Annonce
Haderslev

Nøglerne til det nye rådhus på havnen overdrages torsdag

De to bygninger, der i fremtiden kommer til at rumme Haderslev Rådhus er markante bygninger, der ligger blandt andre markante bygninger. Kommunen får nøglerne overrakt den 1. oktober. Arkivfoto: Jacob Schultz
Hemmeligt køb af Lighthouse og Flowfactory på Haderslev Havn har været på dagsordenen i et år. Køb gik på plads i august. Der er plads til 490 medarbejdere i de to bygninger. Indflytning sker gradvist.
Annonce

Haderslev: 440 kommunale medarbejdere, der holder til på fem lokationer i Haderslev by, skal fremover arbejde i det nye rådhuskompleks på Haderslev Havn. Tirsdag aften blev den velbevarede hemmelighed afsløret, efter at Haderslev Byråd på det lukkede møde godkendte købet til 79 millioner kroner af det prisbelønnede Lighthouse og søsterbygningen Flowfactory.

Købet er med virkning fra den 1. oktober, og ombygningen af de tidligere VUC-huse for 26 millioner kroner går i gang meget snart.

Rådhus-komplekset i Gåskærgade inklusiv den gamle latinskole skal sammen med Teknik og Miljø i Schaumanns Klædefabrik på Simmerstedvej, Nørregade 41, den kommunale visitation ved Kildebakken på Varbergvej 13 samt Kløvervej 316, hvor det rådgivende team holder til, rømmes, og de kommunalt ejede bygninger derefter snarest sættes til salg.

- Det er en ren win-win for Haderslev Kommune. Vi rykker fra cirka 11.000 kvadratmeter ind i 11.000 kvadratmeter. Det er også en win-win for VUC Syd, der kan komme videre og for realkreditinstituttet, som får betalt sin gæld, siger formanden for den borgerlige fællesgruppe, Allan Emiliussen (V).

Annonce

Mandat i juni

Han fik på den lukkede del af byrådets juni-møde sammen med formanden for den socialdemokratiske byrådsgruppe, Henrik Rønnow (S), politisk mandat til at forhandle købet på plads, efter at borgmester H. P. Geil på grund af sin fortid som formand for den omstridte VUC-bestyrelse blev erklæret inhabil.

I alt bliver der efter ombygningen plads til 499 kommunale medarbejdere i de to bygninger, som har stået tomme i to år. På længere sigt er det muligt, at også Jobcenter Haderslev rykker fra Østergade ind i det kommende rådhuskompleks på Haderslev Havn, oplyser Allan Emiliussen.

Baggrund

For 200 millioner kroner fik VUC Syd på havnefronten i Haderslev i 2013 et nyt domicil, der i udseende og i indhold adskilte  sig fra alle andre uddannelsesinstitutioner i Danmark. Den 8000 kvadratmeter store skole, var topmoderne med grupperum i glas og højteknologiske bobler, hvor eleverne via Apple-tv kunne følge med i - og deltage i - undervisningen.

Senere - i 2016 - åbnede FlowFactory bygget som et center for innovation og uddannelse.

I forbindelse med den stærkt omtalte VUC Syd-skandale rykkede VUC Syds domicil til Aabenraa, og de to bygninger på Haderslev Havn blev sat til salg.

FlowFactory var egentlig solgt, men køberen indgik en aftale med Haderslev Kommune om at annullere salget.

En dato på, hvornår de 440 medarbejdere skal rykke ind, er endnu ikke sat. Allan Emiliussen forventer, at indrykningen kommer til at ske gradvist. Det er direktionen under ledelse af kommunaldirektør Peter Karm, der skal facilitere og styre den kommende proces. Lige nu er de to bygninger indrettet til uddannelsesformål.

- Den politiske proces er med købet overstået, fortæller Allan Emiliussen, som særligt glæder sig over, at det er lykkedes at holde købet af de tidligere VUC-bygninger hemmeligt så længe.

Købet har nemlig været på kommunens hemmelige dagsorden i mere end et år, og salget gik på plads allerede i august, efter at kommunen hen over sommeren fik en lånedispensation på 105 millioner kroner fra staten.

- Men den gjaldt kun for 2020, så det var afgørende, at vi fik det hele på plads nu, siger Allan Emiliussen.

Annonce

Minister har været inde over

Også Henrik Rønnow er glad:

- Det er første gang i de syv år, jeg har været i politik, at jeg har oplevet, at samtlige 31 byrådsmedlemmer klappede i hænderne samtidig, siger han og fortæller, at han blandt andet har drøftet kommunens købeplaner med undervisningsministeren, for at få VUCs salg og kommunens køb på plads med alle dispensationerne:


Det er første gang i de syv år, jeg har været i politik, at jeg har oplevet, at samtlige 31 byrådsmedlemmer klappede i hænderne samtidig.

Henrik Rønnow, formand for den socialdemokratiske byrådsgruppe og medforhandler til købet af de to prestigebygninger på Haderslev Havn


- På længere sigt bliver købet udgiftsneutralt for kommunen, siger Henrik Rønnow, der mener, at Haderslev Kommune med bygningerne på havnen får et rådhus med landets mest moderne faciliteter.

Både Allan Emiliussen og Henrik Rønnow er overbeviste om, at det vil være interessant for en investor at kigge på det gamle rådhuskompleks i Gåskærgade.

- Det skal i udbud, siger Allan Emiliussen.

- Nogen vil tænke byggeri, andre vil tænke parkeringspladser. Det gode er, at alt, hvad vi laver, ikke er afhængige af et salt. Det gør økonomien i projektet stærkt, tilføjer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Mundbindskrav i den kollektive trafik vil gælde året ud

Varde For abonnenter

Joan er formand for landsbyens sidste livsnerve: Forsamlingshuset overlever kun på tidligere års overskud

Annonce