Annonce
Ugens Bedste

Når staten spænder ben for grøn omstilling

Jeg ved ikke, hvordan du har det, men jeg har det ofte sådan, at det kan være meget svært at overskue, hvad det vil betyde for mig som borger, at vi i de kommende årtier skal gennem en enorm reduktion af udledningen af klimagasser. De fleste af os vil gerne bidrage til kampen mod klimaforandringerne, men jeg tror også, at der er flertal for, at det skal være indsatser, som virkelig batter noget ude i naturen og ikke bare ser godt ud på papiret.

I den forbindelse undrer det mig, når vi i JydskeVestkysten i den forløbne uge har kunnet skrive om, at mange kommuner opgiver at opsætte nye solceller og overvejer at nedtage allerede etablerede anlæg. Der er nemlig 90 kommunale solcelleanlæg til en værdi af næsten 100 millioner kroner, som ifølge Energistyrelsen er ulovlige. Det er de, fordi et flertal i Folketinget i 2013 besluttede, at kommunale solcelleanlæg skal sidestilles med forsyningsselskaberne og være selvstændige selskaber, ligesom det gælder for drikkevand og spildevand.

Det lyder jo tilforladeligt, men virkeligheden er, at de fleste kommuner vurderer, det er for dyrt og for besværligt at lave disse solcelle-selskaber. Dermed går vi som samfund glip af klimavenlig energi, som ellers kunne være til gavn for såvel miljøet som kampen mod klimaforandringerne. Det er helt uforståeligt, at det kan finde sted i en tid, da vi alle - borgere, virksomheder, kommuner, regioner og stat - står over for en historisk stor opgave med at skulle ændre vores moderne samfund, så det om nogle få årtier kan drives uden brug af fossile brændstoffer som olie, kul og gas. Jeg håber, at et flertal i Folketinget vil gøre noget ved dette paradoks, så staten ikke spænder ben for en del af den grønne omstilling.

Artiklen om de kommunale solceller er én af de fem JydskeVestkysten-historier, jeg vil anbefale dig fra den forløbne uge.

Jeg vil ønske dig en rigtig god weekend!

Annonce
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Se billeder og video fra luften: Kolonihaver totalt oversvømmet

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding

Se læsernes vilde billeder af oversvømmelserne: Her plejer folk at gå og cykle

Kolding

Efter oversvømmelser: Central gade midt i Kolding åbner igen

Annonce