Annonce
Esbjerg

Nødråb fra rådhuset: Kræver ny adgang til navne på corona-smittede

Formanden for Sundhed & Omsorgsudvalget, Olfert Krog (DF) øverst til venstre i billedet, borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) nederst til venstre og Esbjerg Kommunes corona-general, direktør Arne Nikolajsen, er alarmerede over, at der er lukket for permanent adgang til personoplysninger for corona-smittede i Esbjerg Kommune. Collage: Heidi Bjerre-Christensen.
Midt april udløb Esbjerg Kommunes adgang til direkte smitteopsporing blandt corona-ramte, og det risikerer at udløse en ny, lokal eksplosion i corona-smittede, advarer borgmester, udvalgsformand og sundhedsdirektør. Kommunen fået en 14 dages dispensation, men den bør være permanent, lyder det i en henvendelse til minister og partiledere på Christiansborg.

Esbjerg Kommune er frataget sit vigtigste værktøj i kampen mod corona-smitten, og uden dét risikerer kommunen endnu en hel eller delvis nedlukning.

Det er essensen af et brev, som fredag udgik fra Esbjerg Rådhus til sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og partilederne på Christiansborg, og baggrunden for skrivelsen er, at kommunen den 10. april ikke længere havde adgang til oplysninger om personer, der er smittede med corona, og dermed ikke var i stand til at opspore de smittede og deres nære omgangskreds i kampen for at inddæmme spredningen af virus.

Adgangen til persondata hver dag fik Esbjerg Kommune ellers i marts som en udvidelse af den lokale indsats mod smittespredningen, men da det såkaldte incidens-tal er faldet kraftigt i de sogne, der har givet anledning til bekymring, ønskede Styrelsen for Patientsikkerhed ikke at forlænge adgangen, oplyser borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).

Annonce

Hænderne i skødet

Han påpeger i brevet til sundhedsministeren, at incidens-tallet (smittetal opgjort per 100.000 indbyggere, red.) imidlertid fortsat er højt i en række sogne - særligt i Kvaglund Sogn, som fredag havde et incidens-tal på 246 - hvilket mandag var steget til 444 - mens tallet i to andre sogne i kommunen ligger over 100.

- Uden oplysninger om, hvem de smittede er, kan vi bare sidde med hænderne i skødet. Vi har ingen mulighed for aktivt at smitteopspore og forebygge smittespredning, når vi ikke kan kontakte de smittede med tilbud om vejledning, hjælp og isolationspladser, hvis de har behov for det, supplerer formanden for Sundhed & Omsorgsudvalget, Olfert Krog (DF), der har foranlediget den fornyede henvendelse til Christiansborg.

Ifølge direktøren for Sundhed & Omsorg, Arne Nikolajsen, afspejlede stoppet i den lokale smitteopsporing og direkte kontakt til smittede sig omgående i de kommunale isolationspladser, der ellers har været flittigt efterspurgt og benyttet, men nu stod ubrugte hen.

- Generelle tiltag i kommunen med information og tilbud om test er ikke nok. Skal vi stoppe smittespredningen, skal vi ud at have de enkelte familier og deres relationer i tale. Vi oplever fortsat en tendens til, at smittede borgere ikke er velinformerede om retningslinjer for isolation, test og nære kontakter. Særligt sproglige udfordringer er en væsentlig barriere i områder med mange tosprogede, og vi har her benyttet vore egne, tosprogede medarbejdere som tolke og brobyggere i kontakten med smittede, forklarer Arne Nikolajsen, der med virkning fra fredag i sidste uge formåede at udvirke en dispensation på 14 dage, hvor Esbjerg Kommune igen har adgang til persondata på smittede borgere.

- Men for at kunne inddæmme corona-smitten og smitteopspore lokalt har vi ganske enkelt brug for, at adgangen bliver permanent, så længe vi kæmper mod corona. Partierne bag den seneste genåbnings-aftale har aftalt at se på sagen, men det er vigtigt, at der handles nu, inden smitten løber os af hænde, siger Jesper Frost Rasmussen.

Sagens baggrund

Sidste år kom det frem, at Den nationale Coronaopsporing har været alt for langsom til at kontakte smittede og kortlægge nære kontakter, men samtidig afviste de centrale sundhedsmyndigheder at udlevere oplysninger om smittede til kommunerne.

Dermed var der alle chancer for, at pandemien ville løbe Esbjerg Kommunes omsorgs- og plejesektor over ende med livstruende indvirkning på de svageste borgere til følge, advarede direktøren for Sundhed & Omsorg og corona-general for Esbjerg Kommune, Arne Nikolajsen, i januar.

Kommunen indgik den 19. januar 2021 en aftale med Styrelsen for Patientsikkerhed om at bidrage til den opsøgende rådgivning og vejledning efter Sundhedsstyrelsens retningslinjer til lokale smittede borgere, som styrelsen ikke havde kunnet opnå telefonisk kontakt til inden for 24 timer.

Den 11. marts indgik Esbjerg Kommune og Styrelsen for Patientsikkerhed en supplerende aftale om en udvidet indsats i enkelte områder i kommunen. Den 17. marts blev aftalen udvidet til at gælde for hele kommunen, så Esbjerg Kommune hver dag før kl. 9 modtager data på alle smittede i kommunen med henblik på en intensiveret indsats for at inddæmme smitten og smitteopspore lokalt.

Aftalen om en udvidet indsats udløb den 10. april, og Styrelsen for Patientsikkerhed ønsker ikke at forlænge aftalen, idet incidens-tallet er faldet i de sogne, der tidligere har givet anledning til bekymring.

Kommunen mener imidlertid, at de seneste smittetal i Kvaglund Sogn giver anledning til bekymring, og understreger vigtigheden af, at kommunen får data.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Regionalt For abonnenter

Region om lunken Carelink-bedømmelse: - Man kan godt være tilfreds med en Ford, selv om der står en Mercedes ved siden af

Annonce