Annonce
Trekantområdet

Næsehornsbaby gik viralt efter sjov video: Nu får den vigtig rolle i udenlandsk zoo

Savannah (tv.), der her er fotograferet sammen med sin mor, Mazumba, for to år siden. Savannah flyttes netop nu, fordi hun skal være en del af et internationalt avlsprogram for den truede dyreart. Arkivfoto: Mette Mørk
Næsehornet Savannah blev kendt, da en video af hende gik viralt i 2017. Nu er hunnæsehornet flyttet fra Givskud Zoo til en anden zoologisk have, hvor hun får en vigtig rolle i det internationale avlsprogram.

Givskud: Der er nu et næsehorn mindre i Givskud Zoo - Zootopia.

Det tre et halvt år gamle hunnæsehorn Savannah, der er født i Givskud, blev i sidste uge transporteret til Vezprem Zoo i Ungarn. Flytningen sker, fordi næsehornet på længere sigt skal spille en vigtig rolle i det internationale avlsprogram for de hvide næsehorn.

- Selvom parkens personale har set den lille unge vokse sig stor, er det ikke med vemod, at hun nu bliver sendt afsted, forklarer biolog Kim Skalborg Simonsen på Givskud Zoo' hjemmeside.

Annonce

- Vi ved, at hun kommer til et stort, fint anlæg, og at hun nu har en chance for at komme til at spille en vigtig rolle i det internationale avlsprogram for de hvide næsehorn, siger han.

Savannah blev kendt i mange dele af verden, da en video af næsehornet og dyrepasser Thomas Kolbæk blev delt af række medier i 2017. Videoen, der blev lagt op få uger efter, at næsehornet var kommet til verden, viser, hvordan det nyfødte næsehorn løber og hopper frem og tilbage i næsehornsstalden. På Youtube er klippet set over 12 millioner gange.

Skal gå med fem andre næsehorn

Det er langt fra tilfældigt, at næsehornet bliver flyttet netop nu. Forskning viser nemlig, at mødre holder deres døtres brunst nede, hvis de i for lang tid forbliver sammen. Da Savannahs mor, Mazumba, fortsat er en del af Givskud Zoo, er det derfor bedst at flytte Savannah, inden hun bliver ældre.

- Med så truet en art og så vigtigt et avlsprogram bør alle kønsmodne hunner placeres, så der er optimale vilkår for, at de kan yngle. Derfor er vi glade for, at Savannah nu skal være en del af dette i sit nye hjem, siger Kim Skalborg Simonsen.

I Ungarn kommer Savannah til at gå sammen med fem andre næsehorn - to hanner og tre hunner, og selvom forholdene er gode, forventer biologen ikke, at Savannah får afkom lige med det første.

- Hun er lige knap kønsmoden, og så går næsehorn drægtige i mindst 16 måneder. Så det varer lige lidt, før lille Savannah fra Givskud Zoo selv bliver mor, siger Kim Skalborg Simonsen.


Med så truet en art og så vigtigt et avlsprogram, bør alle kønsmodne hunner placeres, så der er optimale vilkår for, at de kan yngle.

Kim Skalborg Simonsen, biolog Givskud Zoo


Annonce

Ny metode var stor succes

Den specielle opgave med at flytte det store, tunge dyr blev gjort på en anderledes måde end vanligt. Normalt bliver der installeret en særlig transportkasse i stalden, så næsehornet i flere uger inden flytningen kan vænne sig til at gå derind, men efter transportørens anbefaling blev det denne gang gjort anderledes.

Her skulle Savannah for første gang træde ind i transportcontaineren på selve flyttedagen.

- Vi var noget skeptiske, og i lang tid var vi i tvivl om, hvorvidt vi kunne få Savannah i kassen. Men efter hun havde fået lidt beroligende, slappede hun mere af, og efter at have set situationen an i lidt tid, endte hun med selv at gå i containeren. Så det må siges, at det var en stor succes, forklarer Kim Skalborg Simonsen.

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Lokalt motorkontor blev solgt for en krone: Et halvt år senere gik det konkurs med ubetalt skatteregning på ti millioner

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Tyskland

Dansk mindretal får en plads i Forbundsdagen: - Det er sensationelt

Tønder For abonnenter

Først vidste Tommy ikke, hvad han skulle bruge det gamle Danish Crown-slagteri til: Det gør han nu

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Debat

Det mener JydskeVestkysten om ophævelsen af corona-restriktionerne

Sønderjyske Ishockey

Der er i den grad noget at revanchere: SønderjyskE skal komme med en helt anden attitude

Billund For abonnenter

Underlige buler på benene blev begyndelsen til halvandet år med medicin, angst og læger, der ikke taler sammen: 38-årige Trine savner sammenhæng i sundhedsvæsenet

Kultur

Stig Rossen faldt i søvn på scenen midt i en forestilling: - Jeg havde slået hjernen fra og sendte kun kroppen på arbejde

Haderslev

Yngre mand faldet otte meter ned fra tag: Indlagt i kritisk tilstand med svære skader

Tyskland

Live: Valgprognoser giver lille forspring til SPD - følg gyservalget i Tyskland

Varde For abonnenter

82-årige Poul Eriks opråb: Der skal røres op i den politiske vælling

Haderslev For abonnenter

Analyse: Tre grunde til, at Haderslev ikke får en ny svømmehal i de næste mange år

Vejen For abonnenter

92-årig har en drøm: - Jeg tvivler på, de når det, før jeg dør

Annonce