x
Annonce
forside

Næste skridt i væksteventyr: Norsk datacenter på vej til Esbjerg

Efter Facebook er nu også et norsk selskab på vej med etablering af et datacenter i Esbjerg. Arkivfoto:Yilmaz Polat

Esbjerg fortsætter med at tiltrække investeringer fra datacenter-industrien. Først var det Facebook, så meddelte en hollandsk internetgigant sig på banen, og nu fortæller norske Bulk Infrastructure AS, at man er på vej med et såkaldt neutralt datacenter i Esbjerg.

Esbjerg: Med nyheden om, at Facebook vil bygge Danmarks største datacenter i Esbjerg, tog den vestjyske energimetropol første skridt i retning af et nyt væksteventyr, som på sigt har potentiale til at afløse olieeventyret i Nordsøen som byens stor jobskaber.

Nu får ambitionen så yderligere luft under vingerne, eftersom det norske selskab Bulk Infrastructure AS er vej med etablering af endnu et datacenter i Esbjerg.

Bulk Infrastructure, som er førende leverandør af bæredygtig digital infrastruktur i Norden, er med i det Google og Facebook-ledede konsortium, der står bag det fiberoptiske Havfrue-kabel, og nordmændene har nu reserveret omkring 50.000 kvadratmeter jord i Kjersing bagved lastbilvirksomheden MAN.

Her planlægger man at etablere et såkaldt skalerbart Carrier Neutral Colocation Data Center, idet nordmændene er af den opfattelse, at Esbjerg-lokationen vil spille en central rolle, som giver forbindelse til datacenterudbredelserne inden for Danmark og Norden mere bredt.

Annonce

Arbejdspladser

Et datacenter er ikke lige den helt store jobskaber. For eksempel vurderes Apples datacenter ved Viborg fuldt udbygget af give direkte beskæftigelse til omkring 150 ansatte.Esbjergs borgmester har tidligere givet udtryk for, at et væksteventyr med byen som Nordens digitale knudepunkt måske kan skabe tusindvis af nye arbejdspladser.

Borgmesteren bygger blandt andet sit håb på den udvikling, som er sket i Amsterdam. Her ham man på 20 år opbygget en erhvervsklynge med omkring 345.000 arbejdspladser indenfor datacenter-industrien.

Bulk Infrastructure har reserveret jord i Kjersing bagved virksomheden MAN tæt ved Kjersing Ringvej.

Flere kan komme

Nordmændene mener, at Esbjergs strategiske position på Danmarks vestkyst er ideel og vil blive en vigtig gateway for Nordeuropa og Norden.

- Esbjerg er godt forbundet med optimale forbindelser til alle havkabler i Nordsøområdet, og det er det perfekte sted for os at muliggøre udviklingen af et neutralt trafikudvekslingssted i Danmark, siger Peder Nærbø, grundlægger og formand for Bulk Infrastructure AS, der har planer om at opbygge yderligere undervandskabler i Nordsøen med forbindelse til Esbjerg inden udgangen af 2019.

- Med flere kabellandinger planlagt eller allerede på plads og landingen af vores nye Havfrue transatlantiske kabelsystem vil dette medføre både en konvergens af netværk og tilhørende kapacitet til Esbjerg sammen med skabelse af en naturlig gateway til Bulk's store nordiske bæredygtig og omkostningseffektiv digital infrastruktur, fortsætter Nærbø.

Og netop de såkaldte neutrale datacentre er afgørende, hvis Esbjerg skal realisere vækstplanerne og gøre byen til et digitalt knudepunkt i Norden. I den forbindelse er det også interessant, at den hollandske internetgigant NL-ix forleden meddelte, at selskabet kraftigt vil overveje at rykke ind til Esbjerg, hvis byen - foruden Facebook - også får et netværksneutralt datacenter.

- Et vigtigt skridt for at få det til at ske er at etablere et kvalitets "Carrier Neutral Datacenter" i Esbjerg samt en Internet Exchange. Hvis de rigtige betingelser er opfyldt, er NL-ix villig til at være first-mover, oplyste Jan Hoogenboom, stifteren NL-ix til JydskeVestkysten for tre uger siden.

En fantastisk nyhed

I Esbjerg er både borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) og Karsten Rieder fra Esbjerg Erhvervsudvikling begejstret for, at Bulk kommer ind på det danske marked og har valgt Esbjerg som et sted.

- Dette viser kun, at vores strategi har virket, og at Esbjerg fortsat vil vokse som en ny gateway mod Hyperscale datacentre, der nu etableres i Jylland, siger Karsten Rieder.

Jesper Frost Rasmussen kalder Bulks indtog for en fantastisk nyhed.

- Det er lige præcis sådanne neutrale datacentre, vi gerne vil trække, siger han.

Nordmændene har reserveret jorden. Kan vi være sikre på, at de nu også bygger?

- Det kan man aldrig være helt sikker på, men det er jo faktisk dem selv, der nu går ud og fortæller om deres planer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Folkets opråb er blevet hørt: Genbrugspladserne genåbner på tirsdag

Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Danmark

Liveblog: Kina advarer om mulig ny bølge af coronavirus

Erhverv

Direktør i vækstfirma er bekymret for at krisen trækker ud: Frygter en halvering af omsætningen

Annonce