Annonce
Tønder

Mysterium: Vandforbrug lå 40 procent over det normale

I Abild lå vandforbruget i august langt over det normale. Siden er forbruget faldet, nu ligger det stabilt - omend - på et lidt højere niveau end før i tiden, fortæller bestyrer Tobias Andresen. Arkivfoto: Henrik Reintoft
På Abild Vandværk undrer man sig. I starten af august steg vandforbruget pludseligt og voldsomt. I flere uger lå forbruget 40 procent over det normale - for et par uger siden faldt vandforbruget igen i løbet af få dage. Bestyrer under sig.
Annonce

ABILD: Normalt er der en naturlig forklaring, når vandforbruget pludseligt stiger voldsomt i en by. Det kan være at alle vander deres haver under en hedebølge - eller det kan skyldes, at et vandrør er sprunget læk.

Men i Abild undrer de sig. For her steg vandforbruget pludseligt i starten af august til et niveau, der med 150 kubikmeter i døgnet, lå 40 procent højere end normalt. Og stigningen holdt ved i mange dage.

Annonce

Hvor bliver vandet af?

Det unormale vandforbrug fik bestyrer af vandværket i Abild, Tobias Andresen, til at antage, at ledningsnettet var sprunget læk et eller andet sted i jorden under landsbyen. Men det er indtil videre ikke lykkedes at lokalisere et hul - og i løbet af ganske få dage i slutningen af august stabiliserede vandforbruget sig.

- Jeg ved ikke, hvor vandet blev af. Jeg undrer mig i hvert fald, og jeg kan ikke finde en forklaring, lyder det fra Abilds egen vandmand.


Jeg ved ikke, hvor vandet blev af. Jeg undrer mig i hvert fald, og jeg kan ikke finde en forklaring.

Tobias Andresen, bestyrer, Abild Vandværk


De 285 forbrugere i Abild plejer at aftage 105 kubikmeter i døgnet. Mens forbruget i nattetimerne plejer at ligge på omkring tre kubikmeter i timen, plejer dagsforbruget at toppe om morgenen og igen om aftenen, når folk går i køkkenet, med fem-seks kubikmeter.

Annonce

Vanvittigt overforbrug

I perioden med storforbruget lå natteforbruget også højere end normalt, men ikke så højt, at det indikerede et hul. Som sagt er forbruget nu stabiliseret i et leje, der er lidt højere end normalt - men et stykke under vanvidsforbruget i august.

- Nu forbruges der 120 kubikmeter i døgnet, så det er stadig cirka 15 procent for højt i forhold til tidligere, siger Tobias Andresen, der ved hjælp at monterede stophaner rundt omkring har forsøgt at lokalisere et eventuelt brud - men altså uden held.

- Jeg er af den overbevisning, at hvis der havde været en utæthed, så ville det blive større med tiden - men det er så ikke sket, konstaterer vandværksbestyreren,der må væbne sig med tålmodighed, hvis han - om muligt - nogensinde får opklaret det van(d)vittige vandforbrug.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt

Næsthøjeste smittestigning nogensinde: De fleste kommuner rammes

Esbjerg

Retsordfører efter tilmelding af folketingsmedlem som sæddonor og huskøber: Chikane skal gøres strafbart

Kolding

To elever mere i Alminde-Viuf er smittet med corona: Alle 9. klasser er sendt hjem

Annonce