Annonce
Livsstil

- Når jeg i dag drikker af hendes testel, drikker jeg også lidt af min barndom

Annette Bjergfeldt Foto: Leif Ascanius Sol

Hvad bidrager kulturoplevelser med i dit liv?

- For mig er kultur både en kattelem ud i universet og ind i hjertet. Kultur hjælper os til at huske, at vi har en sjæl, og at livet er mere end pensionsopsparing og ture i Føtex, men fuld af ting, der kan gøre en både urolig og glad. Det er kulturen, der sætter et spejl op foran os og husker os på, hvorfor vi er her. Som når jeg holder sangskriverkurser for folk, og de midt i en sang oplever, at der falder en lille sø af tårer ud af dem. Fordi musik ligesom andre former for kultur kan iscenesætte både smerte og glæde og alle andre grundfølelser. Og bevæge os. Så vi flytter os.

Hvilken bog eller hvilket blad har givet dig en god oplevelse?

- Jeg har læst mange gode bøger, men Jette Kaarsbøls ”Den lukkede bog” er uafrystelig og simpelthen så godt skrevet. Den udspiller sig fra cirka 1870 og frem til omkring 1930, og er en fantastisk historie om de store ting i livet med afsæt i en kvinde, der ikke får sin store kærlighed. Jeg har allerede læst den to gange og tør næsten ikke læse den en tredje gang, fordi den gør så ondt.

Hvilket album eller hvilken koncert vil du gerne høre igen?

- Jeg tænker ofte på Leonard Cohens afskedskoncert i København. Han spillede 17 ekstranumre og havde hat på og knælede for publikum. Det var et vidunderligt orkester, og publikum var helt eksalteret, fordi vi vidste, det var sidste gang. Jeg er selv sangskriver og har lyttet meget til hans musik, som - uden sammenligning i øvrigt - føles lidt som en fætter til min egen musik. Han var så umådelig generøs, og den koncert var som én stor kærlighedsaffære mellem publikum og en mand, de havde elsket gennem mange år.

Hvilken film, tv-serie eller hvilket teaterstykke har gjort indtryk?

- Tv-serien ”Babylon Berlin” er en virkelig, virkelig flot tysk serie om 1920'erne og den periode, hvor folk gik amok i en eller anden form for frihedsrus samtidig med, at de dansede lidt hovedløst ind i anden verdenskrig. Der var en desperation og en vildskab, der næste overgik 1960'erne. Den er så flot lavet og har eminent skuespil.

Hvilket kunstværk eller hvilken udstilling tænker du tilbage på?

- Min seneste bog ”Højsangen fra Palermovej” handler lidt om Skt. Petersborg, hvor jeg var for fire år siden, og jeg husker følelsen af at stå lidt åndeløst foran Vinterpaladset og gå ind på kunstudstillingen i det jadegrønne palads. Her har de blandt andet den største samling af Rembrandt, og man mærker virkelig historiens vingesus. Jeg var i byen 1. maj og vågnede den dag på mit hotelværelse til militærparader og opråb og folk med pelshuer og skræmmende isenkram. Først tænkte jeg, at revolutionen var kommet til byen. Så huskede jeg, hvilken dag det var. Jeg kan virkelig anbefale byen og Vinterpaladset. At gå ind i mørket med Rembrandt og gå ud i lyset igen.

Hvilket design eller kunsthåndværk sætter du mest pris på?

- Det første, jeg tænker på, er min mors mælkehvide rillede testel fra 1950'erne, som hun altid drak kaffe af. Når man var syg, fik man serveret te i de hvide kopper. Min mor fløj til himmels i år, og når jeg i dag drikker af hendes testel, drikker jeg også lidt af min barndom.

Hvilken kulturoplevelse drømmer du om at få mere tid til?

- Jeg har på et tidspunkt læst italiensk og elsker Italien. Så jeg drømmer om at komme tilbage til Rom og Firenze og alt, hvad det byder på af kulturoplevelser og følelsen af at mærke historiens vingesus. At se deres skulpturer, høre musik fra lægterne, se malerier og smage deres mad.

Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft?

- Da jeg var barn, spillede jeg i Lyngby-Taarbæks mandolinorkester. Der var ikke så mange valgmuligheder, der hvor jeg boede. Derfor endte jeg i det orkester, hvor jeg spillede ukulele. I 1977 var jeg endelig fløjet videre og ud i livet og til Roskilde Festival, hvor jeg fik lidt for meget inden for vesten, så det hele står lidt tåget for mig. Jeg gik glip af de store navne, men jeg husker at vågne klokken 10 om morgenen i regnvejr, og hvem spillede på pladsen? Det gjorde Lyngby-Taarbæks mandolinorkester.

Annette Bjergfeldt

Født i 1961. Forfatter, sangskriver og sanger med base i København.

Som sanger og sangskriver har hun fået to Grammy- nomineringer og 13 Music Award-nomineringer for sine seks album.

Hun har turneret i USA gennem fire år og skrevet sange til flere anerkendte kunstnere. I dag underviser hun også i sang og i at skrive sange.

Som forfatter har hun skrevet ”Kogebog for sangskrivere”, den anmelderroste børneserie ”Børste” og senest ”Højsangen fra Palermovej”, der udkom i maj på forlaget Modtryk.

En international agent har netop skrevet kontrakt på bogen, der er ved at blive oversat til engelsk med henblik på udgivelse i udlandet.

Annonce
Livsstil For abonnenter

Forfatter Søren Ulrik Thomsen fejrer 40-års jubilæum med ”City Slang”: Fremtiden viste sig på 4. sal

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Gangene er proppet til med varer: Virksomhed er nødsaget til at udvide med to kæmpe lagerhaller for at følge med efterspørgslen

Sydjylland For abonnenter

Rikke er mor til et handicappet barn - og der er mange bekymringer: At søge hjælp kan være opslidende

Erhverv

Mange nye virksomheder søger sammen i lokalt netværk: - Vi sætter en ære i at være størst

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE-cheftræner har fået et luksusproblem: - De ser ud, som om de har spillet sammen i et år

Livsstil

Vin fra Spaniens høje helvede: Kom med til masterclass med Jonas Tofterup fra Esbjerg, Danmarks eneste Master og Wine

Aabenraa For abonnenter

Minister klapper i: Familie frygter for livet efter advarsel om udvisning

Livsstil

SE BILLEDERNE: Historisk løb over dæmningen afslutter Stafet 2020

Sønderjyske Fodbold

Genlæs livebloggen: SønderjyskE snuppede sejren til sidst

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Aabenraa For abonnenter

770.000 kroner fra stor vækstpulje går til Aabenraa: Ni projekter får penge

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Karakterbogen: Et klippeforsvar og en offensiv åbenbaring

Erhverv For abonnenter

Iværksætter postede millioner i at gøre asfaltarbejde grønnere: - Vi skal nok udvide med 8-10 mand

Annonce