Annonce
Vejen

Musikken, der forandrer livet

Der skal øves - helst hver dag - på instrumentet, når man vil med på noderne i Vejen Garden. Gustav har - trods det han er "en rigtig drenge" - eller har fået den disciplin, det kræves at være musiker. Det har smittet af på lektierne. Foto: Vejen Garden

I Vejen Garden spiller Gustav Bertel Bundesen Jepsen en masse musik sammen med gode kammerater, og når de skal til arrangementer, trækker de i deres stiveste puds, uniformen. Men det handler om meget mere end musik, takt og tone. For Gustav har fået

VEJEN: Gustav er ni år gammel. Midt mellem plakater af Spiderman på den ene væg og en stor, gul Minion på den anden er der plads til, at Gustav kan øve sig. På musikken. For han formår at få flotte toner ud gennem et flygelhorn, og han mestrer signalhornets kunst. Det har han lært i Vejen Garden.

Til august er det to år siden, at Gustav begyndte i en af Danmarks bedste garder. En af hans gode venner spiller i garden, og så ville Gustav også prøve det.

- Det var lidt svært i starten, men så blev det nemmere og nemmere, fortæller Gustav.

- Først lærer man noder. Det synes jeg ikke, var så svært igen.

Men det tager tid at lære at spille på et instrument. Og det kan virke skræmmende, når man hører, at Vejen Garden er en af Danmarks bedste. Men det er ikke så skræmmende endda.

Gustav havde i begyndelsen ikke andre forudsætninger end gåpåmod og interesse, som også er det vigtigste. Hans forældre er heller ikke musikalske, men de bakker ham op i hans interesse. Dét er mindst ligeså vigtigt.

Annonce

Jeg siger velkommen og leger med dem, så de føler sig hjemme.

om at tage godt imod nye drenge i garden

Uniformen kræver sit

- Han fik faktisk sin uniform efter fem måneder, fortæller Gustavs far, Kim Jepsen.

- Jeg har næsten slået rekorden, smiler Gustav.

Typisk tager det omkring et års tid, før nye drenge er klar til at få en uniform, men Gustav var hurtig til at lære, og han arbejdede flittigt for det. Og det gør han stadig. Han er lige blevet udnævnt til "Årets Højdespringer" i garden. En titel, der betyder meget for ham, og som står for nogle helt særlige ting.

- Så har man været en god kammerat og været god til at tage de nye ind. Og så har man rykket sig rigtig meget, fortæller Gustav.

Der ligger også et godt stykke arbejde bag, for sådan en titel kommer ikke af sig selv.

- Jeg har øvet mig en hel masse.

Man skal gerne øve sig på sit instrument en halv time om dagen, men det gør ikke noget, synes Gustav.

- Når jeg spiller lidt forskelligt, så bliver jeg helt glad. Og så er det sjovt at øve, fortæller han.

Fransk hotdog

Men for Gustav handler Vejen Garden mest af alt om noget helt andet.

- Det er sjovt, fordi vi er gode til at lege med hinanden. For det meste leger vi tik. Og nogle gange gemmeleg. Og så er det også hyggeligt at gå over i Kvickly sammen med vennerne, griner han.

- Der køber vi en fransk hotdog.

I Vejen Garden er der et særligt fokus på nye drenge, så de får de bedste forudsætninger for en god begyndelse i garden. En gang om året er der overnatning på Ladelund efterskole, hvor de yngste drenge hygger, ser film, spiller fodbold og spiser god mad. Og der er også lige plads til at spille et nummer eller to på instrumenterne.

Gustav ved også, hvad der skal til for at få de nye drenge til at føle sig godt tilpas.

- Jeg siger velkommen og leger med dem, så de føler sig hjemme, fortæller han.

Og kammeratskabet har været en vigtig del af Gustavs mod og vilje til at lære nyt. Og det har været med til at udvikle ham. For som så mange andre livlige knægte har Gustav haft nogle udfordringer med skolen.

- Gustav er en rigtig dreng. Han har aldrig haft nemt ved at sidde stille og koncentrere sig, fortæller Gustavs mor, Helle Bundesen.

Men det har Vejen Garden vendt op og ned på.

- Han fik en stor selvtillid ved det, for der var noget, han kunne finde ud af. Og han lærte, at når der er noget, man bruger tid på, så kan man faktisk godt, siger Helle Bundesen.

Bedre i skolen

- Så han blev også meget bedre i skolen allerede kort tid efter.

Gustavs forældre fortæller, at selv lærerne har påtalt Gustavs forbedring. Og selvom Gustav i begyndelsen syntes, at det var en smule svært at lære at spille, så var det var nemt for forældrene at bakke ham op.

- Han har set, at hvis man vil noget og øver, så kan man godt, siger Kim Jepsen.

- Og det har så også fulgt ham i skolen nu.

Og selvom hverken Gustavs far eller mor selv spiller instrument, så var der hjælp at hente, da han skulle lære sit instrument at kende.

- Det er så fint, for til at starte med får de en cd med hjem, fortæller Helle Bundesen.

- Og så kan vi jo høre, hvordan det skal lyde.

Siden har Gustav lært mange sange. En af de sange, han bedst kan lide at spille, er "Congratulations and Celebrations" af Cliff Richard. Den lærte han, fordi nogle venner af familien skulle giftes sidste sommer. Og her ville Gustav gerne spille sangen sammen med Vejen Gardens "seksmandsgruppe", som er nogle af de allerdygtigste i garden.

Så for at kunne fejre de nygifte havde Gustav øvet hårdt. Og da dagen kom, gik han gennem gaderne med instrumentet for munden og truttede tonerne af den velkendte melodi ud til gæster og andre nysgerrige sjæle.

Plads til flere

Vejen Gardens leder Jørgen Schmidt fortæller, at orkestret lige nu holder en dør åben for nye drenge, der vil med i kammeratskabet - og blive bedre i skolen som en gratis sidegevinst.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce