Annonce
Nordtyskland

Mysterium: Sukkersyge rammer langt færre i norden

Patient tester blodsukker. Foto: Colourbox,
I Slesvig-Holsten og Hamborg er type 2 diabetes markant mindre udbredt end det tyske gennemsnit.

FLENSBORG: Slesvig-holstenerne er ikke blot de lykkeligste mennesker i Tyskland. De er også blandt de sundeste – i hvert fald når det handler om sukkersyge. Det viser en ny undersøgelse fra sygekassen AOK,

I Slesvig-Holsten lider 7,3 procent af befolkningen af type 2 diabetes – tidligere populært, men misvisende kaldet ”gammelmands-sukkersyge”. Hermed forekommer sygdommen langt sjældnere end i resten af Tyskland, hvor det samlede gennemsnit er 8,6 procent. Kun i Hamborg er andelen endnu lavere, nemlig 6,4 procent.

AOK har ikke nogen entydig forklaring på, hvorfor type to diabetes er markant mindre udbredt i det nordligste Tyskland end i resten af forbundsrepublikken.

- Årsagerne er komplekse. Genetiske faktorer kan man ikke gøre noget ved. Men det kan man til gengæld, når det handler om overvægt og for lidt motion, forklarer AOK-direktør Tom Ackermann i en pressemeddelelse.

En usund livsstil er nemlig en betydelig risikofaktor. Det samme er tiltagende alder. Ifølge sygekassen lider omkring 211.000 slesvig-holstenere af sukkersyge. Flere end halvdelen af de berørte er over 70 år gamle.

Annonce
Årsagerne er komplekse. Genetiske faktorer kan man ikke gøre noget ved. Men det kan man til gengæld, når det handler om overvægt og for lidt motion.

Tom Ackermann, AOK.

Flensborg ligger lavt

Inden for Slesvig-Holstens grænser er der samtidig betydelige forskelle. Flensborg er et af de steder, hvor færrest er ramt. Her har godt 6,6 procent af indbyggerne type 2 diabetes mod 7,3 i Nordfrisland.

Type 2 diabetes er på fremmarch i Europa i en grad, så verdenssundhedsorganisationen WHO ligefrem taler om en epedemi.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce