Annonce
Haderslev

Naboer frygter endnu mere støj med solceller

Jørn Schmidt (th) får sin udsigt fra hjemmet på Hjartbrovej forstyrret. Ifølge planerne skal et kommende solcelleanlæg ligge lige på den anden side af hans hæk - og vejen. Anders Berrig og Niels-Erik Bjørn forstår bekymringen. Inge Rogat Møller
En række naboer på Hjartbrovej i Bevtoft har skrevet et høringssvar til Haderslev Kommune. De ønsker ikke et 202 hektar stort solcelleanlæg placeret så tæt på byen.

Frygten for en ørken af solcelle-paneler på et 202 hektar stort indhegnet område umiddelbart udenfor byskiltet i den nordøstlige del af Bevtoft skaber uro i den lille by.

- Vi går og joker med, at vi er Danmarks uheldigste by, for vi får det hele. Snart kommer F-35, biogasanlægget udvides til det dobbelte, og nu har vi så også udsigt til at få et stort solcelle-anlæg som nærmeste nabo. Det eneste, vi så mangler, er at få et udrejsecenter, siger Anders Berrig fra Hjartbrovej 1 med et galgenhumoristisk smil.

Sammen med en række naboer - blandt andre Jørn Schmidt og Niels-Erik Bjørn - har han skrevet et høringssvar til Haderslev Kommune, der fra den 23. marts frem til den 18. maj har sendt et forslag, som kan bane vej for store solcelleanlæg på ni forskellige steder i kommunen i høring. I alt 1155 hektar lægges der op til, at der kan etableres solcelleanlæg på i Bevtoft, på Kastrup-Tiset Enge, ved Styding, Simmersted, Kastvrå, Lerte og ved Rovstrup-Krejsel nordøst for Haderslev.

Annonce

En ukendt faktor

Placeringen af anlægget i Bevtoft er dog helt forkert, mener Anders Berrig og hans naboer, der ikke kun frygter en forringelse af værdien af deres ejendomme, men også både genskin fra solcelleanlægget – samt endnu mere støj.

Tabet af herlighedsværdien ved at bo i landlige omgivelser er én ting. Bekymringen for øget støj fra Fighter Wing Skrydstrup er værre. F-16 larmer, men F-35 larmer endnu mere, og kampflyene, uanset type, har indflyvning lige over det område, der er udlagt til solcelleanlæg. Kombinationen bekymrer.

Umiddelbart på den anden side af vejen kommer der solcelleanlæg, så langt øjet rækker, Anders Berrig, Jørn Schmidt og Niels-Erik Bjørn, der alle bor på Hjartbrovej, vil have solcelleanlægget flyttet, så det ikke ligger tæt på beboelse. Foto: Inge Rogat Møller

- Hos Teknologisk Institut og Force, der ved en masse om støj, har de forklaret, at der ikke findes støjmålinger på solceller i kombination med flystøj. De fandt dog spørgsmålet yderst interessant, da jeg ringede, fortæller Anders Berrig.


Under indflyvningen er kampflyene 200 meter nede, og den måde, solcellerne står på, vil helt sikkert skabe interferens og dermed kaste endnu mere støj ind over vores boliger og en del af Bevtoft.

Anders Berrig, Hjartbrovej - nabo til stort solcelleanlæg ved Bevtoft


- Under indflyvningen er kampflyene 200 meter nede, og den måde, solcellerne står på, vil helt sikkert  skabe interferens og dermed kaste endnu mere støj ind over vores boliger og en del af Bevtoft, tilføjer han.

- Ja, vi risikerer, at støjperioden med solcelleanlægget bliver forlænget, tilføjer Jørn Schmidt og Niels-Erik Bjørn.

Annonce

Mange høringssvar

De tre mænd er ikke alene om bekymringen. En lang række borgere fra Bevtoft har på Haderslev Kommunes digitale høringsportal protesteret mod planerne. Særligt indgrebet på naturen, indhegningen af anlægget og Bevtofts mange udfordringer i forhold til biogasanlæg og flyvestationen volder bekymring. Frygten er, at nytilflyttere fravælger byen og at skole og dermed byens fremtid står på spil.

Et af de steder, hvor solcelleanlægget kunne ligge, er på den anden side af biogasanlægget på Plantagevej, mener Niels-Erik Bjørn og de andre naboer fra HJartbrovej. Her bor der ingen mennesker. Foto: Inge Rogat Møller

Anders Berrig, Jørn Schmidt og Niels-Erik Bjørn glæder sig over, at de ikke står alene:

- Alt for mange bliver berørt af den placering, siger de.

Naboerne på Hjartbrovej er nemlig ikke imod solcelleanlæg. Men de skal placeres, så de ikke generer. Ifølge dem findes der alternative områder – også i Bevtoft-området. Eksempelvis i området ved biogasanlægget eller langs Gabøl Hedevej.

- Og man kunne jo også flytte dem ind i rød zone omkring Fighter Wing Skrydstrup, som jo alligevel er ubeboelig for mennesker – eller over på den anden side af vejen ved Plantagevej, siger de.

Når Anders Berrig åbner vinduet fra sin stue på Hjartbrovej 1, har han udsigt ud over marker og trærækker. Hvis planerne bliver realiseret, vil han blive mødt med synet af solcellepaneler, når han åbner vinduerne. Foto: Inge Rogat Møller
Annonce
Haderslev For abonnenter

Analyse: Tre grunde til, at Haderslev ikke får en ny svømmehal i de næste mange år

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev

Mens der var pause: Socialrådgivere fanget på bånd i mindre pæn samtale om en borger

Tønder For abonnenter

Tønder Kommune med i opløbet om ny naturnationalpark: Kritiker frygter dyr vil sulte ihjel

Aabenraa

Landmænd frygter at solceller kan skade hønsene

Esbjerg

Det Faglige Hus-boss vil i byrådet: Johnny Nim stiller op for lokalliste i Esbjerg

Kolding

Lærer på Kolding-skole vinder stor pris: Får hæder og en halv million kroner

Sønderborg For abonnenter

Beboer fortsætter kamp mod udlejer af nybyggede boliger: - Jeg forstår godt, at andre flytter

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Michael Boris har brugt ni spillere til tre positioner: Har SønderjyskE-træneren fået lagt brikkerne i sit offensive puslespil?

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Tyskland

Live: Valgprognoser giver lille forspring til SPD - følg gyservalget i Tyskland

Varde For abonnenter

82-årig kritiserer politikeres mange kasketter: Venstremand tjener 760.000 kroner som politiker og er major i Forsvaret ved siden af

Vejen For abonnenter

Idrætscenter vil bygge for 55 mio. kr.: Planlægger feriecenter med 180 senge

Debat

Det mener JydskeVestkysten om ophævelsen af corona-restriktionerne

Annonce