Annonce
112

Næsten ni år efter fanges død: Mor taber retssag og får ikke erstatning

Røveridømte Ekrem Sahin døde, efter et større antal fængselsbetjente i midten af januar forsøgte at flytte Ekrem Sahin til en anden celle. Sådan så det ud, da han blev mindet ved en udendørs mindehøjtidelighed uden for Kolding Arrest i 2011. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Nermin Kalkan, der er mor til Ekrem Sahin, som døde i Kolding Arrest tilbage i 2011, har torsdag tabt en retssag mod Kriminalforsorgen, der dermed slipper for at betale erstatning til moren. Sahin døde efter et klammeri med fængselsbetjente i Kolding Arrest.

Kolding: Det har taget næsten ni år, men nu er der sat et punktum i sagen om Ekrem Sahin, der døde i Kolding Arrest tilbage i 2011.

Københavns Byret har således afvist, at Kriminalforsorgen skal betale erstatning til Sahins mor, Nermin Kalkan, der sidste år sagsøgte Kriminalforsorgen med henblik på at få erstatning. Afgørelsen er på 71 sider og er truffet af tre dommere.

Sagen er blevet kendt som benlås-sagen, da Sahin i forbindelse med det slagsmål, der kostede ham livet, blev lagt i benlås. Dansk-tyrkiske Ekrem Sahin kom i klammeri med en gruppe betjente i Kolding Arrest i januar 2011, hvor han kort tid efter fik hjertestop. Tre dage senere døde han på Odense Universitetshospital efter at have ligget i koma. Sahin blev 23 år gammel.

Rigshospitalets Hjertecenter og Retslægerådet har siden forklaret, at han døde af ukendte årsager, men at iltmangel som følge af benlås kan have været en årsag. Den forklaring har Sahins nærmeste familie aldrig været tilfredse med og har derfor også valgt, at bringe sagen for retten.

Kalkan har hele tiden kæmpet for at få placeret et ansvar for dødsfaldet, så der "kunne ske retfærdighed", som hun tidligere har udtrykt det over for en række medier.

Annonce

Benlås afskaffet

Ekrem Sahins familie har blandt andet også haft hans hjerne og hjerte til obduktion i hjemlandet Tyrkiet. Her blev Rigshospitalets resultat blot bekræftet.

Samtidig har anklagemyndigheden tidligere afgjort, at betjentene ikke gjorde noget strafbart.

Benlås er blevet afskaffet fra i år, og betjentene i de danske fængsler og arrester bruger ikke længere grebet. I stedet benytter de sig af kontrolleret sideleje, der ikke har samme risiko for at afskære ilt fra hjernen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Mand straffet for at kaste med sin hund

Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Kolding

Død mand blev glemt i sin lejlighed: Ingen vil tage ansvaret

Annonce