Annonce
Sydjylland

Næsten hvert tiende butikslokale i landsdelen savner en lejer: - Det er meget deprimerende at kigge på

Manglende interesse i sydjyske byer, internethandel og lokalplaner er bare nogle af årsagerne til, at man vil se mange tomme butikslokaler i Sydjylland. Foto: Jørgen Kirk/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix
Det er blevet en realitet for størstedelen af gågader i Danmark at se flere og flere "til leje"-skilte klistret på butiksvinduerne. I Syd- og Sønderjylland står 8,8 procent af butikkerne tomme, hvilket gør det til den hårdest ramte landsdel.

Butiksliv: 222 butikslokaler stod tomme i Sydjylland i oktober, hvor otte kommuner ud af ni har oplevet en stigning siden 2010. Det viser tal fra Ejendomstorvet, mæglernes fælles portal for erhvervslokaler. Særligt for landsdelen er kædernes manglende interesse i de sydjyske byer en faktor.

- København, Fyn og Østjylland har byer, som kan bære et større butikssegment. I Sydjylland vil der være tomme lokaler i byer, som ikke har den største interesse, siger Nicholas McFall, analytiker hos Ejendomstorvet.

Niels Bjørn-Andersen, professor emeritus på CBS, vurderer, at de tomme butikker påvirker den gennemsnitlige forbrugers lyst til at handle i gågaden.

- Det er da ikke noget, der kvikker en op. Det er meget deprimerende at kigge på, siger Niels Bjørn-Andersen.

Sydjylland er ifølge Ejendomstorvet den hårdest ramte landsdel, når det kommer til lukkede butikker, hvor 8,8 procent af butikslokaler står tomme. Landsgennemsnittet er på 6,7 procent. Dog er det ifølge Niels Bjørn-Andersen et landsdækkende problem, da internethandlen i dag hugger 20 procent af detailomsætningen.

- Der har samtidig været en stor prisstigning på salg og leje af butikslokaler. Er man samtidig presset økonomisk på grund af e-handel, så er det også med til, at man trækker nøglen, siger Nicholas McFall.

Annonce

Lokale erfaringer

Ifølge Jens Christian Petersen, direktør ved Institut for Center-Planlægning, spiller byens lokalplan en større rolle, når det kommer til gågadebutikkernes overlevelse.

- I Sønderborg har man for nyligt fået shoppingcenteret Borgen, og så ligger der butikker der, som før lå i Perlegade og Jernbanegade, siger Jens Christian-Petersen og tilføjer:

- I Sønderborg har man også rydlagt meget store arealer de seneste år til et aflastningsområde, hvor Bilka, Elgiganten og mange andre store butikker ligger. Det samme er i et vist omfang også sket i Esbjerg.

I Haderslev har man for nylig indviet et nyt byafsnit på Jomfrustien, som før har været lukket på grund af et byfornyelsesprojekt.

- Den gade har været meget ramt, da der har været lukket for trafikken i trekvart år. Det gør, at der ikke er nogen, der vil leje sig ind. Så området ser tomt ud, men vi begynder at få henvendelser nu, fortæller koordinator ved Haderslev Butikker, Christian Schulz.

Råd til butik og kommune

For at hamle op med internettet, skal butikkerne sørge for god service og positive oplevelser, da det giver loyale kunder. Negative oplevelser gør, at forbrugerne vender ryggen til.

- Jeg blev lokket ind i en butik, fordi der var champagne til 100 kroner. Så kommer jeg ind, hvor jeg får at vide, at det var en trykfejl - der skulle have stået 200. Nu går der et stykke tid, før jeg sætter mine ben i den butik igen, fortæller Niels Bjørn-Andersen.

Kommunen skal samarbejde med de fysiske butikker om at gøre hele gågaden til en attraktiv oplevelse. Her skal kommunen finde kreative mennesker, som kan få mennesker i gadebilledet.

- Det skal se pænt ud, der hvor butikkerne ligger. Kommunen skal måske plante nogen træer, der kan være springvand eller en, der står og rister mandler, siger Niels Bjørn-Andersen.

Jens Christian Petersen mener, at bymidten skal lære af storcentrene, hvor man har mange butikker på lidt plads.

- De sønderjyske kommuner skal sørge for, at bymidtens detailhandel bliver centreret. Man skal i højere grad fra kommunal side arbejde med at tvinge butikkerne sammen, fortæller Jens Christian Petersen.

Hvor mange tomme butikker er der i din kommune?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Merkel holder drømmen om Europa i live

For en uges tid siden gik en sød historie sin sejrsgang i tyske medier og på sociale platforme. Landets kansler, Angela Merkel blev fotograferet i en kø i en dagligvarebutik med sin indkøbsvogn. To ruller toiletpapir og fire flasker hvidvin. ”Eine wie uns” som det hed sig i masser af opslag på nettet efterfølgende. Ingen hamstring. Fornuftig prioritering. Og kansleren betalte endda med kreditkort og ikke kontanter, som man ellers ofte gør hos vores naboer. Lederskab i det små. Merkel viser også lederskab i det store. Hvor lande i hele Europa, inklusive Danmark, har dukket sig, mens et coronahærget Italien har bedt om hjælp, trådte Merkel straks til. Tyskland henter syge italienere til tyske hospitaler. Tyskland henter også syge franskmænd. Fordi man har overskuddet. Fordi man kan. At man samtidig opbygger viden i det tyske sundhedsvæsen, der senere kan komme tyske patienter til gavn, er en kærkommen sidegevinst. Tyskland sender også respiratorer til Spanien. Deler ud af sit overskud. Tyskland viser sig også i coronakrisen fra sin bedste side, som vi har set det i række krisestunder i nyere europæisk historie. Wir schaffen dass, er budskabet fra Merkel igen og igen, og hun sætter sig selv og sit land forrest. Det bør vi alle være taknemmelige for. Uden Tyskland, intet Europa fristes man til at konkludere. Den danske stat har handlet hurtigt og konsekvent på coronakrisen. Der er grund til at håbe, at vi derfor kan komme relativt let igennem den set i sundhedsfagligt perspektiv. Måske også økonomisk. Det er dog værd at holde fast i, at Corona er grænseoverskridende, og vejen tilbage på den anden side løses ved at tænke og handle grænseoverskridende. Det ville derfor klæde os at stå side om side med Tyskland i både ord og handling. Også mens det er svært. Der er en udløbsdato på Angela Merkel. Tiden som kansler rinder ud i 2021. For Europas skyld er der grund til at håbe på, at også hendes efterfølger tager et ansvar, der rækker ud over Tysklands grænser. For uden tysk lederskab, smuldrer Europa.

Erhverv 112

Modefirma har sagt farvel til 15 ansatte: 2020 handler kun om at begrænse tabet

Kolding

Plejehjem har nu haft ni smittetilfælde med corona: To plejehjemsbeboere er indlagt

Sydjylland

Påskefrokoster aflyses på stribe: Facebook og Skype redder det sociale samvær

Annonce