x
Annonce
Indland

Myndigheder: Coronasmitte i Danmark har været forventet

Philip Davali/Ritzau Scanpix
Spredningen af coronasmitte i Italien har fået de danske myndigheder til at forvente et dansk tilfælde.

Det har bare været et spørgsmål om tid, før den første dansker ville blive smittet med coronavirus.

Annonce

Sådan lyder det fra Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen, torsdag på et pressemøde efter konstateringen af det første danske coronatilfælde.

Han fortæller, at sidste weekends spredning af coronavirus i det nordlige Italien i forvejen havde ændret myndighedernes risikovurdering.

Derfor kom det ikke som nogen større overraskelse, da en person natten til torsdag som den første dansker kunne konstateres smittet.

Samme melding kommer fra sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), der på pressemødet kalder det første tilfælde for "forventeligt".

- Vi er land nummer 15 i Europa, som får konstateret en person med coronavirus, siger Heunicke.

Han fortæller også, at myndighederne følger en inddæmningsstrategi. Og at der ikke bliver taget nogen chancer.

Der bliver således brugt karantæne, når det er nødvendigt, siger ministeren.

- Jeg forstår godt, hvis man som dansker er bekymret over, at vi nu har coronavirus i Danmark. Situationen bliver taget meget alvorlig af alle myndigheder. Vi følger den time for time, siger Heunicke.

Hvis Sundhedsstyrelsen vurderer, at der er behov for yderligere tiltag, er regeringen og Folketinget parate til at hjælpe. Det siger ministeren.

Den danske lovgivning giver faktisk mulighed for enten at bede eller tvinge folk i isolation, hvis det af myndighederne vurderes nødvendigt.

Konstateringen af coronatilfældet ændrer ikke ved det danske beredskab eller den danske risikovurdering.

Ifølge myndighederne er det ikke nødvendigt her og nu, fordi beredskabet og risikovurderingen allerede tirsdag blev hævet oven på spredningen af virusset i særligt det nordlige Italien.

Ifølge Kåre Mølbak, faglig direktør fra Statens Serum Institut, behøver det første smittetilfælde ikke at skabe bekymring i den danske befolkning.

Han forklarer, at der bliver foretaget mange test af potentielt smittede, men at der indtil videre kun er en, som er blevet testet positiv.

- Vi har testet 17 prøver i nat. Der var så én, der var positiv. Vi er nu oppe på 88 prøver i alt, der er seks prøver, vi venter svar på, så vi arbejder aktivt på at finde ud af, hvad der er ude i det danske samfund, siger Kåre Mølbak.

Myndighederne opfordrer stadig til at være opmærksom på symptomer på coronavirus, hvis man har været i de lande, hvor virusset er blevet konstateret.

Symptomer på coronavirus kan være feber og hoste. Det er symptomer, der minder om dem, man har ved influenza.

I Europa er der blevet konstateret coronasmitte i mindst 15 lande. Blandt andet er virusset blevet konstateret i Italien, Tyskland, Spanien, Frankrig, Østrig, Norge, Sverige og Storbritannien.

Den dansker, der er konstateret smittet med coronavirus, er medarbejder hos TV2. Han er sammen med sin familie blevet sat i karantæne i deres hjem i 14 dage. Patienten er ikke alvorlig syg. Familien vendte i mandags hjem fra en skiferie i Italien.

Det er forventet, at flere medarbejdere fra TV2 kommer i hjemmekarantæne.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Max og Trine er faret vild i verden

Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Kolding

Se byrådets møde live på Facebook

Annonce