Annonce
forside

Når kommunen føles som overmagten

Læserbrev: Et blik ud over marken på toppen af Aabenraa - hvor er her smukt, tænker jeg, og i det samme overskygges en smuk tanke af frygten for, hvad her snart skal ske. For snart er der udsigt til, at marken overklistres med store parceller på små grunde, bygget op i terræn, op til skovlinjen, som i øvrigt er fredskov, og en del af fredningen Fladstensdalen - ja, sågar ind i det fredede fortidsmindeområde Dimen, som omkranser en af Danmarks ældste veje.

Det er, hvad privat lodsejer Erik Boe foreslår Aabenraa kommune. Og havde det stået til Erik Boe og partner var parcellerne også bygget ind i Fladstensfredningen.

Her kan kommunen alene ikke give dispensation, så derfra trak Boe 6 grunde ud af plantegningen med 27 foreslåede parcelhusgrunde. Sjovt nok hedder forslaget stadigvæk 27 grunde efter nederlaget med de 6 grunde ind i fredet område. Nu bare med mindre grunde forstås.

Altså, må vi konkludere, at der bare skal læsses på uden hensyntagen til områdets beskaffenhed, vores smukke hobbitlandskab, som vi er omgivet af, og som i høj grad er med til at karakterisere Aabenraa by som en af de smukkeste.

I forvejen har pågældende lodsejer og partner Søren Winther fra Å-huse gjort sig til i forbindelse med et stykke jord på ca. 18 hektar øst for Dimen mod Stollig. Her påtænkes 90 parceller. Det forventes godkendt på byrådsmødet 30. januar.

Vi håber og sætter vores lid til, at byrødderne har sat sig ind i sagerne og husker hensynet til naturen og at afsætte penge til sikring og udvidelse af vejnettet, når de sætter en underskrift på lokalplan nr. 56 og lokalplantillæg nr. 17. på onsdag.

For projektet øst for Dimen blev vi indkaldt til høring i februar 2018, og hvor formand for vækstudvalget, Philip Tietje (V), forsikrede os om, at området vest for Dimen slet ikke var i spil endnu og ikke ville blive forsøgt lusket med, og at grunden til, at han bragte området med ind i snakken på mødet, udelukkende skete, fordi der havde været skrevet om det, og at det skrevne alene stod for Erik Boe og partner Søren Winthers egen regning, når de allerede forsøgte at sælge grunde på det, der nu ligger i støbeskeen hos kommunen under navnet; Lokalplan nr. 115 boligområde ved Vennersminde og med forslag til kommuneplantillæg nr. 25 ... ...

Et dejligt stykke natur skrånende ned mod Aabenraa, hvor vi fremover må tvivle på, om rådyr vil ses gå ned til søen i Fladstensdalen for at drikke.

Hvor levevilkårene for guldsmede, vinbjergsnegle, padder, salamandere og mange andre dyr vil indsnævres.

Hvor udsigten til naturen for beboerne i området vil blive erstattet af udsigten til huse, mere trafik og støj.

Men som Philip Tietje udtaler til JV 21. januar 2019, så har vi, os beboere i området, jo vidst siden 2008, at udstykningerne ville komme på et tidspunkt - og ja, det kan han da have ret i, i forhold til noget af området, nemlig det øst for Dimen, idet området vest for Dimen først blev indlemmet i planerne i 2015, og derfor skal Philip Tietje selvfølgelig stå på mål for den udtalelse.

Så hør her Tietje & co.: Der er stor forskel, på hvordan det kommer!

Her har kommunen netop myndighed til at sidde med ved bordet. Gå i konstruktiv dialog med borgere og bygherre. Kommunen er planmyndighed og bør være interesseret i at gribe tingene rigtigt an, så vi alle sammen kan være med til at skabe et bæredygtigt Aabenraa i pagt med natur, dyr og beboere.

For det nye stykke vest for Dimen har tre medlemmer fra vækstudvalget, Erik Uldal Hansen (A), Egon Madsen (A) og Michael Christensen (F), udtrykt deres bekymring og foreslået, at der blev justeret i forhold til gældende fortidsmindefredning, og at bebyggelsesprocenten ikke overstiger 30 procent.

Tre udvalgsmedlemmer, Philip Tietje (V), Søren Frederiksen (V) og Erwin Andresen (SP), stemte imod, og derfor faldt ændringsforslaget.

Hvorfor har vækstudvalget med Philip Tietje i spidsen så travlt med at træffe disse beslutninger allerede inden lokalplan 115 og kommuneplantillæg 25 kommer i høring?

Mange ting i forslaget er bekymrende, blandt andet er der også lagt op til, at man får lov til at bygge 1 meter op i terræn, selvom vi ligger på det højeste punkt i Aabenraa.

Altså prøver man at sælge projektet på udsigt, som beboerne i området nu af samme grund må give afkald på. Oven i det vil det for nogle af de eksisterende bebyggelser betyde tab af udsyn og indbliksgener.

Kan man ligefrem kalde det uansvarlig ledelse at lægge de kommende byggesagstvister over på "nybyggerne" og de beboere, der allerede bor i området?

Vi er ikke imod udviklingen for Aabenraa, vi er for.

Og derfor har vi beboere i området forsøgt at tiltrække os politikernes opmærksomhed om at være i konstruktiv dialog blandt andet ved at invitere dem til en snak og et syn på området, så de også kan føle sig godt rustet til at tage de rigtige beslutninger for området.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Se de nyeste tal: 77 indlagte corona-patienter i Region Syddanmark

Danmark

Live: Nu har 179 personer med coronavirus mistet livet i Danmark

Esbjerg

Esbjerg løber sammen og hver for sig

Annonce