Annonce
Sønderborg

Nabo til nyt biogasanlæg: - Det er ikke et smukt syn

Kathrine Kaad Jacobsens barndomshjem har nu udsigt til det nye biogasanlæg i Glansager. Foto: Claus Rantzau Møller
75-årige Kathrine Kaad Jacobsen er både træt af udsigt og en ubehagelig lugt, som hun oplever fra det nyopførte biogasanlæg i Glansager.
Annonce

Sønderborg: Det første Kathrine Kaad Jacobsen nu ser, når hun står op og kigger ud af vinduet i sit soveværelse, er det nye biogasanlæg i Glansager.

- Det er meget synligt i landskabet, og det er ikke et smukt syn. Når solen rammer ned på anlægget, så giver det også et voldsomt genskin lige ind i mit soveværelse, så jeg bliver totalt blændet, siger den 75-årige kvinde.

Hendes flotte barndomshjem har nu det 300 millioner kroner dyre biogasanlæg med høje siloer og forventeligt 60-70 gylletransporter om dagen liggende i baghaven.

370.000 ton organisk affald skal anlægget årligt omdanne til 17 millioner kubikmeter biogas. Når det er helt oppe at køre, skal det opvarme 15.000 huse.

Privatfoto

Bioaffaldet bliver omkring 75 procent biomasse og gylle fra nærliggende svineproduktioner. Resten bliver madrester og andet bioaffald.

- Det er blevet fuldstændig, som jeg havde frygtet. Der er meget lugt - en ubehagelig gyllelugt. Ikke en konstant dyne. Den ligesom kommer i bølger. Jeg kan ikke have et vindue åben, men jeg kan godt være ude. Det er ikke sådan, jeg ikke kan holde det ud, siger Kathrine Kaad Jacobsen.

Nature Energy, der driver anlægget og ti andre, siger lugten er en normal del af indkøringen. Det forventer, at luftgenerne vil aftage i løbet af efteråret og være væk omkring årsskiftet.

Annonce

Føler sig kørt over

Kathrine Kaad Jacobsen overtog i 1995 familieejendommen og flyttede i 2007 hjem for at nyde sit otium efter en lang karriere i EU. Hun har ofret store summer og tid på at sætte det store  hus i stand.

Sådan så udsigten ud, da JydskeVestkysten i 2018 besøgte Kathrine Kaad Jacobsen. Arkivfoto: Timo Battefeld

I 2018 stod hun frem i JydskeVestkysten med sine frustrationer om biogas-planerne. Hun  forsøgte at kæmpe imod og deltog blandt andet i det første borgermøde. Det blev en forfærdelig oplevelse.


Jeg troede, de ville lytte til borgerne, men det var en parodi. Alt var aftalt på forhånd

Kathrine Kaad Jacobsen


- Jeg har været naiv. Jeg troede, de ville lytte til borgerne, men det var en parodi. Alt var aftalt på forhånd, men jeg vidste jo ikke bedre, selvom flere på forhånd havde fortalt, at det kunne ikke betale sig at komme.

Biogasanlægget har givet hende mange bekymringer og søvnløse nætter. Kathrine Kaad Jacobsen var så frustreret, at hun ikke deltog ikke i flere borgermøder, ligesom hun en kort overgang satte sit hus til salg. Da der allerede efter 14 dage var en køber, fortrød hun dog.

- Jeg har gjort alt, hvad jeg kunne. I dag har jeg accepteret, det er der.

Annonce

Holder stadig øje

Ud over hun føler sig kørt over, lægger Kathrine Kaad Jacobsen ikke skjul på, at hun synes Sønderborg Kommune er dobbeltmoralsk, når gælder den grønne omstilling.

- Det hænger ikke sammen. For samtidig vil man tiltrække krydstogtskibe og udvide lufthavnen.

Kathrine Kaad Jacobsen har dog ikke lagt sit helt ned på ryggen. Hun vil holde øje med, om den gylleagtige lugt forsvinder, som Nature Energy har lovet.

370.000 ton organisk affald skal anlægget årligt omdanne til 17 millioner kubikmeter biogas. Foto: Claus Rantzau Møller

Desuden vil hun holde selskabet op på, at den lever op til lokalplanen og har etableret afskærmende beplantningsbælte med træer, der opnår en højde på minimum 20 meter omkring biogasanlægget, der har været i brug en måneds tid.

- Jeg forventer ikke at blive hørt. Jeg har ret sikker på, at der ikke bliver ændret noget på grund af mig, men jeg vil holde øje, siger den 75-årige kvinde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce