Annonce
Ugens Bedste

Når staten spænder ben for grøn omstilling

Annonce

Jeg ved ikke, hvordan du har det, men jeg har det ofte sådan, at det kan være meget svært at overskue, hvad det vil betyde for mig som borger, at vi i de kommende årtier skal gennem en enorm reduktion af udledningen af klimagasser. De fleste af os vil gerne bidrage til kampen mod klimaforandringerne, men jeg tror også, at der er flertal for, at det skal være indsatser, som virkelig batter noget ude i naturen og ikke bare ser godt ud på papiret.

I den forbindelse undrer det mig, når vi i JydskeVestkysten i den forløbne uge har kunnet skrive om, at mange kommuner opgiver at opsætte nye solceller og overvejer at nedtage allerede etablerede anlæg. Der er nemlig 90 kommunale solcelleanlæg til en værdi af næsten 100 millioner kroner, som ifølge Energistyrelsen er ulovlige. Det er de, fordi et flertal i Folketinget i 2013 besluttede, at kommunale solcelleanlæg skal sidestilles med forsyningsselskaberne og være selvstændige selskaber, ligesom det gælder for drikkevand og spildevand.

Det lyder jo tilforladeligt, men virkeligheden er, at de fleste kommuner vurderer, det er for dyrt og for besværligt at lave disse solcelle-selskaber. Dermed går vi som samfund glip af klimavenlig energi, som ellers kunne være til gavn for såvel miljøet som kampen mod klimaforandringerne. Det er helt uforståeligt, at det kan finde sted i en tid, da vi alle - borgere, virksomheder, kommuner, regioner og stat - står over for en historisk stor opgave med at skulle ændre vores moderne samfund, så det om nogle få årtier kan drives uden brug af fossile brændstoffer som olie, kul og gas. Jeg håber, at et flertal i Folketinget vil gøre noget ved dette paradoks, så staten ikke spænder ben for en del af den grønne omstilling.

Artiklen om de kommunale solceller er én af de fem JydskeVestkysten-historier, jeg vil anbefale dig fra den forløbne uge.

Jeg vil ønske dig en rigtig god weekend!

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce