Annonce
Erhverv

Mystik om Kalmar-huse: Fåmælte ejere og lukkede telefoner

Kalmarhuse har siden 1968 produceret typehuse til hele Danmark, men på grund af en telefonsvarerbesked om midlertidig lukning af virksomheden er der mystik om, hvad der nu kommer til at ske med Bramming-virksomheden. Arkivfoto
Kommunikationen fra den store producent af typehuse, Kalmargården, er særdeles sparsom, efter en telefonsvarer fortæller, at virksomheden er midlertidig lukket. En af virksomhedens fem ejere taler om rekonstruktion af virksomheden, men at det hele er så nyt, at det er for tidligt at melde noget ud.

Bramming: "Kalmargården er desværre midlertidigt lukket."

Sådan lyder en besked på telefonsvareren, når man ringer til den store husvirksomhed på Hellesvej i Bramming med afdelinger i både Jylland og på Sjælland.

JydskeVestkysten blev gjort opmærksom på telefonsvarerbeskeden af en lokal læser, men da JydskeVestkysten forsøger at spørge ind til, hvorfor der er midlertidigt lukket, er det svært at finde ud af, hvad der op og ned hos den hæderkronede virksomhed, der har bygget typehuse over hele Danmark siden 1968.

Kalmargården har idag fem ejere, hvoraf den ene er Holger Wulff, Bramming. Han lyder selv forvirret, da JydskeVestkysten spørger ind til, hvorfor telefonerne er midlertidigt lukkede.

- Jeg har kun hørt rygter om, hvad der sker. Det hele er så nyt, og det er for tidligt at sige noget om endnu, hvad der kommer til at ske, siger Holger Wulff, der både fortæller om en mulig rekonstruktion af selskabet, om en mulig tur i skifteretten og at firmaet ihvertfald ikke lukker 100 procent ned, selv om man arbejder på en rekonstruktion.

Holger Wulff forklarer også, at Kalmargården ikke er gået konkurs.

- Jeg har ikke været med ved alle møderne, men jeg ved, at noget er under opsejling, siger Holger Wulff og forklarer, at han tirsdag eftermiddag selv vil tage turen fra sin arbejdsplads i Esbjerg til Bramming for at finde ud af, hvad der er op og ned i sagen.

Annonce

Kalmargården A/S

Virksomheden kaldes i folkemunde for Kalmar-huse, men i følge seneste regnskab er virksomhedens navn Kalmargården A/S.

Kalmarhuse har idag 25 ansatte i selskabet, mens man i perioder beskæftiger op imod 60 håndværkere.

Usikkerhed

Skulle Kalmargården være tæt på en konkurs eller en rekonstruktion, er det i så fald ikke første gang, man har været i økonomiske vanskeligheder.

Efter flere svære år mellem 2009 og 2011 måtte firmaet dreje nøglen om ved en konkurs i 2011, men det lykkedes fra 1. august 2012 at genrejse virksomheden. I 2018 kom der fem nye ejere ind, der skulle være med til at revitalisere virksomheden.

Det seneste regnskab for Kalmargården A/S for året 2018/19 viste dog et underskud i virksomheden på 2,67 mio. kr. Samme regnskab havde også flere revisorpåtegnelser vedrørende usikkerhed omkring den fortsatte drift, og blandt andet lyder: "...der kan rejse betydelig tvivl om selskabets mulighed for at fortsætte driften, såfremt budgetterne ikke realiseres."

Holger Wulff understreger, at det ikke er ordrebeholdningen, der er udfordringen, men at det derimod har været et problem for virksomheden med forsinkelser, ligesom det har været en udfordring at finde de rette håndværkere til at opføre husene.

Holger Wulff kan ikke oplyse, hvem der kan fortælle mere om situationen for Kalmargården. JydskeVestkysten har forsøgt at komme i kontakt med medejer og adm. direktør Anker Wind Norup, men det er ikke lykkedes, og derfor er der ikke noget svar på, hvad fremtiden bringer for Kalmargården, eller hvad den nuværende situation kommer til at betyde for kunderne hos en af landets mest kendte typehusproducenter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Palle og de udstoppede fugle

Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce