Annonce
Indland

Myndigheder holder stor øvelse om kemisk krise i Jylland

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Hvert andet år holder Danmark en krisestyringsøvelse, og denne gang er det kemiske hændelser i Sydøstjylland.

Der udbryder en omfattende kemisk krise ved Sydøstjylland torsdag.

Heldigvis er der kun tale om en øvelse.

Krisøv er en national krisestyringsøvelse, som gennemføres hvert andet år for at tjekke, om de forskellige myndigheder kan det fornødne i kritiske situationer.

Derfor er Krisøv helt afgørende, mener øvelseschef Ulrik Keller fra Beredskabsstyrelsens Center for Krisestyring.

- Danmark er heldigvis et fredeligt land. Men vi kan ikke udelukke, at vi en dag bliver ramt af en eller flere alvorlige hændelser. Vi skal være parat, når den store ulykke rammer landet.

- Derfor er det nødvendigt at træne hændelser, som optræder sjældent og involverer en meget bred kreds af deltagere i et meget alvorligt scenarie, siger han.

Ifølge publikationen Nationalt Risikobillede, der blev offentliggjort af Beredskabsstyrelsen i 2017, er kemiske hændelser en af de ti største trusler mod Danmark.

De er oftest industri- eller transportulykker, hvor udslip kan være farlige for både natur og menneskeliv. Det skyldes, at der kan udbryde brand, ske eksplosioner og lignende.

- Det sker heldigvis sjældent, men vores opgave er at være klar til at håndtere, hvis der sker noget om en halv time. Derfor har vi behov for at træne vores krisestyringssystem og udvikle det, siger Ulrik Keller.

På deltagerlisten står over 30 aktører, heriblandt politi, sundhedsberedskab, medier og ambassader. Også Sikkerhedsudvalget med statsministeren i spidsen er involveret.

Befolkningen kommer dog ikke til at mærke noget til øvelsen, der kommer til at foregå uden blå blink i gaderne.

For at presse deltagerne og få scenariet til at være så virkelighedstro som muligt er der etableret en såkaldt mediecelle og en borgercelle.

De skal komme med henholdsvis pressehenvendelser og borgeres reaktioner på hændelserne, som deltagerne skal forholde sig til.

Efterfølgende skal forløbet evalueres, hvor der ses på, om presset fik det til at slå sprækker i procedurerne hos enkelte myndigheder.

Tidligere Krisøv-øvelser har blandt andet omhandlet terror, fugleinfluenza og cyberangreb.

/ritzau/

Annonce
Publikationen Nationalt Trusselsbillede ved Beredskabsstyrelsen
Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

Vejen

Færre vinterudgifter i Vejen Kommune

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];