Annonce
Udland

Nødhjælp om vag klimaaftale: Urealistisk at nå klimamål

Oscar Del Pozo/Ritzau Scanpix
Centrale forhandlinger ved FN's klimakonference er søndag blevet udskudt til næste år.

Efter de længste klimaforhandlinger, FN nogensinde har oplevet, er det søndag endt med en kompromisaftale ved COP25 i den spanske hovedstad, Madrid.

Aftalen indebærer, at de delegerede ved FN's klimakonference udskyder beslutningen om, hvordan man skærer ned på de klimaskadelige stoffer.

Det drejer sig især om CO2 og metan, som udgør størstedelen af udledningen af drivhusgasser.

Men ifølge Folkekirkens Nødhjælp virker det således nu "på ingen måde realistisk", at verdens lande skal kunne holde sig under den en global temperaturstigning på 1,5 grader, som Parisaftalen fra 2015 har som mål.

Det siger generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp Birgitte Qvist-Sørensen til Ritzau.

- Verdens lande har ikke magtet at vise lederskab, og Madridaftalen lægger ikke op til den ambition, som vi havde håbet på.

- Det er dybt skuffende, og det er svært at forstå, at politikerne kan være så ude af sync med forskning og befolkning, siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Det er især beslutningen om et nyt system for CO2-kvoter, som har forvoldt store uenigheder i forhandlingerne. Systemet skal gøre det muligt for landene at handle med udslip.

Men også diskussioner om mekanismen "loss and damage" - tab og skader - fik klimamødet til at trække ud.

Det er penge, som gives for de klimakatastrofer, som ulande rammes af, på trods af at de ikke selv har været med til at skabe dem.

Branchedirektør i Dansk Industri Energi Troels Ranis kalder aftalen "en kneben pointsejr til klimaet".

- Der er desværre ikke noget globalt klimalederskab - alt for mange lande forsøger at trække ambitionerne ned. Men det er glædeligt, at Danmark og EU tager ansvar, siger Troels Ranis i en skriftlig kommentar.

Han henviser til det danske klimamål på 70 procent reduktion af drivhusgasser inden 2030. Men også EU-Kommissionens beslutning om, at EU skal være klimaneutral i 2050.

EU var ved årets møde blandt fortalerne for at højne ambitionerne på klimaområdet. Men store lande som USA, Brasilien, Indien og Kina var imod.

Forhandlingerne om drivhusgasser er nu udskudt til næste års klimamøde i november 2020. Det skal afholdes i Glasgow i Skotland.

Forventningen bliver her, at landene kan fremlægge nye, detaljerede planer for, hvordan man skal skære ned på drivhusgasserne.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi gør det fortsat ikke godt nok

Møgsagerne i det offentlige Danmark har stået i kø med milliardsvindel med udbytteskat, misbrug af Socialstyrelsens midler og tilsyneladende meget grove forhold hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Lokalt har vi såmænd også haft et tilfælde, hvor fire personer er blevet sigtet for bedrageri mod Sygehus Lillebælt. Alt dette til trods: Vi er fortsat verdens mindst korrupte land sammen med New Zealand. Det viser anti-korruptionsbevægelsen Transparency Internationals årlige undersøgelse af forholdene i 180 lande. Egentlig er det ikke så overraskende. Inderst inde ved de fleste danskere jo godt, at bestikkelse hører til sjældenhederne. Få borgere kunne finde på at tilbyde myndighedspersoner erkendtligheder i forventning om modydelser. Og endnu færre offentligt ansatte kunne formentlig drømme om at tage mod penge eller tvivlsomme vennetjenester. Vi har grund til at glæde os over dette forhold. Korruption er en kræftsvulst på samfundet. Den gør alt dyrere og langsommere, fordi udgifterne til korruption skal lægges oven i prisen på alle projekter, hvor man tilmed langtfra kan være sikker på, at de bedste og billigste får overdraget en given opgave. Derfor er det heller ikke noget tilfælde, at de mest korrupte lande som regel også er de fattigste med for eksempel Sydsudan, Somalia og Syrien som nationer, der både er bundkorrupte og aldeles rædselsfulde at bo i. Korruption er imidlertid langtfra kun et økonomisk problem. Endnu værre er det, at bestikkelse tærer på ethvert samfunds vigtigste kapital, nemlig tilliden mellem borgerne indbyrdes og i forhold til myndighederne. Danmark er fortsat et samfund bygget på gensidig tillid. Men ligesom vi trods førstepladsen mister point på opgørelsen over korruptionens omfang, er der også en blevet plads til en lille tvivl i mange danskeres forhold til myndighederne. Den situation er netop opstået på grund af den senere tids mange skandaler. Så jo, vi gør det godt. Men vi gør det fortsat ikke helt godt nok.

Danmark For abonnenter

43 kommuner driver ulovlige solcelleanlæg: Nu risikerer investeringer for millioner at ryge i skraldespanden

112

30-årig indbrudstyv hærgede Kolding i måneder, inden han meldte sig selv: - Jeg gjorde det af grådighed

Annonce