Annonce
Nordtyskland

Mysterium: Sukkersyge rammer langt færre i norden

Patient tester blodsukker. Foto: Colourbox,
I Slesvig-Holsten og Hamborg er type 2 diabetes markant mindre udbredt end det tyske gennemsnit.

FLENSBORG: Slesvig-holstenerne er ikke blot de lykkeligste mennesker i Tyskland. De er også blandt de sundeste – i hvert fald når det handler om sukkersyge. Det viser en ny undersøgelse fra sygekassen AOK,

I Slesvig-Holsten lider 7,3 procent af befolkningen af type 2 diabetes – tidligere populært, men misvisende kaldet ”gammelmands-sukkersyge”. Hermed forekommer sygdommen langt sjældnere end i resten af Tyskland, hvor det samlede gennemsnit er 8,6 procent. Kun i Hamborg er andelen endnu lavere, nemlig 6,4 procent.

AOK har ikke nogen entydig forklaring på, hvorfor type to diabetes er markant mindre udbredt i det nordligste Tyskland end i resten af forbundsrepublikken.

- Årsagerne er komplekse. Genetiske faktorer kan man ikke gøre noget ved. Men det kan man til gengæld, når det handler om overvægt og for lidt motion, forklarer AOK-direktør Tom Ackermann i en pressemeddelelse.

En usund livsstil er nemlig en betydelig risikofaktor. Det samme er tiltagende alder. Ifølge sygekassen lider omkring 211.000 slesvig-holstenere af sukkersyge. Flere end halvdelen af de berørte er over 70 år gamle.

Annonce
Årsagerne er komplekse. Genetiske faktorer kan man ikke gøre noget ved. Men det kan man til gengæld, når det handler om overvægt og for lidt motion.

Tom Ackermann, AOK.

Flensborg ligger lavt

Inden for Slesvig-Holstens grænser er der samtidig betydelige forskelle. Flensborg er et af de steder, hvor færrest er ramt. Her har godt 6,6 procent af indbyggerne type 2 diabetes mod 7,3 i Nordfrisland.

Type 2 diabetes er på fremmarch i Europa i en grad, så verdenssundhedsorganisationen WHO ligefrem taler om en epedemi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce