Annonce
Tønder

Nabo meldte dem til Banedanmark: Emma og Betina ville hjælpe de vilde katte - nu må de aflive dem i stedet

Kattene holdt i første omgang til i skurene ved boligforeningen Æblehaven, der ligger tæt ved stationen. I sommers rykkede Betina Vedgren og Emma Kjær Lind kattene over i det lille grønne område, der ligger langs banen ved Skærbæk station. Nu skal kattene aflives. Arkivfoto: Matilde Bøjlund Andersen.
JydskeVestkysten har af flere omgange skrevet om Emma Kjær Lind og Betina Vedgren, der forsøger at hjælpe og nedbringe antallet af vilde katte i Skærbæk, som de har fodret ved et grønt område ved stationen. Men nu er det slut, efter at en nabo har kontaktet Banedanmark, har kattene nemlig ikke noget sted at opholde sig.

SKÆRBÆK: Emma Kjær Lind og Betina Vedgren har haft en mission. De ville hjælpe og reducere antallet af vilde katte i Skærbæk ved at neutralisere - altså sterilisere eller kastrere -dyrene.

Det har de brugt store dele af 2021 på. En af de helt store opgaver var at flytte kattene, der havde slået sig ned i nogle skure ved boligforeningen Æblehaven, op til det tætliggende lille grønne område, der ligger langs banen ved Skærbæk station.

Men det er netop det lille "skov"-område ved banen, der volder dem problemer. En nabo til stedet har nemlig kontaktet Banedanmark, der ejer grunden, og det får nu den konsekvens, at de vilde katte skal aflives.

Annonce

- Det er et kæmpe nederlag, fordi vi var kommet så langt, og vi havde reduceret kattene til halvdelen. Vi har kæmpet og vi har fodret. Jeg tænker også meget på dem, der har doneret til os. Vi har en, der har bygget huse til os, siger Emma Kjær Lind.

Det er et kæmpe nederlag, fordi vi var kommet så langt, og vi havde reduceret kattene til halvdelen.

Emma Kjær Lind

Troede det var kommunens

Baggrunden for, at projektet nu stopper, er, at Banedanmark skal have betaling for leje af jorden.

- Beløbet var egentlig ikke særlig stort, men bliver kattebestanden på noget tidspunkt øget, så stopper vores lejekontrakt. Det vil den gøre, i og med at der stadig ligger katte med killinger inde i skuerne nede ved boligforeningen, de kommer ud om lidt. Så den vil stige for en periode, for så at falde igen, siger Emma Kjær Lind, der understreger, at hun sagtens forstår, at Banedanmark skal følge sine procedure og ikke kan lave undtagelser for dem.


Burde I ikke have undersøgt bedre, hvis jord, det var, I brugte?

- Det burde vi. Men det ligger lige op ad togstationen, og det har alle år været et sted for affald. Der lå en masse haveaffald deroppe, som vi har fjernet. Derudover har vi snakket med andre med lignende projekter, og de havde aldrig søgt om tilladelser til at stille det op offentligt. Så det var ikke noget, vi havde tænkt over, siger Emma Kjær Lind.

Betina Vedgren (tv) og Emma Kjær Lind (th) har brugt en stor del af deres liv på at hjælpe vilde eller hjemløse katte. Arkivfoto: Matilde Bøjlund Andersen.

Kattene bor i en række små huse, som de to kvinder har skaffet ved hjælp af donationer og frivillige gennem deres facebookgruppe "Skærbæk Kattelaug 6780". De to kvinder har sørget for, at de vilde katte er blevet fodret dagligt, for selvom kattene er vilde, så kan de ikke sørge for sig selv, og de har brug for både mad og ly - særligt i vintermånederne.

Vilde katte

Kattens Værn estimerer, at der er 250.000 vilde katte i Danmark.

Selvom kattene ikke er tamme og lever i det fri, så kan de ikke klare sig selv, da de gennem de sidste mange tusind år er blevet tilpasset vores levestil som kæledyr. Særligt i de kolde måneder er de afhængige af hjælp for at overleve. da byttedyrene går i hi.

