Annonce
Læserbrev

Nærdemokrati-selvbestemmelse-arbejdsglæde

Læserbrev: Nu er støvet ved at lægge sig oven på budgetfasen.

Det har været (og er hver gang) en stor omgang for alle, også for politikerne.

Der er indhentet forslag fra og af embedsværket.

Der har været forespurgt hos det arbejdende personale, i alle ledder, forud for embedsværkets forslag til besparelser.

Lad os nu antage, at det forespurgte personale i alle ledder virkelig følte, at de havde reel indflydelse på egen situation og eget område. Sammenholdt med, at forslag til forandringer kunne komme eget område til gode.

Jeg forestiller mig ikke, at der sker en hel masse på en gang, men kunne vi sammen få sat processen/maskinen i gang. Al start sker jo i tanken, der fodrer processen, der i sin vorden er samtale/diskussion. En målrettet en af slagsen.

Jeg er godt klar over, at der straks vil være diverse fagforeninger indover, og måske bremse for forandringer, der ville ramme bestemte personer eller områder.

Det er her, at jeg mener, at samfundsborgeren skal træde i karakter, idet mere selvbestemmelse også hænger sammen med at tage medansvar. Og rolig nu, så kommer vi til arbejdsglæden.

Arbejdsglæden er den vigtigste faktor, idet arbejdsglæden, når den er der, fortæller," at det er ikke så ringe endda".

Det må også være på tide, at politikerne i højere grad træder frem, og udstikker vejen. Den lige vej til reel nærdemokrati. Gør sig fri af embedsværket.

Det er imidlertid ikke noget problem, idet ved at følge den løbende debat, har jeg kunne aflæse stort set alle partier tage emnet mere medansvar, og mere nærdemokrati på sig.

I mine tanker, er der ingen arbejdsplads, som ikke er aktuel med hensyn til at arbejde for mere selvbestemmelse, men der er nok et par områder, der er lidt for meget styret af fagforeninger, der også bør tage del i samme proces, og give slip på for meget styring.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Annonce