Annonce
Debat

Når gentagelse fremmer fordomme

26. oktober 2016 stod chefredaktør Peter Orry bag en leder i JV, hvor han beskrev dansk- jødiske forældre som børnemishandlere og opfordrede dem til at forlade Danmark, hvis de ikke vil indordne sig under et eventuelt kommende forbud mod rituel drengeomskæring. En lignende religions- og minoritetsfjendsk retorik i omskæringsdebatten er indtil for nylig kun set på de sociale medier. 27. december gentog Orry sin holdning.

Drengeomskæring er en fremmedartet skik i Danmark, men vidt udbredt andre steder i verden. En tredjedel af alle mænd i verden er omskåret.

Drengeomskæring er et essentielt ritual i jødedommen, og blandt jøder er det at være omskåret en vigtig og positivt ladet identitetsmarkør. Drengeomskæring anerkendes desuden bredt som en del af religionsfriheden og retten til at videregive sin tro og livsanskuelse til sine børn. Det er ufarligt og ukompliceret, når det udføres i henhold til sundhedsmyndighedernes bestemmelser. Peter Orry forholder sig imidlertid hverken til den sundhedsvidenskabelige evidens eller de etiske og rettighedsmæssige aspekter på området. Han søger ikke perspektiv eller refleksion, men skriver tilsyneladende udelukkende med det formål at nedgøre og miskreditere andre debattører. Hans gentagelse af sit eget unuancere-de synspunkt føjer derfor intet nyt eller oplysende til debatten om rituel drengeomskæring, men bærer udelukkende ved til de fordomme, som han har valgt at gøre sig til eksponent for.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce