Annonce
forside

Næste skridt i væksteventyr: Norsk datacenter på vej til Esbjerg

Efter Facebook er nu også et norsk selskab på vej med etablering af et datacenter i Esbjerg. Arkivfoto:Yilmaz Polat

Esbjerg fortsætter med at tiltrække investeringer fra datacenter-industrien. Først var det Facebook, så meddelte en hollandsk internetgigant sig på banen, og nu fortæller norske Bulk Infrastructure AS, at man er på vej med et såkaldt neutralt datacenter i Esbjerg.

Esbjerg: Med nyheden om, at Facebook vil bygge Danmarks største datacenter i Esbjerg, tog den vestjyske energimetropol første skridt i retning af et nyt væksteventyr, som på sigt har potentiale til at afløse olieeventyret i Nordsøen som byens stor jobskaber.

Nu får ambitionen så yderligere luft under vingerne, eftersom det norske selskab Bulk Infrastructure AS er vej med etablering af endnu et datacenter i Esbjerg.

Bulk Infrastructure, som er førende leverandør af bæredygtig digital infrastruktur i Norden, er med i det Google og Facebook-ledede konsortium, der står bag det fiberoptiske Havfrue-kabel, og nordmændene har nu reserveret omkring 50.000 kvadratmeter jord i Kjersing bagved lastbilvirksomheden MAN.

Her planlægger man at etablere et såkaldt skalerbart Carrier Neutral Colocation Data Center, idet nordmændene er af den opfattelse, at Esbjerg-lokationen vil spille en central rolle, som giver forbindelse til datacenterudbredelserne inden for Danmark og Norden mere bredt.

Annonce

Arbejdspladser

Et datacenter er ikke lige den helt store jobskaber. For eksempel vurderes Apples datacenter ved Viborg fuldt udbygget af give direkte beskæftigelse til omkring 150 ansatte.Esbjergs borgmester har tidligere givet udtryk for, at et væksteventyr med byen som Nordens digitale knudepunkt måske kan skabe tusindvis af nye arbejdspladser.

Borgmesteren bygger blandt andet sit håb på den udvikling, som er sket i Amsterdam. Her ham man på 20 år opbygget en erhvervsklynge med omkring 345.000 arbejdspladser indenfor datacenter-industrien.

Bulk Infrastructure har reserveret jord i Kjersing bagved virksomheden MAN tæt ved Kjersing Ringvej.

Flere kan komme

Nordmændene mener, at Esbjergs strategiske position på Danmarks vestkyst er ideel og vil blive en vigtig gateway for Nordeuropa og Norden.

- Esbjerg er godt forbundet med optimale forbindelser til alle havkabler i Nordsøområdet, og det er det perfekte sted for os at muliggøre udviklingen af et neutralt trafikudvekslingssted i Danmark, siger Peder Nærbø, grundlægger og formand for Bulk Infrastructure AS, der har planer om at opbygge yderligere undervandskabler i Nordsøen med forbindelse til Esbjerg inden udgangen af 2019.

- Med flere kabellandinger planlagt eller allerede på plads og landingen af vores nye Havfrue transatlantiske kabelsystem vil dette medføre både en konvergens af netværk og tilhørende kapacitet til Esbjerg sammen med skabelse af en naturlig gateway til Bulk's store nordiske bæredygtig og omkostningseffektiv digital infrastruktur, fortsætter Nærbø.

Og netop de såkaldte neutrale datacentre er afgørende, hvis Esbjerg skal realisere vækstplanerne og gøre byen til et digitalt knudepunkt i Norden. I den forbindelse er det også interessant, at den hollandske internetgigant NL-ix forleden meddelte, at selskabet kraftigt vil overveje at rykke ind til Esbjerg, hvis byen - foruden Facebook - også får et netværksneutralt datacenter.

- Et vigtigt skridt for at få det til at ske er at etablere et kvalitets "Carrier Neutral Datacenter" i Esbjerg samt en Internet Exchange. Hvis de rigtige betingelser er opfyldt, er NL-ix villig til at være first-mover, oplyste Jan Hoogenboom, stifteren NL-ix til JydskeVestkysten for tre uger siden.

En fantastisk nyhed

I Esbjerg er både borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) og Karsten Rieder fra Esbjerg Erhvervsudvikling begejstret for, at Bulk kommer ind på det danske marked og har valgt Esbjerg som et sted.

- Dette viser kun, at vores strategi har virket, og at Esbjerg fortsat vil vokse som en ny gateway mod Hyperscale datacentre, der nu etableres i Jylland, siger Karsten Rieder.

Jesper Frost Rasmussen kalder Bulks indtog for en fantastisk nyhed.

- Det er lige præcis sådanne neutrale datacentre, vi gerne vil trække, siger han.

Nordmændene har reserveret jorden. Kan vi være sikre på, at de nu også bygger?

- Det kan man aldrig være helt sikker på, men det er jo faktisk dem selv, der nu går ud og fortæller om deres planer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Teatertorden i byrådssalen

Det er ikke altid til at vide, hvad der sætter gang i debatten, når de 27 medlemmer af Vejen Byråd træder sammen. Sådan var det heller ikke på årets første møde i byrådet i tirsdags. Men det skulle vise sig at blive dagsordenens allerførste punkt; Klaus Kildemands anmodning om udtrædelse af byrådet. Det var som sådan ikke Kildemands exit på den lokalpolitiske scene, som satte gang i den verbale bulder og brag, tilhørerne blev vidner til. Allerede forud for byrådsmødet havde løsgængeren Anni Grimm i et læserbrev kritiseret, at formandsposten midt i perioden går fra en socialdemokrat til en anden. Hendes grænse for en ”forhånds-postfordeling” var overskredet, lød det i læserbrevet. Anni Grimm tog også ordet på byrådsmødet, hvor hun kaldte sagsforløbet fra socialdemokraterne for arrogant. Anni Grimm blev i den grad bakket op af Liberal Alliances Martin Boye. Han udtrykte sin bekymring over, at den socialdemokratiske gruppeformand Jørgen Thøgersen med et pennestrøg tilsidesatte Retssikkerhedslovens bestemmelser om, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger deres formand. Det står naturligvis Anni Grimm og Martin Boye frit for, hvad de mener. Derom ingen tvivl. Det må være dog berettiget at kaste erindringen tilbage til valgaftenen den 21. november 2017. Lige omkring midnatstide kommer repræsentanter for Venstre, Socialdemokratiet, Det konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti ud for at fortælle, at en bred konstitueringsaftale er på plads. Den fremmødte presse får at vide, hvordan eksempelvis formandsposterne i fagudvalgene fordeles. Socialdemokratiet får i denne forbindelse tildelt formandsposterne i tre udvalg – heriblandt Børn- og Ungeudvalget. Konstitueringsaftalen var Anni Grimm på den sene valgaften selv med til at præsentere som medunderskriver. Aftalen tiltræder Martin Boye også umiddelbart inden Vejen Byråds konstituering i december 2017. Mod slutningen af 2018 bekendtgør Martin Boye dog, at han ikke længere er en del af aftalen. Det er en anden historie. Børn- og Ungeudvalget adskiller sig fra de andre stående udvalg ved, at her sidder også to børnesagkyndige samt en dommer. Anni Grimm mente på byrådsmødet i tirsdags, at Børn- og Ungeudvalget derfor ikke kan sammenlignes med de øvrige stående udvalg, hvor der udelukkende er politisk repræsentation. Det kan godt være, at Retssikkerhedsloven foreskriver, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger sin formand. Men det gør de øvrige stående udvalg også. Også borgmesteren vælges formelt af byrådet. Realpolitisk er formandsposterne dog fordelt, når konstitueringsaftalen er underskrevet. Anni Grimm har engang her i avisen leveret et ganske enestående citat, hvor hun slog fast: - Det har simpelthen været nødvendigt at få trådt i klaveret. Citat slut. Her i denne sag virker det som om, at der blev trådt lige hårdt nok. Det tangerer teatertorden. GOD SØNDAG

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];