Annonce
Nordtyskland

Myrdet overrabbiner var et universalgeni

Joseph Carlebach nåede både at være naturvidenskabsmand, kaptajn i den kejserlige hær og overrabiner, iden han mødte sin tragiske skæbne i 1942. Foto: Alchetron.com.
Hamborg tidligere overrabbiner, Joseph Carlebach, havde universitetsgrader inden for matematik, fysik og hebræisk. Carlebach blev anset som både en betydningsfuld videnskabsmand inden for naturfagene og en vigtig religiøs leder. Sammen med sin familie blev han myrdet i en koncentrationslejr i 1942.

HAMBORG: Hamborgs forsvundne synagoge lå på en plads, der hedder Joseph-Carlebach.Platz til minde om byens tidligere overrabbiner Joseph Carlebach, der blev myrdet i en koncentrationslejr i Letland sammen med sin familie i 1942.

Carlebach blev født i i 1883 og var noget af et universalgeni. Han var doktor og havde akademiske grader inden for matematik, fysik og hebræisk. Hans afhandling om Einsteins relativitetsteori fra 1912 anses som banebrydende.

Trods de naturvidenskabelige interesser valgte Joseph Carlebach at tage fat på rabbiner-uddannelsen i Berlin. Han blev ordineret i 1914.

Annonce

Var tysk officer

Under første verdenskrig var Joseph Carlebach officer i den kejserlige hær og sluttede sin militære karriere med rang af kaptajn.

Efter krigen blev han først rabbiner i Lübeck. Fra 1925 var han overrabbiner i Altona, der dengang var en selvstændig by. I 1936 fuldgte udnævnelsen til overrabbiner i Hamborg.

I december 1941 blev familien Carlebach deporteret til en koncentrationslejr nær Riga i Letland. Her organiserede Joseph Carlebach i al hemmelighed undervisning til lejrens indespærrede børn, ligesom han lede fejringen af jødiske helligdage.

Skudt med sin familie

Den 26. marts 1942 blev Joseph Carlebach skudt sammen med sin hustru Charlotte og tre af parrets døtre skudt i en skov ved Riga. Den yngste søn Salomon overlevede krigen og ophold i seks forskellige koncentrationslejre.

Joseph Carlebachs fem ældste børn var i rette tid bragt i sikkerhed i Storbritannien.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Død mand blev glemt i sin lejlighed: Ingen vil tage ansvaret

Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Danmark

Sundhedsordførere: Nu må ministeren stoppe omskæringslægen

Annonce