Annonce
Aabenraa

Myte spænder ben for julemærkehjem: Vi hjælper ikke kun overvægtige børn

Lasse Balsgaard har været forstander på Julemærkehjemmet Fjordmark i halvandet år. Han vil gerne være med til at nedbryde fordommen om, at stedet kun er for børn, der kæmper med overflødige kilo. Foto: Claus Thorsted
Julemærkehjemmene er trætte af den misforståede opfattelse af, at de kun hjælper overvægtige børn. På julemærkehjemmet i Kollund er der nemlig masser af beboere, der ikke trænger til at tabe sig. Julemærkefondens direktør oplever, at myten står i vejen for, at børn med ondt i livet får den nødvendige hjælp.
Annonce

Fordom: Når der bliver sagt julemærkehjem, tænker de fleste nok på børn, der kæmper med et for højt tal på badevægten. Men den forestilling vil julemærkehjemmene gerne gøre op med.

Det er nemlig langt fra kun overvægtige børn, der flytter ind på de fem julemærkehjem i Danmark.

- Det er en meget gængs, men misforstået opfattelse, som vi slås med dagligt. Vi vil gerne sprede et andet budskab, for julemærkehjem er ikke kun for overvægtige børn, de er primært for børn, der har nogle ting, de slås med, og som ikke trives, siger Lasse Balsgaard, der er forstander på Julemærkehjemmet Fjordmark i Kollund.

Han fortæller, at der de seneste år er sket en ændring i dem, der søger mod julemærkehjemmene, så det i dag langt fra er størstedelen, der kommer med vægtproblemer.

- Der er stadig børn, der kommer med for mange kilo på sidebenene, men vi får flere og flere børn, der kommer med andre problematikker som mobning, ensomhed eller dårligt selvværd. De kommer ikke med vægtproblemer. De kommer med en følelse af ikke at være en del af et fællesskab, siger forstanderen.

Annonce

Myte skal slås ihjel

Ifølge Julemærkefondens direktør Søren Ravn findes der ikke tal for, hvor mange af julemærkehjemmenes børn, der ikke har vægttab som målsætning. Han oplever dog, at langt de fleste kommer der på grund af dårlig trivsel. Hele 69 procent af børnene har ved opholdets start oplevet mobning.

- Det er en følelse af ensomhed, der fylder hos de fleste. For nogle kan det måske også bare være nemmere at sige, at de skal på julemærkehjem for at tabe sig, end at sige, at det er fordi, de har det dårligt, siger direktøren, som mener, det er afgørende, at slå myten om, at julemærkehjemmene kun er for overvægtige, ihjel.

- Vi oplever fra tid til anden, at læger eller skolelærer ikke får henvist børn til os, fordi de ikke er overvægtige. Det er enormt ærgerligt for et barn, der har brug for hjælp, siger Søren Ravn Jensen.

Annonce

Hjælp til syge børn

Oprindeligt blev julemærkehjemmene da heller ikke etableret for at komme overvægt blandt børn til livs. Historisk var formålet med at skrabe penge ind gennem julemærker derimod at hjælpe syge børn. Særligt lungesygdommen tuberkulose var frygtet og udbredt blandt børn i starten af 1900-tallet, hvor de første julemærkehjem slog dørene op.

- Vægttab har aldrig været meningen med julemærkehjemmene. De sidste 20-30 år har man især forbundet julemærkehjemmet med overvægt, fordi de fleste kom med det problem, men sådan er det ikke mere, siger Lasse Balsgaard.

Selvom børnene på julemærkehjemme har forskellige mål med opholdet, er metoderne til at opnå dem ifølge forstandere langt hen ad vejen de samme. - Selvom man er er en lille spirrevip, så gør det ikke noget, at man får nogle sunde vaner med god motion og kost. En af følgevirkningerne af det kan så for nogle være, at de taber sig. På julemærkehjemmene er det vigtigste, vi arbejder med, fællesskabet og at nå ind til årsagen til, hvorfor man har det svært, siger Lasse Balsgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

100 år siden Genforeningen: En stor dag for Sønderjylland, Danmark og Verden

Annonce