Annonce
Tønder

Muslimsk samlingssted: Venstre-kvinde kom i tvivl

Anita Uggerholt Eriksen kom i tvivl om, hvad hun selv synes ville være ok i forhold til støj- og trafikgener. Derfor stemte hun som eneste hverken for eller imod tilladelsen til at etablere et samlingssted for bosniske muslimer på Lærkevej. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Mens partifællerne stemte ja, undlod Venstres Anita Uggerholt Eriksen som eneste at stemme i forbindelse med tilladelsen til etablering af et bosnisk kulturcenter på Lærkevej i Tønder. Der er usikkerhed om øget trafik og støjgener, siger hun. Dansk Folkeparti taler om knæfald for et muslimsk samlingssted.

TØNDER: Mens alle partifæller og resten af politikerne i byrådssalen - minus Dansk Folkeparti - torsdag aften stemte ja til at Bosnisk Kultur- og Islamisk Center i Tønder (BKIC) må etablere et mødested på Lærkevej 50 i Tønder, valgte Venstres Anita Uggerholt Eriksen, Tønder, at stemme blankt. Uden at komme med en nærmere forklaring.

- Jeg tog ikke ordet, fordi debatten stak af og kom til at handle om religion og etnicitet. Men det har faktisk ikke noget med sagen at gøre. Alle ved, at bosniere er blandt de mest velintegrerede. For mig at se var det et spørgsmål, om vi var godt nok klædt på med fakta i forhold til trafik og støjgener ved at placere et forsamlingshus i et villakvarter. Jeg ved ikke, hvor mange af mine kolleger, der har været derude. Jeg lagde selv vejen forbi søndag aften, og der var mange biler. Som politiker må man også spørge sig, hvad man selv synes er ok. Derfor kom jeg i tvivl og trykkede på knappen "ved ikke", forklarer Anita Uggerholt Eriksen dagen efter kommunalbestyrelsesmødet.

Annonce

Som politiker må man også spørge sig, hvad man selv synes er ok.

Anita Uggerholt Eriksen, medlem af kommunalbestyrelsen for Venstre, Tønder

Sagen

Bosnisk Kultur og Islamisk Center i Tønder (BKIC) købte parcelhuset Lærkevej 50 sidste efterår i forventning om at kunne indrette foreningens mødested her. Den gældende kommuneplanramme for området åbner mulighed for det.I maj gennemførte kommunen en nabohøring om planerne. Det resulterede i 34 primært kritiske indsigelser og bemærkninger.14. august godkendte teknik- og miljøudvalget BKIC's projekt. DF's Harry Sørensen krævede sagen til endelig behandling i byrådssalen. Torsdag aften stemte et stort flertal for den ny anvendelse af parcelhuset. Kun DF's tre folkevalgte stemte imod.BKIC har til kommunen oplyst, at foreningen har mellem 20 og 50 medlemmer. Lærkevej 50 skal ifølge deres oplæg bruges til arrangementer med religiøst og kulturelt indhold. m

En farce

JydskeVestkystens referat fra byrådssalen torsdag aften har efterfølgende også sørget for en del reaktioner på jv.dk og de sociale medier.

En af Lærkevejs beboere, Michael Friis, skriver med henvisninger til 34 primært kritiske indsigelser, der kom i forbindelse med kommunens høringsfase, blandt andet:

- Kommunal høring er en farce, lokalvalgte politikere vælger at ignorere klager og indsigelser. Man ignorerer trafiksikker og brandsikkerheden. Ja, selv kommunens egne krav om minimumafstand mellem bygningerne bliver der set stort på. Det er kommunalt magtmisbrug, så det basker.

Flov omgang

Dansk Folkepartis formand, Jan Voss Hansen, der har talt beboernes sag, siden deres bekymringer blev offentlig kendte i maj, taler om et knæfald.

- Desværre valgt et flertal i Tønder kommunalbestyrelse at tilsidesætte 34 borgers indsigelser samt bekymringsbrev fra Tønder Andelsboligforening. De ansvarlige kunne ikke svare på simple spørgmål om afstandskrav samt brand- og redningsforhold. Mere end en flov omgang, alle stemte for dette knæfald for et muslimsk forsamlingssted på en stille villavej, på nær DF, skriver Jan Voss Hansen.

Efter kommunalbestyrelsens godkendelse torsdag aften kan parcelhuset Lærkevej 50 indrettes som bosnisk-muslimsk samlingssted. Forudsætningen for den nye anvendelse er dog, at der på grunden etableres 10 parkeringspladser. Endvidere må husets ydre fremtræden som parcelhus ikke ændres.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding

Efter oversvømmelser: Central gade midt i Kolding åbner igen

Annonce