Annonce
Erhverv

Næsten 500 krav mod krakket flyselskab: Primera Air skylder 913 millioner kroner væk

Ifølge en liste over kreditorer i retsbogen har Primera Air i omegnen af 500 kreditorer, som det konkursramte flyselskab tilsammen skylder over 900 millioner kroner. Arkivfoto: Hans Petersen

Ifølge en liste i et bilag i retsbogen fra Sø- og Handelsretten skylder det krakkede Primera Air alt i alt 913 millioner kroner til omkring 500 kreditorer og har kun få aktiver. Det reelle beløb kan dog være helt anderledes.Den 24. oktober bliver det besluttet, om der skal vælges en ny kurator til at behandle flyselskabet Primera Airs konkursbo.

Kuratorvalg: Der skal vælges en ny kurator til at behandle Primera Airs konkursbo, som udviser en enorm gæld. Omkring 500 kreditorer har tilsammen 913 millioner kroner til gode, hvis man regner det hele med. Det fremgår af et bilag i retsbogen, som avisen Danmark har fået aktindsigt i. det reelle tal kan dog være helt anderledes.

Kreditoren Comwell Hvide Hus Aalborg vil have valgt en ny kurator til at tage sig af konkursboet. Således har advokat Anders Hvidberg Plum fra advokatfirmaet Andersen Partners begæret et såkaldt kuratorvalg på vegne af det firestjernede hotel.

Anders Hvidberg Plum ønsker ikke at uddybe over for avisen Danmark, hvorfor der ønskes et kuratorvalg.

- Det vil jeg gerne vende tilbage med efter mødet i skifteretten, siger han.

Ifølge en liste over Primera Airs kreditorer, der fremgår af et bilag i retsbogen fra Sø- og Handelsretten, skylder Primera Air Comwell Hvide Hus Aalborg cirka 180.000 kroner.

Kuratorvalget skal finde sted onsdag den 24. oktober.

Annonce

Primera Airs største kreditorer


  • Ifølge retsbogen har Primera Air cirka 500 kreditorer i alt.
  • Blandt de største findes:
  • Leasingselskabet Aviation Capital Group, der har et krav på 28 millioner kroner.
  • Et skattedepartement i England, HM Revenue and Customs, der har et krav på 13,6 millioner kroner.
  • Den Europæiske Organisation for Luftfartens Sikkerhed, Eurocontrol Brussels, der har et krav på knap 13 millioner kroner.
  • Blandt kreditorerne er også Dan Taxi, Gjensidige Forsikring, Dansk Røde Kors og Erhvervsstyrelsen.
  • Kilde: Retsbogen

Skylder mange millioner

Det nuværende kuratel, der blev udpeget af skifteretten 1. oktober, består af Henrik Sjørslev, partner i DLA Piper, Morten Hans Jakobsen fra Gorrissen Federspiel og Finn Lynge Jepsen fra Elman. Avisen Danmark har forgæves forsøgt at få en kommentar fra en af de tre.

Comwell Hvide Hus Aalborg er ifølge retsbogen én ud af næsten 500 kreditorer, som Primera Air i alt skylder 913 millioner kroner. Det konkursramte flyselskab har 29,6 millioner kroner i tilgodehavender.

Af retsbogen fremgår det, at Primera Airs ledelse har oplyst kuratellet, at flyselskabet ved konkursen har aktiver for 8,7 millioner kroner. Herunder 5,1 millioner kroner i kontanter og inventar samt ejendomme og udstyr til en værdi af 1,5 millioner kroner.

Aktiverne, det endelige antal kreditorer og gældens samlede størrelse er ikke nødvendigvis identisk med det, der fremgår af retsbogen. Derfor er kuratellet lige nu i gang med at skabe det fulde overblik.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hemmelighedskræmmeri er uhyrligt

Danfoss beviser endnu engang en familieejet virksomheds styrke i forbindelse med sagen om den voldsomme forurening på Himmark Strand på Als. Her dumpede Danfoss med myndighedernes tilladelse årligt tonsvis af flydende industriaffald i 1950’erne og 1960’erne. Man vidste dengang ikke bedre, og Danfoss kan juridisk ikke gøres ansvarlig for udledningen. Jura og moral er imidlertid vidt forskellige ting. Og det moralske ansvar tager Danfoss på sig. Derfor er koncernen frivilligt gået i spidsen for det arbejde, som efter planen skal gøre området giftfrit senest i 2023. På egen hånd har Danfoss desuden iværksat den forundersøgelse, der skal afdække problemet. Sådan handler et firma, der skeler mere til anstændighed end bundlinje. Storsind i den målestok kan man udvise, når ejerne ikke er udenforstående aktionærer med et fuldt legitimt ønske om det maksimale udbytte af deres investering. Her har vi i stedet at gøre med familien Clausen, der ved denne og talrige andre lejligheder har bevist deres engagement i lokalsamfundet. Samme redelighed kunne man ønske sig fra Sønderborg Kommune. Her er der imidlertid spillet med beklageligt fordækte kort i denne sag. En aktindsigt afslører, at kommunaldirektør Tim Hansen forsøgte at mørkelægge et møde om forureningen mellem kommunen samt repræsentanter for Danfoss og regionen sidste år i oktober. Penge var motivet til hemmelighedskræmmeriet. Et udviklingsselskab var langt fremme med planerne for ferieområdet Nordals Ressort. I den forbindelse ville det være særdeles ubelejliget, hvis pressen begyndte at skrive om en kraftig forurening kun godt en kilometer fra ferieparadiset – mente altså kommunaldirektøren. En række eksperter vurderer samstemmende, at kommunaldirektøren hermed groft har overtrådt reglerne. Hvis det er tilfældet, må det naturligvis have konsekvenser. Men allerede nu kan der faktisk fældes en dom over Tim Hansen: Sådan handler en kommunal topchef, der skeler mere til bundlinjen end anstændigheden.

Annonce