Annonce
Kolding

Mustafa blev truet, da han vendte islam ryggen: Nu stifter han forening for at hjælpe eks-muslimer

Da Mustafa Sayegh brød med islam, oplevede han at få store dele af det muslimske miljø i Kolding på nakken. Nu vil han hjælpe andre i samme situation. Her er han fotograferet i ghettoen Skovparken i Kolding, hvor han boede i sine unge år. Arkivfoto: Søren Gylling
35-årige Mustafa Sayegh fra Kolding stifter nu en forening, der skal hjælpe frafaldne muslimer ud på den anden side af islam. Som tidligere muslim er han en hård kritiker af islam, men foreningen er ingen hadeklub, understreger han.
Annonce

Religion: Det kan have store personlige omkostninger, når en muslim vælger at forlade islam.

Det har 35-årige Mustafa Sayegh fra Kolding oplevet på egen krop, og derfor stifter han nu en forening, der skal hjælpe eks-muslimer.

- Jeg fornemmer både på mig selv og andre med samme baggrund som mig, at der er behov for en fælles stemme. Eks-muslimer er en overset minoritet, der har brug for et netværk og en fælles platform, siger han.

Selv om Mustafa Sayegh, der blandt venner blot kaldes Musse, betegner sine forældre som kulturmuslimer, lærte han fra barnsben at bede og læse koranen. Og så lærte han som mange andre muslimske børn, at det er en synd at kritisere islam. Derfor bliver det ofte taget ilde op i det muslimske miljø, når et menneske vender islam ryggen, fortæller han.

- Det er ikke bare en fodboldklub, man melder sig ud af. Det er hele ens familie og nærmeste, som man pludselig risikerer at miste, så man står helt alene.

Annonce

Vigtigt at kritisere

Ifølge ham sker det ikke sjældent, at eks-muslimer modtager dødstrusler og bliver udskammet. Selv fik han hele det muslimske miljø i Kolding på nakken, da han i 2015-2016 endeligt brød med religionen efter i flere år at have følt den som et fængsel, fortæller han.

- Nogen lever med hemmelig adresse og ændret navn, når de vælger at forlade islam. Jeg vil gerne vise, at der er noget på den anden side af det valg, siger han.


Det er ikke bare en fodboldklub, man melder sig ud af. Det er hele ens familie og nærmeste, som man pludselig risikerer at miste, så man står helt alene.

Mustafa Sayegh, stifter af foreningen Frafalden


Han lægger ikke skjul på, at han er en hård kritiker af islam, fordi han mener, at religionen indskrænker den personlige frihed. Men han understreger, at formålet med foreningen ikke er at danne en hadeklub.

- Det er vigtigt at kritisere islam, men derfra er der langt til at sige, at jeg er anti-islam. Jeg vil gerne lave et sted for dem, der ikke føler sig fri, siger han.

Blå bog

 • Mustafa Sayegh, kaldet Musse.
 •  35 år.
 • Udlært maler og arbejder som selvstændig malermester.
 • Opvokset i Ribe.
 • Flyttede som teenager til Kolding og boede i Skovparken, der er på ghettolisten.
 • Bor i dag i en rækkehus i Kolding med sin kæreste og deres fælles barn på to år.
 • Har tidligere været gift med en muslimsk kvinde, som han har et barn på ni år sammen med.
 • Bestyrelsesformand på Munkevængets Skole i Kolding.
 • Forfatter til bogen "Fri", der er baseret på hans egen opvækst.
 • Foredragsholder og debattør.
 • Stillede op til seneste kommunalvalg for Venstre, men kom ikke ind.

Arbejdstitlen for den nye forening er "Frafalden", og Mustafa Sayegh har en række idéer til kurser, workshops og foredrag. Men indtil den stiftende generalforsamling 22. august er meget stadig uafklaret. Her bliver der valgt en bestyrelse, som skal forme Mustafa Saeyghs idéer til egentlige arrangementer og tiltag. Indtil videre har cirka 50 personer fra hele landet skrevet sig op til medlemsskab, mens 10-15 ventes at deltage i den stiftende generalforsamling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

Lyntest for covid-19: Fra 1. februar skal Vejen-borgere til Esbjerg eller Vejle for at få en podningpind i næsen

Annonce