Annonce
Esbjerg

Når julen er mjød, ofringer og en nisse i toppen af træet

Heksen Tell Dragelys hedder også Thanya Elana Lyng. Hun er med i en heksecirkel med tre andre hekse, som fejrer solhverv og jævndøgn med ritualer. På markedet solgte hun spirituelt inspirerede figurer af selvhærdende ler og køkkengrej af træ, som hun havde brændt mønstre og runer ind i. Foto: Martin Ravn

Tell Dragelys er en heks. En ægte en. Lørdag besøgte hun Ribe sammen med mjødbryggeren, knoglesmykkesmeden, væveren og mange andre hedninge. For der var Hedensk Julemarked på Hotel Ribe, og her kunne man få læst sin rune og høre om de slående ligheder mellem Odin og julemanden.

RIBE: Man kunne kun blive i godt humør på Hotel Ribe lørdag eftermiddag. Hedensk Julemarked var rykket ind, og det betød, at man trådte snart sagt lige ind i Asgård, når man gik ind over dørtrinnet. Kvinder i lange lilla gevandter, der bød på kvædete og tilbød én at "trække en rune". Mænd i skindklæder, som lavede smykker af knogler eller bød på mjød.

Julehjerter formet som Odins ravne. Mobilepay-nummeret til betaling hugget ind som runer i et bræt.

Kort sagt var asetroende og andre hedninge fra alverdens steder i Danmark mødt op for at sælge deres kunsthåndværk og andre lækre sager, og også hedninge har næse for forretningsdrift, for to af arrangørerne - Suzanne Wowern og Kari Bach Nielsen fra Hedensk Oplysningsforbund - kunne glæde sig over, at det var købelystne kunder, der var mødt op.

- Ribe er en enormt hyggelig og helt perfekt by til det her marked. Det er første gang, vi er her, og vi føler os rigtig godt tilpas, forklarede Suzanne Wowern midt i det stemningsfulde ragnarok af nips, flint og dyreskind.

På markedet kunne man blandt andre møde kreative Diane fra Haslev, som solgte vingummi lavet af kogt kvæde og spraymalede solhjul, som man kan bruge i stedet for en adventskrans.

- Kristendommen har jo snuppet meget fra de hedenske traditioner, men det er helt okay, for vi deler gerne ud. Det er jo også oplagt, at julemanden i virkeligheden er Odin. Han har langt hvidt skæg og kører hen over himlen, ikke? smilede Diane, som helst ikke ville sige sit efternavn.

Annonce

Hjemme hos os er vi asetroende på den måde, at vi ofrer et lam ved ceremonierne og også en høne og et lækkert måltid i ny og næ. Men for os er det også at være god ved naturen ved at sortere vores affald og slukke for lyset.

Magnus Tromborg, 27 år, Sydfyn
Freja, Ydun og flere andre guder var blevet udstoppede og kunne købes som puder på det hedenske marked. Foto: Martin Ravn

Ingen engle

Der var også 37-årige Tell Dragelys, som er en heks og med i en heksecirkel. Og der var Ribes egen vølve, Victoria Gotved, som også er formidler på Ribe Vikingecenter. Hun er asetroende, men har valgt af have et juletræ af hensyn til sine børn.

- Jeg har så bare ingen engle på træet, men masser af dyr og nisser, og der er også en nisse på toppen. Jeg bestræber mig på at være rummelig, og i dag var jeg da også i en kristen kirke for at ære min oldefar, som døde under Første Verdenskrig. Jeg bor i hans hus, så den respekt skylder jeg ham, for han var kristen, sagde vølven.

Foto: Martin Ravn
Vølven fra Ribe, Victoria Gotved, gav de besøgende mulighed for at trække en rune og høre hende fortælle, hvad den betød. For hende og de andre asetroende handler julen ikke om Jesu fødsel, men om en lysfest, fordi dagene nu bliver længere igen. Foto: Martin Ravn
Hotel Ribe holder et atypisk julemarked. Det er hedensk julemarked for hekse, asatroende, hedninge med mere - så det er et julemarked for dem, der vist nok ikke holder julFoto: Martin Ravn
Hotel Ribe holder et atypisk julemarked. Det er hedensk julemarked for hekse, asatroende, hedninge med mere - så det er et julemarked for dem, der vist nok ikke holder julFoto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Kolding

Vej spærret: Store mængder regn giver problemer i Kolding

Annonce