Annonce
Aabenraa

Nabo til efterskole nyder naturen og stilheden: - Med vindmølle bliver der mere støj

I lavningen bag ved træerne ligger Aabæk Efterskole, og lydene derfra stiger op til Francois Top og hans familie. Foto: Ludvig Dittmann
En nabo frygter, at en vindmølle vil give endnu mere støj fra Aabæk Efterskole i området, hvor natur og stilhed ellers er den store kvalitet.
Annonce

LØJT LAND: Man skal op ad en lille skovvej for at komme op til adressen Stennevej 64 på Løjt Land. Her ligger et hus i 1960’er-stil, med fladt tag og store panoramavinduer med udsigt ud over fjorden og et grønt landskab med træer og bevoksninger imellem.

- Vi er glade for at bo her, helt tæt på naturen. Der bor grævlinge lige derhenne, og der kommer rådyr. Det, vi nyder mest, er den stilhed, her kan være - når man kun har naturens lyde, siger Francois Top, mens han står iblandt træerne, der støder helt op til husets have.

Francois har boet her i otte-ni år sammen med sin kone og parrets to børn på 12 og 15 år. De lejer sig ind i huset. Som mange andre ejendomme i området tilhører huset forretningsmanden Jebsen, der gør meget ud af at bevare kvaliteterne i naturen og bygningerne.

Annonce

Lydene stiger opad

Men til den ene side nede i lavningen ligger Aabæk Efterskole. Lige nu er træernes løv så tæt, at den kun kan skimtes. Ifølge Francois Top kan det godt mærkes, når efterskolen er fyldt med elever.

- Man kan sidde her på terrassen og høre, hvad der bliver sagt nede fra skolens område. Lydene stiger opad, siger Francois Top

Derfor frygter Francois Top, at der vil blive endnu mere støj, hvis efterskolen opfører en vindmølle på 18,3 meter, som det nu ser ud til, at den får lov til i en ny lokalplan. Også selv om Francois Top har indsendt et høringssvar til lokalplanen, som forvaltningen har indstillet, at politikerne tager hensyn til ved at fjerne muligheden for en vindmølle.

- Jeg har ikke noget imod vindmøller, og jeg synes, det er fint, at skolen vil have grøn energi. Men her passer en vindmølle ikke godt ind. Der kunne være mange andre måder, hvis man også vil undervise eleverne i grønne løsninger. Det kunne være solceller eller jordvarme, siger Francois Top, der selv er meget optaget af at leve bæredygtigt, ligesom han er optaget af naturen og bæredygtighed som billedkunstner. Han har også arbejdet som underviser og som kok, hvor økologi og bæredygtighed var i fokus, senest på Højskolen Østersøen, som dog lukkede i januar.

Efterlyser fællesskab

Francois Top synes, det ville have været bedre, hvis man i området gik sammen om at finde nogle energiløsninger, som kunne komme flere husstande i området til gavn. De har nemlig den fælles udfordring, at de for en stor del er opvarmet med oliefyr og skal finde mere energirigtige løsninger inden for en årrække.


Man kan sidde her på terrassen og høre, hvad der bliver sagt nede fra skolens område. Lydene stiger opad.

Francois Top, nabo til efterskolen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt

Tidligere JydskeVestkysten-chef giver ledelsen en ordentlig kindhest: - I bør overveje at lukke avisen, inden det bliver pinligt

Annonce