Annonce
Esbjerg

Nabo til planlagt naturcenter på Fanø: Det bliver en skamplet på Danmarks smukkeste badested

Ole Bak er vred over, at hans ferielejlighed ved Fanø Bad risikerer at blive nabo til det store naurformidlingscenter Lycium, som han sammenligner med masseturisme . Foto: Lars Stokbro
Ejere af ferielejlighed med havudsigt raser over, at deres fine udsigt kan forvandles til beton-mastodont med masseturisme og trafikkaos på stranden.
Annonce

Fanø: Ejeren af en ferielejlighed bag det planlagte naturformidlingscenter Lycium, Ole Bak, er rystet over planerne om et gigantisk byggeri i klitterne ved Fanø Bad.

- Det er en skamplet at bygge i det beskyttede område og ødelægge freden og naturen, siger han og frygter, at Fanø Bad kan ende med masseturisme som på Rømø og lignende steder.

- Jeg anede intet om Lycium-planerne, da jeg købte lejligheden for cirka en million kroner.

Han faldt for lejligheden med havudsigt i Feriecenter Vesterhavet sidste år, men frygter nu, at et af Danmarks smukkeste og ældste badesteder spoleres af én rigmand og hans planlagte byggeri.

Annonce

Fred og ro

Ole Baks lejlighed ligger som en ud af 146 lejligheder og gemmer sig i det smukke klitområde med en perfekt udsigt og tæt på stranden. Alt sammen årsager til, at han købte lejligheden.

- Vi bruger lejligheden meget. Her er vi tæt på naturen med fred og ro, siger han.

Pælen i cirklen viser, hvor høj Lyciums betontag vil blive. Pælen blev opstillet til generalforsamlingen i Ejerforeningen Vesterhavet Fanøs generalforsamling for nylig. Foto: Hanne Flach

- Der er vel 5-8 lejligheder til salg. Flest ud mod vejen, hvor de bliver berørt af trafikstøj og får spoleret udsigten af betonbyggeriet, mener Ole Bak, der frygter, at lejlighederne nu vil falde i pris.

Han venter ikke, at hans lejlighed vil falde drastisk i værdi, da hans udsigt kun vil blive marginalt påvirket af det store naturcenter.

- Det er de mange mennesker og biler, som primært vil genere mig og min kæreste. Vi skal jo gå gennem en voldsom trængsel og en kæmpe parkeringsplads på stranden, hvis vi vil ned til havet, siger han.

Annonce

Alternativ beliggenhed

Ole Bak er meget kritisk overfor sagsgangen, og han og andre peger på andre mulige beliggenheder for naturcentret.

- Men Lycium bliver en forfærdelig, moderne betonbygning i klitten op mod vores ældre byggeri, mener Ole Bak.

Han støtter derimod en placering et andet sted, hvor der vil være mere plads omkring bygningen.

- Det er alt for stort til at ligge i klitområdet. Det bliver voldsomt.


Masser af mennesker, masser af biltrafik og parkerede biler - stranden bliver én stor parkeringsplads

Ole Bak, kommende nabo til Lycium


- Men tilsyneladende er  der er ikke noget at gøre. Lycium-projektet er en pakke, som der ikke kan laves om på, er Ole Baks oplevelse.

Steen Lassen  er medejer og direktør i Vesterhavsbadet A/S, der ejer grunden, hvor Lycium tænkes opført - en grund, som delvist er naturbeskyttet som Natura2000-område.

Annonce

Freden spoleres

- Steen Lassen har tidligere svaret på mit brev, men han har ikke kommenteret, at jeg og mange andre ønsker byggeriet placeret et andet sted.

Lycium vist som den hvide kontur over klitten set fra landsiden i arkitektfirmaet BIGs projektmateriale. Illustration: BIG

Ole Bak har gransket stribevis af dokumenter og skrevet til myndigheder og parter i sagen i løbet af det seneste år.

For nylig har Ejerforeningen Vesterhavet Fanøs bestyrelse nedsat en arbejdsgruppe, som skal følge planerne om Lycium og komme med et oplæg til en anden placering.

- Hvis centret placeres i den sårbare klit, mister jeg en lille del af min frie udsigt, men meget værre er, at freden spoleres. Der vil komme masser af mennesker i klitområdet, masser af biltrafik og parkerede biler - stranden bliver én stor parkeringsplads, siger Ole Bak.

Ole Baks fornemmelse er, at mange af ejerne af lejligheder, som bliver nærmeste naboer til Lycium, håber, at projektet aldrig bliver til noget.

Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Fanømusiker hylder det underlige og utilpassede: Det er ikke sikkert, jeg får kys og klap, men det har aldrig været meningen

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce