Annonce
Sønderborg

Musiske piger samles om jazzen

Der blev også tid til at lege musisk tampen brænder for Ella Bech, Sigrid Petersen og Astrid Petersen. Foto: André Thorup

I disse dage er piger i alderen 10 til 15 år samlet på Sønderborg Musikskole for at lære jazzmusikken bedre at kende.

Sønderborg: Tolv piger med lukkede øjne samlet i en rundkreds for i fællesskab at skabe toner blot med deres stemmer. Sådan starter vinterferiens JazzCamp for piger ud på Sønderborg Musikskole. Men det er ikke kun pigernes stemmebånd, som er vigtige, det er instrumenterne også. Og der er mange af dem. Klaver, harpe, ukulele, trommer, cello, guitar og en xylofon. Tirsdag til fredag i denne uge er der Jazzcamp for piger, hvor musiske piger fra 10 til 15 år får muligheden for at lære jazzmusikken at kende.

- I starten er det bare vigtigt, at vi får lidt lyd ud, siger Mija Milovch, som er underviser.

Det er Copenhagen Jazz Festival samt JazzDanmark, der i samarbejde med Sønderborg Musikskole har sat projektet i gang. Til at lære pigerne mere om jazzmusikkens verden er der to undervisere. Den ene er Niels Præstholm, som i forvejen er tilknyttet Sønderborg Musikskole, og den anden er Mija Milovich, som JazzDanmark har stillet til rådighed. Det er anden gang, at Sønderborg Musikskole ligger lokaler til JazzCamp for piger.

- Vi synes, at det er et spændende initiativ, som JazzDanmark har sat i gang, for at få flere piger til at spille jazz. Det vil vi gerne være med til at støtte op om, siger Tina Regelsen, souschef ved Sønderborg Musikskole.

Olivia Gottlieb og Nathalie Pedersen følger nøje med, når underviser Niels Præstholm spiller på ukulelen. Foto: André Thorup

En hurtig løber og rødhætte

Stille og roligt fyldes to lokaler på Sønderborg Musikskole med lyden af fællesskab og instrumenter. Pigerne, som er delt op i to hold, spiller i forvejen på et instrument eller synger, men på campen får de også mulighed for at prøve andre instrumenter. I det ene lokale er de i gang med at komponere lyden af et menneske, som løber hurtigere og hurtigere. Harpen foreslår noderne C-E-D-E. De andre instrumenter følger trop. En af deltagerne på kurset er 12-årige Naia Bech, som også deltog i JazzCamp for piger sidste år. Ifølge hende er der flere gode grunde til at bruge sin vinterferie på at spille jazz.

- Jeg møder andre piger, som også spiller musik, og så kan vi spille sammen. Det er anderledes i forhold til min normale undervisning på musikskolen, hvor jeg spiller alene, siger Naia Bech.

Ved siden af i det andet lokale er underviser Niels Præstholm og de seks andre piger i gang med at finde lave musik, som passer til pigernes opfattelse af eventyret Den lille Rødhætte. Celloen skal være ulven, og ukulelen er rødhætte. I fællesskab spiller pigerne de lyse toner til rødhættes replikker og de dybe og dramatiske til ulvens. Så i løbet af campen får pigerne lov til at skifte bekendtskab med meget forskellige måder at skabe musik på.

- Allervigtigst er det, at det er sjovt for pigerne at være med og spille jazz, siger underviser Mija Milovich.

Naia Bech spiller normalt på klaver, men får også prøvet kræfter med xylofonen. Foto: André Thorup
Underviser Mija Milovich fik også lov til at lege tampen brænder, mens blandt andet Ella Bech spiller. Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Gode coronanyheder - smitten falder drastisk i flere pressede kommuner

Annonce