Annonce
Esbjerg

'Nærmest lynchagtig' stemning over Hus Forbi-sælger: Generelt vokser uviljen mod dem

Det er et problem i flere danske byer, at hjemløse og Hus Forbi-sælgere møder uvilje, når de opholder sig i det offentlige rum, fortæller Rasmus Wexøe Kristensen, som er sekretariatsleder i Hus Forbi. Arkivfoto: Morten Stricker
Et Facebook-opslag antændte i sidste uge en debat om, hvordan vi egentlig behandler Hus Forbi-sælgerne i Esbjerg. Negativt, mener opslagets forfatter, som kunne fortælle, hvordan hendes ven, som sælger avisen, var blevet overfuset. Og det er et generelt problem, siger Hus Forbis sekretariatsleder.

Esbjerg: Mandag aften var Charlotte Schønbech var både ked af det og vred. Rigtig vred, faktisk. Tidligere den dag havde hun været i Rema for at handle, som hun er stort set hver dag. Hun havde hilst på den Hus Forbi-sælger, som står der fast, og som hun efterhånden kender.

Da hun kom ud fra butikken, havde han trukket hende til side og undskyldt, hvis han havde virket sur tidligere. Og så fortalte han om, hvordan folk de sidste par dage havde overfuset ham og sagt 'fuck dig, skrid hjem'.

- Han viste mig en vognmønt, en kvinde havde givet ham, hvor der stod 'fuck you, you are ugly'. Sådan noget gør man bare ikke. Jeg havde svært ved at slippe det, for det er simpelthen ikke okay. Jeg blev rigtig ked af det, for det er ikke første gang, han har fortalt om den slags kommentarer, og han er selv det sødeste menneske, som altid er hjælpsom, fortæller Charlotte Schønbech, som er social- og specialpædagog og i gang med at læse til socialrådgiver.

Annonce

Charlotte Schønbech følte, at hun måtte gøre noget. Så hun skrev et harmdirrende opslag på Facebook-siden 'Info fra borger til borger i Esbjerg Kommune'. Opslaget har kickstartet en stor debat, og det var ikke alle, som delte Charlotte Schønbechs medlidenhed for sælgeren.

- Jeg giver intet for dem... Plager altid alle vegne, skrev en kvinde, mens en anden fortalte, hvor sælgeren bor.

Man kan bare gå forbi

Og netop det at kommentere på, hvor han bor, er langt over stregen, hvis man spørger Susanne Nielsen, som er afdelingsleder i varmestuen i Exnersgade, hvor Hus Forbi-sælgerne henter deres aviser.

- Da jeg så opslaget, blev jeg rigtig ked af det. Det er ikke rart, at der er nogle, som kommenterer, hvor han bor henne. Han har jo lige så meget ret til et privatliv, som alle andre, og jeg har da tænkt mig at tage en snak med ham næste gang, han kommer ind forbi, siger hun og fortsætter:

- Generelt synes jeg, folk skal opføre sig ordentligt. Det står en frit for, om man vil købe avisen, der er ikke nogen, der tvinger en til det. Man kan jo bare gå forbi sælgeren, der er ikke nogen grund til at svine et andet menneske til, siger hun.

Hun pointerer også, at der er regler for, hvornår man må sælge Hus Forbis aviser, og de regler lever sælgeren altså op til.

Annonce

Udbredt problem

Det er svært for Susanne Nielsen at gætte på, hvor udbredt overfusning af sælgerne i Esbjerg er. Der er cirka ti Hus Forbi-sælgere, som kommer fast i varmestuen for at hente deres aviser, og der ikke nogle af dem, som giver udtryk for, at de har ubehagelige oplevelser.

- De siger det ikke til os, men derfor kan det godt være, det sker alligevel. Jeg tror da, mange af dem engang imellem får at vide 'jamen, hvorfor får du dig ikke et arbejde', og jeg tror også, det er sværere for dem, som ikke ser danske ud, siger Susanne Nielsen.

Men hos Hus Forbi er det noget, de hører om, fortæller sekretariatsleder Rasmus Wexøe Kristensen.

- Der var en af vores andre esbjergensiske sælgere, som selv henvendte sig til mig for at fortælle om det, der skete for hans kollega her i sidste uge. Han sagde, at der nærmest var lynchtilstand i byen, og det er selvfølgelig noget, der bekymrer mig meget. Det er blevet mere og mere udbredt i løbet af det sidste halvandet års tid, og lige for tiden popper det op mange steder rundt omkring i landet, siger han.

Rasmus Wexøe Kristensen er bange for, om de negative kommentarer, Hus Forbis sælgere må ligge øre til, er et symptom på, at rummelighed og accept over for hjemløse og socialt udsattes tilstedeværelse er på retur i danskernes hverdag.

- Det er bekymrende, når man forsøger at gemme sociale problemer væk, og det er jo det, man gør, når man vil glemme nogle menneskers tilstedeværelse. De sociale problemer, som ligger bag hjemløshed, er jo noget, vi bliver nødt til at forholde os til som samfund, siger han. - Hus Forbis formål er jo sådan set at skabe forståelse og synlighed for hjemløse, og det får man kun ved at snakke sammen.

JydskeVestkysten har været i kontakt med Hus Forbi-sælgeren, som fortalte Charlotte Schønbech om sine oplevelser, men han har ikke ønsket at stille op til interview.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Manglen på dagplejere er tæt på at være i konflikt med reglerne: Så mange har kommunen ansat siden september

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Se video med unges opråb: Send ikke vores ven i døden

Erhverv For abonnenter

Ramt af aflysninger: Corona barberer antallet af kuverter til firmajulefrokoster ned fra 1200 til 200

Livsstil

Havemandens julebord kan ikke overdrives: Jul og stearinlys går hånd i hånd for Claus Dalby

Aabenraa

Fik 10-årig til at blotte sig og røre ved sig selv: Politiet fandt enorm mængde børneporno hos dømt 72-årig

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Esbjerg For abonnenter

Efter opfordringer til test: Kæmpelange corona-køer får esbjergenserne til at rase

Esbjerg Energy

Energy kigger langt efter fjerdepladsen efter sent nederlag i Herning

Haderslev

Fumlebilist blev effektivt stoppet: 71-årig mand tog en bilists nøgler i et vejkryds

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

Aabenraa

85-årig spøgelsesbilist mister bilen: Kørte forkert og foretog U-vending på motorvejen

Navne For abonnenter

Borgmesteren med de rappe replikker fik tak: Mange mødte op for sige farvel til Geil

Esbjerg

Se billederne: Danmarks hyggeligste juleby vækkede den hæse mand med skægget

Annonce