der var stort behov for det, sagde hun.

Signe Svendsen havde regnet på, hvor mange koncerter, hun havde spillede sammen med Hausgaard.

- 500 koncerter er det blevet til. Det svarer til over 1000 timer - altså 42 døgn sammenlagt. Omkring seks uger. Det er lige så lang tid, det tager at lagre en mellemlageret ost, sagde hun.

Men træt af ham, var hun langt fra blevet. Det viste hun også på scenen, hvor der lød flere hyldester til manden.

Publikum var svært begejstrede. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Fyrtårn

Som den sidste og nok mest ventede musikere var selvfølgelig Niels Hausgaard selv.

Man kan næsten ikke tænke på Tønder Festival uden at have Niels Hausgaard med i tankerne. Det er da også en gammel aftale med festivalen, at hvis Hausgaard ikke hører noget derfra, så er han automatisk på plakaten.

- Lønnen er så, hvad festivalen synes, er rimeligt, men det er publikum, der bestemmer, hvor længe, jeg skal være her. Gider de mig ikke, har jeg intet job mere, grinte manden, der særligt nyder at se folk, der har gjort en indsats for at komme og opleve ham, som han siger.

Det var dog ud fra stemningen at vurdere, da Hausgaard gik på scenen, intet, der tydede på at folk var ved at være trætte af ham - tværtimod.

- Jeg vil gerne sige tak, og at det er alt for meget. Men det ved jeg nu ikke, om det er. Det er lige tilpas, tænker jeg, sagde Hausgaard, da han gik på scenen, og fik straks folk til at grine.

Som det sidste sang fødselaren Tom Paxtons "The last ting on my mind", hvilket var til stor glæde for publikum, som sang med.

Også TV2s Steffen Brnadt hyldede Hausgaard. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Naturligvis har bro følger

Før etableringen af den faste forbindelse over Storebælt var den ingen ende på bekymringerne. Fisk, fugle og pattedyr ville blive truet, måtte man dengang forstå. Efter hensynet til samfundets interesser samt følgerne for flora og fauna blev holdt op mod hinanden, blev bro og togtunnel alligevel bygget. Som bekendt gik verden ikke under. Nu foreligger en rapport om de naturmæssige konsekvenser af en bro mellem Als og Fyn. Vurderingen blev udarbejdet i januar, men er først nu offentliggjort. Forklaringen på forsinkelsen er ukendt, men måske har Vejdirektoratet slet og ret skammet sig over konklusionens banalitet. Broen vil medføre uoprettelig påvirkning af natur og dyrelivet både i anlægs- og driftsfasen. Naturen vil blive påført skader, der ikke kan gøres om, vurderer specialisterne således. Og ja, det er givetvis korrekt. Sådanne konsekvenser ligger i anlægsarbejders natur. Selv en mindre cykelsti forandrer landskabet for bestandigt. Musereder bliver ødelagt, frøer fordrevet og regnormene kan ikke længere komme op. Men skulle man af den grund undlade at sikre børns liv og førlighed på skolevejen? Svaret giver vist sig selv. Naturligvis er sammenligningen sat på spidsen og konsekvenserne af et brobyggeri ulig større end følgerne af en cykelsti. Men der kan alligevel drages nogenlunde ens konklusioner. Fordele og ulemper skal afvejes. Vi skal passe på vores miljø – ikke mindst når der er tale om et sårbart område som farvandet mellem Als og Fyn. Vil byggeri og drift have katastrofale konsekvenser for naturen, må planerne opgives. Broen skal heller ikke etableres, hvis det ikke giver overordnet mening økonomisk og samfundsmæssigt. Til gengæld skal der bygges, hvis hensynet til vores fælles bedste taler for det, og der ikke er udsigt til virkelig alvorlige skader på omgivelserne. Vi må ikke ende samme sted, som vores naboer mod syd, hvor naturklager kan forsinke etableringen af vigtig infrastruktur i år eller nogle gange ligefrem årtier.

Team Esbjerg

Dagens gode nyhed: Esbjergs håndbolddronnning laver ny aftale - derfor forlænger Estavana Polman

Annonce