Annonce
Kolding

Muslimer vil ikke bruge Koldings multietniske gravplads: Ønsker særlig afdeling

Arbejdet med at anlægge den multietniske gravplads er i gang på Nordre Kirkegård i Kolding. Foto: Søren Gylling

I Kolding er man i gang med at anlægge en multietnisk gravplads i forbindelse med Nordre Kirkegård. Men mange af de lokale muslimer melder ud, at de ikke ønsker at bruge gravpladsen, hvis der ikke indrettes en særlig muslimsk afdeling.

Annonce

Kolding: Hvis man kan leve side om side, kan man også ligge side om side i døden. Det har været grundtanken bag den multietniske gravplads, som Kolding Kirkegårde er ved at indrette i forbindelse med Nordre Kirkegård. Men den tanke møder nu modstand blandt lokale muslimer. De ønsker ikke, at forskellige trosretninger risikerer at ligge blandet mellem hinanden på den kommende gravplads, der skal åbne til efteråret.

- Folk fortæller mig, at de ønsker en særlig afdeling for muslimer, ellers ønsker de ikke at benytte gravpladsen, fortæller Hamlaoui Bahloul, der er tolk og byrådsmedlem, og som i løbet af planlægningen har været bindeled i dialogen mellem Kolding Kirkegårde og lokale muslimske grupper.

Muslimske gravpladser

I Danmark får muslimerne i større byer lov til at begrave deres pårørende i specielt indrettede områder af nogle bestemte kirkegårde, og i Brøndby findes en helt særlig muslimsk gravplads, der bliver drevet af Dansk Islamisk Begravelsesfond. Andre steder i Danmark findes der som nævnt muslimske afdelinger på de almindelige danske kirkegårde. På Sjælland drejer det sig om Vestre Kirkegård i København. På Fyn drejer det sig om Risingskirkegård og Korsløkke Kirkegård. I Jylland er der muslimske afdelinger på følgende kirkegårde: Haderslev, Esbjerg, Aarhus, Aalborg, Vejle, Holstebro og Horsens.

Hamlaoui Bahloul ærgrer sig over, at der er opstået problemer så tæt på mål. Han har boet i Kolding gennem 30 år, og han har været kontaktled mellem Kolding Kirkegårde og muslimske grupper i Kolding. - For mig har ønsket været en muslimsk gravplads helt fra starten. Jeg har aldrig været tillidsmand for andre trosretninger i byen, siger han. pressefoto
Annonce

Muslimer vil melde ud

Ideen bag den kommende gravplads er multietnisk, hvor man frit har mulighed for at vælge sig en gravplads på det store område.

Selv om gravpladsen ikke er inddelt i særlige områder, har der dog været en vis forventning om, at forskellige religiøse trosretninger og ikke-troende vil lade sig begrave i områder med ligesindede. Men frivilligheden er altså ikke nok for de omkring 50 muslimer, som Hamlaoui Bahloul har været i kontakt den seneste tid, hvor arbejdet med at anlægge gravpladsen er gået i gang.

- Folk er skuffede over, at der ikke skal være en adskillelse, så muslimer er sikre på, at de ligger begravet sammen med andre muslimer. Der er ikke brug for stor fantasi eller stor arkitektur, der er blot brug for en lille hæk, som adskiller den muslimske afdeling. Hvis bare der kommer en lille hæk, er der intet problem, så er det en rigtig fin gravplads, understreger Hamlaoui Bahloul.

Han fortæller, at på fredag er der deadline for, at Koldings forskellige muslimske retninger melder tilbage, hvad deres holding er til den multietniske gravplads, og om de vil benytte den eller ej.

Annonce

Formand: Ingen ændringer

Ifølge Hamlaoui Bahloul understregede han allerede i december, at der var brug for at adskille en særlig muslimsk gravplads, sådan som man ser det på gravpladser andre steder i landet.

Men formanden for Kolding Kirkegårde, Henry Ebsen, har omvendt den holdning, at der fra projektets begyndelse har været opbakning til en multietnisk gravplads uden særlige områder for bestemte trosretninger.

- Udgangspunktet har hele tiden været en multietnisk gravplads. Da vi informerede om planerne på et møde på Nordre Kirkegård for et par år siden, var der mødt folk fra 30 forskellige trosretninger frem, og der hørte vi ikke, at der skulle være problemer med en multietnisk gravplads. Det er først noget, der er dukket op senere, siger Henry Ebsen.

Han tilføjer, at ikke alle muslimer har problemer med at ligge begravet sammen med folk af anden tro. Det er der adskillige eksempler på rundt omkring på kirkegårde i Kolding, forklarer han.

- Sagen er afsluttet, så der bliver ikke ændret på, at det en multietnisk gravplads. Hvis folk ikke ønsker at bruge den, må de vælge en anden løsning. Men jeg tror, de kommer på andre tanker, når de ser, hvor flot den nye gravplads er indrettet, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordtyskland

Slesvig-Holsten går i orange: Nu bør danskerne ikke køre over grænsen

Danmark

Hvor er Mette Frederiksen?

Annonce