Annonce
Varde

Nørre Nebel: Politikerne er begejstret for kulturhus på skole

Det er kun en skitsetegning af det kommende Nørre Nebel Skole og Kulturhus, men det endelige resultat skal ligne, mener Holger Grumme (R) og Birger Filskov (S). Illustration: Varde Kommune
Et samlet byråd har godkendt at rive kulturhuset i Nørre Nebel ned.

Nørre Nebel: Alle politikere i Varde Byråd har stemt for at rive kulturhuset i Nørre Nebel ned og flytte alle aktiviteter over på skolen. Flere af dem fortalte, at deres klare opfattelse er, at flertallet i Nørre Nebel bakker op om planen.

Ideen er oprindeligt opstået ud fra en økonomisk tankegang. Kommunen vil gerne have, at pladsen i kommunale bygninger kan bruges til flere formål, så kommunerne samlet set får mindre bygningsmasse at vedligeholde. Men der er også andre fordele end det økonomiske, mente politikerne under byrådsdebatten:

- Jeg tror, vi styrker skolen og kulturlivet i Nørre Nebel, sagde Mads Sørensen (V).

- I det her hus vil generationer mødes, og det, tror jeg, vil give byen nerve, sagde løsgænger Steen Holm Iversen.

Annonce

Riv det hurtigt ned

Blandt andre Birger Filskov (S), der selv er fra Nørre Nebel, påpegede, at han ønsker, at kulturhuset rives ned, så snart alle aktiviteter er flyttet over på skolen.

- Vi kan ikke tåle flere spøgelsesbygninger derude, sagde han og henviste til det tidligere rådhus, der har stået tomt siden 2006.

Han og Holger Grumme (R) opfordrede også til, at byggeriet kommer til at ligne skitsetegningerne. Det er det, som de mennesker, der har deltaget i et arbejde med at designe det kommende hus, forventer, mente de. Steen Holm Iversen mente, at det kunne løses ved, at kommunen fortsætter med at inddrage lokale - også de skeptiske lokale - i arbejdet, når der nu skal være licitation, og håndværkerne senere går i gang.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce