Annonce
Kolding

Mystik om testamente: Koldinghus får kæmpe arv fra Sverige

Koldinghus har fået en usædvanlig stor pengegave i form af en arv. Hvem pengene kommer fra, er dog et mysterium, for på slottet kender man ikke den afdøde kvinde. Arkvifoto: Søren Gylling
Hvem var den kvinde, der har testamenteret 800.000 kroner til Koldinghus? På slottet ved man kun, at pengene kommer fra en afdød i Sverige, som engang boede her i området.
Annonce

Kolding: - Det svarer til at få en arv fra en ukendt onkel i USA. Det var fuldstændig uventet.

Sådan siger Nanna Ebert, kommunikations- og publikumschef på Koldinghus, som en reaktion på, at slottet har modtaget en gave på 800.000 kroner. Beløbet fremgår af den seneste årsrapport, som netop er blevet godkendt af kulturudvalget.

Beløbet er omregnet fra svenske kroner. Det er nemlig en kvinde bosat i Sverige, der har testamenteret det store beløb til Koldinghus. Efter at have undersøgt sagen lidt nærmere, kender man nu navnet på kvinden, men der er ingen på slottet, som har kendskab til, hvem hun er. Og derfor har man heller ingen forklaring på, hvorfor hun har sendt det store beløb i retning mod Koldinghus.

- Vi kan kun gætte på, at hun har ønsket at gøre noget godt for det lokalområde, hun kommer fra, fortæller Nanna Ebert.

Vi kan kun gætte på, at hun har ønsket at gøre noget godt for det lokalområde, hun kommer fra.

Nanna Ebert, Museet på Koldinghus

Annonce

Par var barnløs

Kirsten Simonsen, som kvinden hedder, er nemlig fra Skanderup Sogn, hvor hun blev født i 1929. Dengang var hendes efternavn Laursen, men hun kom til at hedde Simonsen, da hun giftede sig med Johannes Simonsen.

Parret blev gift i 1955, og på et tidspunkt derefter valgte Kirsten og Johannes at flytte til Sverige. Her boede de i Belganet i det nordlige Blekinge. Der findes faktisk en lille video på nettet, hvor et tv-hold har besøgt den aldrende Kirsten i hendes smukke omgivelser. Optagelsen er fra 2013, hvor hendes mand har været død i en årrække. I videoen fortæller hun om at bo på ejendommen, men der er ingen kommentarer, der afslører en forbindelse til hverken Kolding eller Koldinghus.

Kirsten døde selv den 5. juni sidste år. Parret var barnløs, og i hendes testamentet stod - uden yderligere forklaringer - at arven skal sende til Koldinghus.

Annonce

Fortilfælde for 25 år siden

På Koldinghus får man fra tid til anden arvegaver i form af sølv eller malerier. Gaver i kontanter er derimod meget sjældne.

Men den tidligere direktør på slottet, Poul Dedenroth-Schou, husker et enkelt fortilfælde, der ligger 25 år tilbage i tiden.

- Da fik vi besked fra et københavnsk advokatfirma om, at vi havde arvet 425.000 kroner, og da det ligger så længe tilbage, så svarer det jo meget godt til det beløb, man har modtaget fra kvinden i Sverige, fortæller Poul Dedenroth-Schou.

Også dengang var der mystik omkring arven. Der var ingen officielle forklaringer på, hvorfor slottet modtog så stort et beløb.

- Vi gravede lidt i det, og advokaten mente, at det måske hang sammen med, at kvinden havde haft nogle gode minder fra Koldinghus, hvor hun havde gået hånd i hånd med sin mand på slotsbanken, siger Poul Dedenroth-Schou.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os nu få den cykelbro

Annonce