Annonce
Esbjerg

Fanødrama fortsætter: Trolden skal parteres og køres til genbrugspladsen på Fanø

Fanø-trolden er cirka fire meter høj og syner godt i landskabet. Problemet er, at rigtig mange vil besøge ham i højsæsonerne med mange turister på øen. Privatfoto
Fanø kan ikke selv bestemme, hvor trolden skal flyttes hen, og når den skal stilles op igen, kommer der en regning for arbejdet fra genbrugskunstner Thomas Dambo.

Fanø: Trolden på Fanø skal skilles og parteres, inden den kan flyttes fra den gamle losseplads. Det er nemlig ikke muligt at løfte den to tons tunge trold med en kørende BMS-kran og sætte ham på en lastbil og transportere ham væk i ét stykke.

Og når han er skilt ad, kommer trolden Anker Drømmefanger heller ikke op at sidde igen lige med det samme - ser det ud til. Alt tyder på, at trolden foreløbig ender adskilt på genbrugspladsen på Fanø.

Det er nemlig Thomas Dambo og hans hold, der  - mod betaling - skal genopstille trolden, så den bevarer sit udtryk, præcis som genbrugskunstneren havde tiltænkt det. Og trolde-teamet har mere travlt end sidste år.

Annonce


Trolden skal have havudsigt eller sidde i bakket terræn.

Fra artiklen


Det er også en af hans folk, der skal overvåge arbejdet, når hoved, arme og ben på Fanø-trolden nænsomt skrues fra hinanden.

Det fremgår af en aktindsigt, som JydskeVestkysten har fået før fristen for flytningen af trolden udløber mandag den 15. marts. Heri nævnes det direkte, at Thomas Dambos folk forudser, at trolde-delene må opbevares et sted, indtil placering og økonomi er på plads, og der er et hul i Thomas Dambo-holdets kalender.

Det hedder også, at Thomas Dambo har "den fulde ophavsret" til trolden, og at den kun må flyttes til en placering, der er godkendt af ham.

Faktisk skal trolden have havudsigt eller sidde i bakket terræn, og man må ikke kunne se ham på afstand.

Hvad koster det at flytte en trold?

Endelig viser det sig, at der ikke findes en kontrakt, et gavebrev eller formaliserede aftaler mellem Thomas Dambo og kommunen om hans kunstværk og ejendomsretten til dette.

En ubekendt er også prisen for at flytte trolden. Hvad koster det at skille og transportere ham -  og hvad lyder regningen fra Thomas Dambo for opsætningen af trolden på et nyt sted på Fanø?

Den endelige placering af trolden og prisen for flytningen bliver ikke offentlig kendt, før politikerne i  teknisk udvalg, ENT-udvalget, har holdt et ekstraordinært møde fredag den 12. marts.

Og det er ovenikøbet tvivlsomt, om den endelige placering er fundet til den tid. Fristen mandag den 15. marts gælder nemlig for at fjerne trolden fra den gamle losseplads.

Det var et enigt ENT-udvalg, der i december efter naboprotester og tvivl om lovligheden af placeringen besluttede, at trolden skal flyttes.

Før troldens skæbne afgøres om små 14 dage har en medarbejdet besigtiget og fotograferet troldens indre, som forberedelse til ideen med at løfte trolden med en BMS-kran, men Thomas Dambos mand på Fanø har siden afvist den mulighed.

Der er også arbejdet på at finde nye placeringer til trolden, og en af dem, Skovlegepladsen i Fanø Plantage, er blevet undersøgt, men den er problematisk, fremgår det af sagens akter.

Sagsbehandleren forudser, at trolden kan blive forvekslet med et stort legeredskab, som man f.eks. kan kravle på.

- Dette kan udgøre en fare, fastslår han og peger derfor på en placering af Anker Drømmefanger i udkanten af Skovlegepladsen, ligesom alternative muligheder blev undersøgt.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Charli havnede på skadestuen som 17-årig: - Jeg blev slået ned, fordi jeg er transperson

Danmark

Fredagens coronatal: Fald i antal nysmittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Corona løsner grebet om særligt plagede kommuner - men kun to syd- og sønderjyske kommuner når under kritisk grænse

Sydjylland For abonnenter

Lastbilchaufføren Lasse er møgtræt af ulovligt parkerede campingvogne på motorvejs-rastepladser: Er blevet svinet til, når han har påpeget problemet

Esbjerg

Mand gik på rov efter voksenslik: Stjal for flere tusind kroners eksklusiv champagne og sjælden gin

Aabenraa For abonnenter

John har været firmaets mand i 56 år - det forsætter, selv om han er gået på pension

Kolding For abonnenter

Ejere af landejendom mistede alt i brand: Nu bor de i container ved siden af deres nedbrændte hus

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Esbjerg For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Esbjerg

Sønderborg

Efter redningsaktion: Det er der sket med kattekillingen fra Flemmings bil

Kultur

Ghita Nørby efter omtalt interview: Jeg bliver ked af det

EfB

EfB-undersøgelse på usikker grund

Aabenraa For abonnenter

Efter nedrivning af forfaldent hotel: Området er blevet meget mere værd

Esbjerg

Julie fra Hjerting skal til VM som eneste dansker: Pengene strømmede ind på få dage

Annonce