Annonce
Esbjerg

Musikhuset og Tobakken forudser store konsekvenser

Direktør i Musikhuset Esbjerg, Torben Seldrup regner med, at coronakrisen kommer til at koste et seks-cifret beløb. Arkivfoto: Martin Ravn
Esbjergs to største kulturhuse lider hårdt under coronakrisen, men de er ikke umiddelbart truet på eksistensen. Både i musikhuset og på Tobakken forventer man, coronaen vil trække spor gennem hele resten af 2020 på kulturområdet.

Esbjerg: I sidste uge blev Fredericia Teater erklæret konkurs, og coronakrisen er virkelig hård for spillesteder, teatre og kulturhuse, da frygten for sygdommen har aflyst alle kulturelle arrangementer på ubestemt tid.

Esbjergs to største aktører på feltet, Musikhuset Esbjerg og Tobakken, er også hårdt ramt, men dog ikke umiddelbart truet på eksistensen, fastslår henholdsvis Torben Seldrup og Jan Mols.

- Det er naturligvis en meget alvorlig situation, vi allesammen står i, men de fleste af os har en fornuftig økonomi og er godt rustet til det her. Jeg skal ikke udtale mig om situationen på Fredericia Teater, men i modsætning til os andre var det et producerende teater, og så rammer det jo ekstra hårdt, når alt bliver stillet på pause på ubestemt tid, siger Torben Seldrup, der udover at være direktør i Musikhuset Esbjerg også er formand for foreningen Danske Koncert- og Kulturhuse.

Annonce

Det er én stor gang uvidenhed, vi her har med at gøre, og det er et kæmpemæssigt puslespil med mange brikker og mange ubekendte.

Torben Seldrup, direktør Musikhuset Esbjerg

Seks-cifret tab

I Musikhuset Esbjerg bliver der arbejdet hårdt på at finde nye datoer til de arrangementer, der er blevet aflyst på grund af frygten for smitte og udbredelse af coronavirus, og det er ifølge Torben Seldrup lykkedes for langt de fleste arrangementers vedkommende.

- Men igen, så aner vi jo reelt ikke, hvor længe det her skal stå på, så nye datoer i kalenderen skal jo tages med et gran salt. Det er én stor gang uvidenhed, vi her har med at gøre, og det er et kæmpemæssigt puslespil med mange brikker og mange ubekendte, men vi forsøger at lægge det efter bedste evne. Vi lever af entréindtægter, og dem har vi jo altså ikke nogen af lige nu, så jeg tror, at det her kommer til at koste os et seks-cifret beløb, så må vi se, hvad der er af kompensationsmuligheder, siger Torben Seldrup.

Hans kollega på Tobakken, Jan Mols, sidder med mange af de samme problematikker.

- Vi har lige nu tre fokuspunkter. For det første forsøger vi at flytte de arrangementer, det kan betale sig at flytte, resten aflyser vi. For det andet afventer vi en melding fra kommunen og Statens Kunstfond. Vi leverer jo reelt ikke det, vi skal leve op til, men får vi stadig det fulde tilskud?, spørger Jan Mols.

Konsekvenser

Det tredje fokuspunkt for Tobakken er økonomien på den anden side af coronakrisen.

- Hvad er det for en proces, der går i gang bagefter? Jeg forventer en nedgang og en opbremsning for kulturen, der vil komme til at vare året ud. Både folks privatøkonomi og samfundets økonomi er rystet af det her, og vi vil komme til at opleve det samme som under finanskrisen for ti år siden, forudser Jan Mols.

Men hans fokus er reelt et helt andet sted.

- Jeg er mest optaget af, at vi allesammen kommer godt igennem det her. Vi har tilbudt Musikhuset at tage deres arrangementer, hvis de ikke kan finde plads i kalenderen, og vi skal også lige tænke på de stakkels musikere, der fra dag til dag mistede deres indtægter, siger Jan Mols.

Torben Seldrup deler hans forudsigelse af situationen, når coronaskyen en gang er lettet.

- Min personlige formodning er, at der bliver en forsigtig opstart. Danskerne er et levende folkefærd, og vores korttidshukommelse er ikke alt for god, så jeg tror, at tingene langsomt kommer i gang igen og finder et naturligt leje, siger Torben Seldrup.

Jeg er mest optaget af, at alle kommer godt gennem denne her svære tid, siger Jan Mols, der er daglig leder på Tobakken. Arkivfoto: Ole Maas
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce