Annonce
Esbjerg

Næste år bliver meget bedre: Politikere enige om at genstarte Fanøs økonomi

Takstforhøjelserne, der efter alt at dømme bliver sløjfet, var et af emnerne ved førstebehandlingen af Fanøs budget. Foto: Jacob Schultz
Alt tegner til, at alle 11 Fanø-politikerne står sammen om at få økonomien i balance og give penge til børn og ældre i budgettet for 2021. En skattestigning og en rundhåndet kommuneaftale gav en kæmpe hjælpende hånd.
Annonce

Fanø: Alle partierne i Fanøs byråd bakker op om borgmesterens budgetforslag, som borgerne bliver præsenteret for tirsdag aften på Fanø Skole.

Ved førstebehandlingen kunne borgmester Sofie Valbjørn (Alternativet) fortælle om et budgetforslag, som er lagt ud fra et bedre udgangspunkt end forventet efter kommunens dårlige økonomi i første halvår.

Budgetforslaget er ikke blevet et sparekatalog, fordi genopretningsplanen har virket, og samtidig har en kommuneaftale givet politikerne et godt grundlag for at opretholde serviceniveauet på Fanø.

- Aftalen har købt os noget tid, og vi kan derfor lave et fornuftigt budget med det samme serviceniveau som hidtil, sagde Sofie Valbjørn i sin gennemgang af budgetforslaget på byrådsmødet mandag aften.

Annonce

Udligningsreform

Forslaget indeholder dog en ubekendt. Kommunen har fået lov til at hæve skatten, fordi  man blive ramt af udligningsreformen, men hvor meget står fortsat hen i det uvisse.

Alle gruppeformænd støttede budgetforslaget, og alle var klar til en stram styring af økonomien i fremtiden.


Ældreområdet er et forstudie på, hvad der kommer til at ske på ældreområdet i fremtiden

Erik Nørreby, viceborgmester


Viceborgmester Erik Nørreby (V) ser forlig på stribe i landets kommuner i år.

- Det skyldes, at vi har fået en pæn sum penge fra regeringen og Folketinget. Vi kan derfor tilføre vores udvalg ekstra penge, hvoraf Social- og sundhedsudvalget er den store pengesluger med 6,7 millioner kroner. Ældreområdet er et forstudie på, hvad der kommer til at ske på området i fremtiden, sagde Erik Nørreby, som fastslog, at med en planlagt skattestigning vil Fanø ikke være en af kommunerne med lav skat.

Annonce

Landets laveste likviditet

Samtidig understregede han den katastrofale økonomi, som ramte Fanø i foråret.

- Vi nåede at have landets laveste likviditet, inden vi fik hjælp udefra, sagde viceborgmesteren.

Karen Jeppesen fra SF var glad for budgetforslaget, der giver flere penge til de ældre, ligesom der er afsat penge til naturplejeplanen og til digerne. Hun ønsker de ekstra penge til børnepasning brugt på bedre normeringer.

Kristina Kaas Krog Fra Fanø Lokalliste forudser, at ældreområdet kollapser, hvis forbruget på ældreområdet fortsætter med at stige med en million kroner årligt, men er tilfreds med, at der gives penge til naturpleje og sommerbus og rekruttering af medarbejdere.

Annonce

Ved bod står vi af

Christian Lorenzen (K) kan godt gå med til at øge skatten, hvis der ikke skal betales bod.

- Men vi står af, hvis der kommer en stattestigning med bod fra staten.

Han glædede sig over, at der var afsat penge til energiplanen, ligesom han forventede, at der vil komme udgifter på plejehjemmet og andre områder.

- Likviditeten skal styrkes. Man skal kunne regne med, at tallene holder - det modvirker udsving med panikopbremsninger i økonomien.

Johan Brink Jensen (S) pegede på, at borgerinddragelse er vigtig og fastslog, at der bruges mange penge til Social- og sundhedsudvalgets område.

- Det er nødvendigt. Der bliver flere ældre og flere udgifter, og folk knokler på området.

Niels Heinel fra Miljølisten glædede sig over, at der kan bruges lidt flere penge på både drift og anlæg.

- Det ser rigtig godt ud. Service koster, så derfor skal vi lade skatten stige. Vi har eftergivet  godt ni millioner kroner, så der nu kommer i balance mellem indtægter og udgifter. Og jeg synes, vi skal hente så meget som muligt på skatten, så vi kan få det gode ældre- og børneliv, sagde Niels Heinel.

Han glæder sig også over, at der er sat 600.000 kroner af til at udgå takstforhøjelser på børnepasning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Selvfølgelig er der magtkamp i DF

Kolding

Smittetrykket stiger fortsat: Kolding overhaler Vejle målt på antallet af nye corona-smittede

Coronavirus

Live: Styrelse slår fast - skoler bør aflyse alle lejrskoler og klassefester

Annonce