Annonce
Nordtyskland

Myrdet overrabbiner var et universalgeni

Joseph Carlebach nåede både at være naturvidenskabsmand, kaptajn i den kejserlige hær og overrabiner, iden han mødte sin tragiske skæbne i 1942. Foto: Alchetron.com.
Hamborg tidligere overrabbiner, Joseph Carlebach, havde universitetsgrader inden for matematik, fysik og hebræisk. Carlebach blev anset som både en betydningsfuld videnskabsmand inden for naturfagene og en vigtig religiøs leder. Sammen med sin familie blev han myrdet i en koncentrationslejr i 1942.
Annonce

HAMBORG: Hamborgs forsvundne synagoge lå på en plads, der hedder Joseph-Carlebach.Platz til minde om byens tidligere overrabbiner Joseph Carlebach, der blev myrdet i en koncentrationslejr i Letland sammen med sin familie i 1942.

Carlebach blev født i i 1883 og var noget af et universalgeni. Han var doktor og havde akademiske grader inden for matematik, fysik og hebræisk. Hans afhandling om Einsteins relativitetsteori fra 1912 anses som banebrydende.

Trods de naturvidenskabelige interesser valgte Joseph Carlebach at tage fat på rabbiner-uddannelsen i Berlin. Han blev ordineret i 1914.

Annonce

Var tysk officer

Under første verdenskrig var Joseph Carlebach officer i den kejserlige hær og sluttede sin militære karriere med rang af kaptajn.

Efter krigen blev han først rabbiner i Lübeck. Fra 1925 var han overrabbiner i Altona, der dengang var en selvstændig by. I 1936 fuldgte udnævnelsen til overrabbiner i Hamborg.

I december 1941 blev familien Carlebach deporteret til en koncentrationslejr nær Riga i Letland. Her organiserede Joseph Carlebach i al hemmelighed undervisning til lejrens indespærrede børn, ligesom han lede fejringen af jødiske helligdage.

Annonce

Skudt med sin familie

Den 26. marts 1942 blev Joseph Carlebach skudt sammen med sin hustru Charlotte og tre af parrets døtre skudt i en skov ved Riga. Den yngste søn Salomon overlevede krigen og ophold i seks forskellige koncentrationslejre.

Joseph Carlebachs fem ældste børn var i rette tid bragt i sikkerhed i Storbritannien.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

Trængte hoteller og campingindehaver raser over omstridt overnatningskrav: - Det er for let at snyde

Annonce