Annonce
Esbjerg

Når FN-politik bliver til en sang om hjemløse i Esbjerg

Flotte og kreative var de mange løsninger, som eleverne præsenterede for at stoppe sult og hjemløshed. Hele projektet med FN's verdensmål munder ud i en stor event på to dage i forbindelse med femårsdagen for FN's verdensmål i september næste år. Foto: Martin Ravn
Tasker lavet af bøger. Et S.O.S-kunstværk i Sædding Centret. En ny sang, som skal synges til de hjemløses nyårskur. Esbjergs skoleelever er i fuld gang med at omdanne FN's verdensmål til håndgribelig kunst og nyskabelser i Esbjerg.
Annonce

ESBJERG: Så begejstret blev en kvinde i Sædding Centret forleden, at hun stod klar til at give sin 200 kroner-seddel til eleverne ved boderne. Hun ville gerne erhverve sig nogle af de spændende produkter, eleverne har idéudviklet sig frem til for at bremse sult og hjemløshed.

Og hvem skulle også lige have tænkt, at gamle bøger kunne omdannes til tasker, til emballage, til lyddæmpende vægge i klasseværelser og på caféer, til højttalerforstærkere og til gardinudsmykning.

Det tænkte eleverne fra 6.B for Sønderrisskolen, for det var dem, der stod bag de mange spændende boder, som fredag blev vist frem, ligesom eleverne havde lavet en quiz om hjemløse og været med til at skrive en sang om sult og hjemløshed. Samtidig blev et kunstværk med S.O.S-koder af Kate Skjerning sat op ved indgangen til genbrugsbutikken.

Eleverne er en af de i alt 17 skoleklasser fra hele Vadehavsregionen, der frem mod efteråret næste år arbejder med FN's 17 verdensmål. Projektleder Gert Barslund er imponeret over, hvordan eleverne går til sagen og de idéer og produkter, de skaber.

Ligesom bøger og al deres værdi bare smides ud ud, kan man måske også tale om, at hjemløse og deres værdi nogle gange bliver kasseret i samfundet. Den tankegang har eleverne taget til sig, og de er gået ind i at ville ændre det.

Gert Barslund

Annonce

Sveriges stærkeste kvinde

- De gør det rigtig godt, og det er fantastisk at følge det her projekt bare vokse sig større og større hele tiden. Der er så mange organisationer, virksomheder og skoler med, det er et kæmpestort samarbejde med en masse relationsarbejde. For eksempel skrev jeg en sang om hjemløse ud fra input fra eleverne, og den sang har Ingelise Wenzel nu sagt skal spilles ved de hjemløses nytårskur til januar, fortæller en begejstret Gert Barslund.

Også Ansgarskolen har netop afsluttet deres arbejde med verdensmålet "Fred, retfærdighed og stærke institutioner". Her var eleverne blandt andet delt ind i forskellige fredsgrupper, helt a la efterkrigstiden, med blandt andet ligestillingsgruppen "Girl Power", en drengegruppe om krigen i Syrien og en klimagruppe.

På samme måde har Danmarksgades Skole afsluttet sig forøb om "Mindre ulighed", som blandt andet mundede ud i et teaterstykke i teatret Fugl Føniks.

Snart er det Alslev Skoles tur, og her skal en 1. klasse arbejde med "Ligestilling mellem kønnene". Blandt de fire stærke kvinder, børnene har valgt, er selvfølgelig - og helt på sin plads - Pippi Langstrømpe.

Virksomheder er med

En række lokale virksomheder støtter og hjælper klasserne, heriblandt Polytech A/S, Jyske Bank, EY, SAL og Esbjerg Havn, for eksempel ved at fortælle eleverne om hvorfor og hvordan de selv har fokus på de mål, som klasserne arbejder med.

På samme måde er et væld af organisationer involveret, heriblandt for eksempel Ældre Sagen.

Gert Barslund (billedet) er blandt mange titler også musiker, og han hjælper hver elevgruppe med at skrive en sang ud fra det verdensmål, de arbejder med. Han arbejder også på at få et "verdensmålsband", som kan spille og synge sangene ved den store festafslutning i efteråret 2020. Foto: Martin Ravn
Ingelise Wenzel fra De Hjemløses Venner (billedet) har været meget engageret i at hjælpe skoleeleverne i deres arbejde med sult og hjemløshed. Ingelise Wenzel er dersuden blevet så glad for sangen om sult, at den skal spilles ved de hjemløses nytårskur i Musikhuset til januar. Foto: Martin Ravn
"Stop sult" er et alvorligt emne, og det samme med FN's øvrige 16 verdensmål. For eksempel skal en klasse på Nordvangskolen arbejde med "Afskaf fattigdom", Bryndum Skole skal arbejde med "Sundhed og trivsel", og en specialklasse på Præstegårdsskolen skal arbejde med "Kvalitetsuddannelse". Foto: Martin Ravn
Eleverne har tegnet og udviklet, og samtidig har en kunstner lavet et kunstværk i samarbejde med eleverne. Ved Ansgarskolen i Ribe er Bernd Hobohm ved at lave et kunstværk, som forestiller et kvindetegn og et mandetegn, som står på en sokkel og ødelægger et sværd. Ovenpå er der en skildpadde, som bærer en jordklode på ryggen, for eleverne har ment, at en skildpaddes langsomhed skal til for at sikre freden og jordens overlevelse. Foto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Fanømusiker hylder det underlige og utilpassede: Det er ikke sikkert, jeg får kys og klap, men det har aldrig været meningen

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce