Annonce
Sønderborg

Nødplan for plejeområdet får grønt lys

Hvem skal holde i hånd, hvis halvdelen af de ansatte bliver syge? Sønderborg Kommune forbereder sig på, at mange ikke livsnødvendige opgaver i ældreplejen må udskydes. Arkivfoto: Timo Battefeld
Farverne blå, grøn, gul, rød og hvid beskriver forskellige situationer for, hvor slemt det kan udvikle sig på plejeområdet i de kommende uger. Politikere har godkendt planer for, hvordan Sønderborg Kommunens ansatte skal prioritere opgaverne med ældre, udsatte og syge.
Annonce

Sønderborg: I den kommende tid forventer Sønderborg Kommune at skulle tage imod et stigende antal borgere, som ikke er smittet med corona, men vil blive udskrevet tidligere end ellers fra sygehusene for at give plads til flere corana-smittede.

Samtidig forbereder Sønderborg Kommune sig på, at et ukendt antal ansatte i hjemmeplejen og på plejecentrene vil blive smittet.

- Endnu er sygefraværet ikke højere end normalt, men vi kan risikere, at det pludselig stiger. Derfor er vi i øjeblikket i gang med at organisere en reserve, som fra næste uge vil blive undervist i forskellige funktioner, fortæller Helle Mønsted, direktør i Sønderborg Kommune.

Dertil kommer, at et ukendt antal ældre hjemmeboende formentlig også vil blive smittet og kan få brug for hjemmepleje.

Annonce

Fuldmagt

Helle Mønsted har nu fået fuldmagt til at kunne træffe hurtige beslutninger indenfor plejeområdet, uden at hun skal vente på politikernes godkendelse, når corana-smitten forventes at toppe. Social- og seniorudvalget og borgmester Erik Lauritzen (S) har godkendt prioriteringsplaner for hjemmeplejen, den kommunale sygepleje, plejecentre, Center for Korttidspladser, misbrugscenter, samt psykiatri- og handicapområdet.

- Sønderborg Kommune kører stadig med normal drift, men hvis vi bliver hårdt ramt, skal forvaltningen f. eks hurtigt kunne omplacere medarbejdere fra det ene plejehjem til det andet eller fravige kvalitetsstandarder, uden at vi først skal samles for at godkende det, forklarer Preben Storm (S), formand for social- og seniorudvalget.

Med fuldmagten kan forvaltningen f. eks nu beslutte at droppe klippekort-tilbuddene til ældre, der fået bevilget ekstra service efter eget valg. Uden at social- og seniorudvalget skal godkende serviceforringelsen.

Annonce

Hvid er kritisk

I prioriteringsplanerne arbejder Sønderborg Kommune med fem forskellige faser af udfordringer:

Blå er den normale hverdag, hvor der er ansatte nok på arbejde til at kunne nå alle opgaver. Beboere på plejehjem og i hjemmeplejen vil få gjort rent og vaske tøj, der vil være aktiviteter og pleje som altid.

Grøn er situationer, hvor udfordringer kan løses af kolleger inden for hvert enkelt område, f. eks et plejehjem. Driften er reduceret, aktiviteter er stoppet, men der vil stadig blive gjort rent, nu med fokus på hindring af smittespredning.

Gul er fasen, hvor op til 20 procent af de ansatte er syge, så f. eks en plejehjemsleder må trække på personale fra de omkringliggende plejehjem. Her gennemføres basal pleje, køkkenpersonalet supplerer med halvfabrikata

Rød beskriver en situation, hvor op til halvdelen af de ansatte er syge, så et plejehjem bliver afhængig af hjælp også fra andre fagområder eller må gribe til at ringe til at hjælpe borgere over telefonen frem for at møde op. Her vil kun minimal pleje og livsnødvendig medicingivning, sårpleje og anden behandling blive gennemført.

Hvid er yderst kritisk: Her skal hjælpen komme fra både private og andre kommunalt ansatte, for under halvdelen af plejehjemmets ansatte er syge. Der vil kun være fokus på opretholdelse af liv, alle andre opgaver må vente.

- Jeg håber aldrig, at vi når til hvid fase. Heller ikke rød, siger Helle Mønsted, der ikke har noget bud på, hvornår kommunen i den kommende tid vil opleve de største udfordringer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce