Annonce
Esbjerg

Når julen er mjød, ofringer og en nisse i toppen af træet

Heksen Tell Dragelys hedder også Thanya Elana Lyng. Hun er med i en heksecirkel med tre andre hekse, som fejrer solhverv og jævndøgn med ritualer. På markedet solgte hun spirituelt inspirerede figurer af selvhærdende ler og køkkengrej af træ, som hun havde brændt mønstre og runer ind i. Foto: Martin Ravn

Tell Dragelys er en heks. En ægte en. Lørdag besøgte hun Ribe sammen med mjødbryggeren, knoglesmykkesmeden, væveren og mange andre hedninge. For der var Hedensk Julemarked på Hotel Ribe, og her kunne man få læst sin rune og høre om de slående ligheder mellem Odin og julemanden.

RIBE: Man kunne kun blive i godt humør på Hotel Ribe lørdag eftermiddag. Hedensk Julemarked var rykket ind, og det betød, at man trådte snart sagt lige ind i Asgård, når man gik ind over dørtrinnet. Kvinder i lange lilla gevandter, der bød på kvædete og tilbød én at "trække en rune". Mænd i skindklæder, som lavede smykker af knogler eller bød på mjød.

Julehjerter formet som Odins ravne. Mobilepay-nummeret til betaling hugget ind som runer i et bræt.

Kort sagt var asetroende og andre hedninge fra alverdens steder i Danmark mødt op for at sælge deres kunsthåndværk og andre lækre sager, og også hedninge har næse for forretningsdrift, for to af arrangørerne - Suzanne Wowern og Kari Bach Nielsen fra Hedensk Oplysningsforbund - kunne glæde sig over, at det var købelystne kunder, der var mødt op.

- Ribe er en enormt hyggelig og helt perfekt by til det her marked. Det er første gang, vi er her, og vi føler os rigtig godt tilpas, forklarede Suzanne Wowern midt i det stemningsfulde ragnarok af nips, flint og dyreskind.

På markedet kunne man blandt andre møde kreative Diane fra Haslev, som solgte vingummi lavet af kogt kvæde og spraymalede solhjul, som man kan bruge i stedet for en adventskrans.

- Kristendommen har jo snuppet meget fra de hedenske traditioner, men det er helt okay, for vi deler gerne ud. Det er jo også oplagt, at julemanden i virkeligheden er Odin. Han har langt hvidt skæg og kører hen over himlen, ikke? smilede Diane, som helst ikke ville sige sit efternavn.

Annonce

Hjemme hos os er vi asetroende på den måde, at vi ofrer et lam ved ceremonierne og også en høne og et lækkert måltid i ny og næ. Men for os er det også at være god ved naturen ved at sortere vores affald og slukke for lyset.

Magnus Tromborg, 27 år, Sydfyn
Freja, Ydun og flere andre guder var blevet udstoppede og kunne købes som puder på det hedenske marked. Foto: Martin Ravn

Ingen engle

Der var også 37-årige Tell Dragelys, som er en heks og med i en heksecirkel. Og der var Ribes egen vølve, Victoria Gotved, som også er formidler på Ribe Vikingecenter. Hun er asetroende, men har valgt af have et juletræ af hensyn til sine børn.

- Jeg har så bare ingen engle på træet, men masser af dyr og nisser, og der er også en nisse på toppen. Jeg bestræber mig på at være rummelig, og i dag var jeg da også i en kristen kirke for at ære min oldefar, som døde under Første Verdenskrig. Jeg bor i hans hus, så den respekt skylder jeg ham, for han var kristen, sagde vølven.

Foto: Martin Ravn
Vølven fra Ribe, Victoria Gotved, gav de besøgende mulighed for at trække en rune og høre hende fortælle, hvad den betød. For hende og de andre asetroende handler julen ikke om Jesu fødsel, men om en lysfest, fordi dagene nu bliver længere igen. Foto: Martin Ravn
Hotel Ribe holder et atypisk julemarked. Det er hedensk julemarked for hekse, asatroende, hedninge med mere - så det er et julemarked for dem, der vist nok ikke holder julFoto: Martin Ravn
Hotel Ribe holder et atypisk julemarked. Det er hedensk julemarked for hekse, asatroende, hedninge med mere - så det er et julemarked for dem, der vist nok ikke holder julFoto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

PostNord er en dødssejler

I årevis har fusionen mellem Post Danmark og det svenske Posten AB til PostNord i 2009 været et problembarn. Der er nemlig så store forskelle mellem Danmark og Sverige, at det har vist sig nærmest umuligt at få fællesskabet til at fungere. Mens Danmark er en digital spydspids, bliver der fortsat ekspederet masser af fysiske breve og dokmenter via posten hos vores nordiske naboer. Og skønt man kan begræde det traditionelle brevs forsvinden i vores land, er udviklingen uafvendelig. Situationen i Danmark har siden 2012 udløst adskillige årsregnskaber med blodrøde tal, hvilket har belastet hele PostNord i fatal grad. I det seneste årsregnskab for 2018 havde den danske del af forretningen et minus på over en milliard kroner. Noget tyder på en bedring i økonomien, men prisen har været høj i form af massefyringer og bestandigt forringet service. Imens fortsætter brevmængden med at falde på grund af den digitale kommunikations fortsatte fremmarch kombineret med alt for lange leveringstider på fysiske breve. Nu er flere partier så åbne for at forlade postsamarbejdet. De nye toner er der grund til at være tilfreds med. For nok er situationen lige nu slem. Men fremover vil den blive endnu værre. Også hos vores naboer vil den moderne kommunikation vinde stadig mere frem. Det er ganske enkelt for hurtigt, bekvemt og billigt at holde digital kontakt med både venner, familie og myndighederne til, at fysiske breve på sigt kan overleve i større omfang. Det gælder også i Sverige. PostNord er med andre ord en dødssejler, det ikke vil være klogt at holde fast i. Lad os få lukket virksomheden, inden vi bruger endnu flere penge på at forlænge dens skrantende eksistens. Naturligvis skal det også fremover være muligt at sende fysisk post i Danmark. Men der er bestemt ingen grund til at genopbygge et nationalt postvæsen. I stedet bør politikerne se på muligheden for at betro opgaven til private aktører. Dyrere og ringere end den nuværende ordning kan det umuligt blive.

Annonce