Tønder Kommune har ingen ordning for vilde katte. På kommunens hjemmeside opfodres borgerne til at kontakte Kattens Værn, hvis man er geneneret af herreløse eller vilde katte. Her gøres der samtidigt opmærksom på, at udgifter til indfangning og/eller aflivning af kattene er på egen regning.

Annonce

Kattene skal indfanges

Oprindeligt var planen, at kattene skulle indfanges og neutraliseres til marts inden den næste killing-sæson satte ind for derefter at blive sat tilbage i området. Nu skal de i stedet aflives. Det arbejde begynder mandag hos den dyrelæge, som de to kvinder også har brugt tidligere, hvis der var katte, der havde det dårligt.

- Jeg tror, vi skal indfange og aflive 10-15, men jeg tror, at der ligger mellem 15 og 25 katte deroppe i det hele med dem, som vi ikke ser, siger Emma med henvisning til de katte, der er så sky, at de kun kommer forbi fodringsstedet, når der ikke er nogle mennesker i nærheden.

Det ærgrer hende, at naboen gik til Banedanmark i stedet for at tage fat i hende eller Betina Vedgren. Ifølge Emma Kjær Lind havde naboen nemlig misforstået deres projekt og troede, at de to kvinder ville få kattebestanden til at vokse.

Annonce

"Jægerne" sendte trussel

Det er ikke første gang, at der har været modstand mod projektet. I efteråret modtog Betina Vedgren et anonymt brev, der var underskrevet "jægerne", hvor afsenderen truede med at skyde kattene, som de troede, at kvinderne havde sat ud i en skov.

Hvis Emma Kjær Lind skulle have gjort noget om, så ved hun derfor godt, hvad det skulle være.

- Jeg tror, vi ville have gjort det endnu klarere, selvom jeg egentlig synes, vi har prøvet på det, at vi har gjort det for at gøre kattebestanden mindre og ikke større, hvilket der åbenbart er en del, der ikke har forstået, siger hun men tilføjer samtidigt, at der også har været mange, der har bakket op om projektet og kunne se en forskel ved de ting, som de gjorde.


Tror du, at der er et problem med vildkatte i Skærbæk til næste killing-sæson?

- Ja, det starter bare forfra, siger hun.

Det er på det lille grønne område langs stationen i Skærbæk, at de to kvinder har skabt et ly- og fordringssted til kattene, hvor de dagligt er blevet fodret. Arkivfoto: Matilde Bøjlund Andersen.
Annonce
Tønder For abonnenter

På størrelse med 750 fodboldbaner: Virksomhed vil forsyne stort set hele Sønderjylland med gigantisk solcellepark

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Nyt byråd fritstiller topdirektør for tusindvis af ansatte øjeblikkeligt

Debat For abonnenter

JydskeVestkysten mener: Nej tak til fjernvarmepligt

Billund For abonnenter

Jens fylder 100 år: - Jeg har aldrig bekymret mig om ting, jeg ikke kan lave om på

Varde For abonnenter

3F har svært ved at hjælpe bulgarske arbejdsmænd: Er tavse som en mur

Dall: Derfor kommer Løkkes nye parti i Folketinget

Navne For abonnenter

Tredje gang tabte han til kræften: Tidligere indehaver af Expert i Varde er død

KIF Kolding

Fremragende første halvleg af KIF - sølle efter pausen

Sydjylland

Endnu en smitterekord og stor stigning i hele landsdelen: I en kommune eksploderer smitten med 800 flere tilfælde over weekenden

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Aabenraa For abonnenter

Læser undrer sig: Hvorfor bygger man nyt for 13 millioner kroner på losseplads, der skal lukke?

Esbjerg For abonnenter

Byråd tager det tunge skyts i arsenalet i brug efter påbud: Klar til at lukke for elevers adgang til skole

Sønderborg

Under et halvt år til Tour de France: Uforudsete udfordringer er dukket op

Annonce