x
Annonce
Sydjylland

Naboer frygter støjinferno: Får kæmpekanoner og kampvogne i baghaven

Der bliver flere af dem, og de kommer tættere på. Forsvarsminister Trine Bramsen udvider øvelsesområdet ved Oksbøl fordi, trusselsbilledet mod Danmark har ændret sig. Foto: Benita Marcussen, Scanpix
Trusselsbilledet mod Danmark har ændret sig. Forsvaret udvider derfor skyde- og øvelsesområde i Vestjylland til dobbelt størrelse.

De er vant til lyden af maskingevær og pansrede kampvogne i baghaven i det syd-vestlige Jylland. Men fremover skal det militære skyde- og øvelsesområde i Oksbøl være markant større. Det skriver DR Syd. Forsvaret udvider området, hvor de må træne med deres soldater fra ca. 6.000 til 14.000 hektar. Dermed får samtlige af de 8.500 sommerhusejere i Varde Kommune nu soldater og kampvogne i baghaven flere dage om året. Og det bekymrer formand for fællesudvalget af sommerhusejere i Varde Kommune, Allan Junge. - Skyderierne kommer tættere på, så der kommer formentlig øget støj, siger han til DR Syd. Forsvaret forstår godt naboernes bekymringer, men udvidelsen er nødvendig, fordi trusselsbilledet mod Danmark har ændret sig, fortæller forsvarsminister Trine Bramsen (S). - Vi ser flere trusler rundt omkring i verden. Så i de kommende år kommer Danmark til at deltage i meget alsidige missioner. Derfor skal vores Forsvar være større, siger forsvarsministeren og fortsætter: - Og det betyder, at vi har brug for flere soldater, og de får brug for mere plads at træne på, siger hun. Det danske Forsvar går fra at øve med bataljoner på mellem 450 og 1.000 soldater til at få en ny brigade med 4.000 soldater og nye, større våben. De våben er for eksempel de nye Ceasar pjecer-kanoner, der kan skyde 40 kilometer. De vil dog kun blive brugt som testskud.

Annonce

Vi ser flere trusler rundt omkring i verden. Så i de kommende år kommer Danmark til at deltage i meget alsidige missioner. Derfor skal vores Forsvar være større.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S)

Den fredede natur

Sammen med udvidelsen af øvelsesområdet skal der også anlægges 125 kilometer nye, otte meter brede kampvognsspor flere steder igennem den fredede natur i området. Det bekymrer især naboerne i den nordlige del af området, hvor der i dag kun er ganske lidt militær aktivitet. - Vi er ikke vant til soldater i baghaven. Vi har netop købt vores sommerhuse her i den nordlige del af Varde Kommune, fordi her fred og ro - og ikke mindst skøn, fredet natur, fortæller Niels Jørgen Pedersen, formand for grundejerforeningen Henne Strand. Derfor har grundejerforeningen netop sendt et bekymringsbrev til både forsvarsminister Trine Bramsen (S) og miljøminister Lea Wermelin (S). - Vi er helt med på, at det er nødvendigt at udvide området, så vores soldater kan øve bedst muligt, men vi håber, at politikerne vil overveje, hvor de anlægger de her nye kampvognsspor. Vi har angivet alternative ruter, så de går udenom den fredede natur. For det er muligt at passe på den her natur, siger Niels Jørgen Pedersen. Grundejerforeningen har endnu ikke fået svar på deres breve til de to ministre, men til DR fortæller forsvarsminister Trine Bramsen (S), at det er yderst vigtigt med et godt naboskab i området. - Det er vigtigt, at naboer bliver inddraget tidligt og forstår, hvad Forsvaret laver. Vi skal inddrage den plads, Forsvaret skal bruge i respekt for de folk, der bor i området. Jeg vil dog gerne understrege, at det især i de nordlige dele af området kun er meget få dage om året, at forsvaret reelt kommer til at bruge området. Resten af tiden er det til fri afbenyttelse som i dag, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Pressemøde var en mavepuster til Danmark

To måneder uden indtægter. Mindst. Det ser ud til at blive virkeligheden for tusindvis af forretningsdrivende. Det er blandt andet frisører, massører, cafeer, restauranter, biografer og mange butikker, som tidligst kan åbne igen 11. maj. Endnu længere skal oplevelsesbranchen og de store arrangementer vente, da de bliver ramt af, at denne sommersæson til og med august er aflyst. Det var noget af en mavepuster, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften gav Danmark med sine meldinger om en meget langsom og gradvis genåbning af samfundet. Hun gav på pressemødet ganske vist udtryk for, at Danmarks økonomi er sund. Men det er den ikke i meget store dele af det erhvervsliv, vi alle skal leve af, enten direkte eller indirekte. Mange virksomheder gisper efter vejret, og de får brug for flere økonomiske respiratorer end dem, der er vedtaget i de foreløbige hjælpepakker. Ellers dør alt for mange danske virksomheder, hvilket koster både værdifulde arbejdspladser og skatteindtægter. Det er enormt positivt, at den hidtidige nedlukning af Danmark ser ud til at få den ønskede effekt. Vi har heldigvis foreløbig undgået de uhyggelige scener fra Italien og Spanien, hvor sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Men vi skal have gang i økonomien igen, og hvis det skal ske uden, at epidemien eksploderer, kræver det både noget af den enkelte borger og af myndighederne. Vi skal hver især følge reglerne og blive ved med at holde afstand, selv om det kan have store menneskelige omkostninger. Men vi skal også kræve af myndighederne, at de i forbindelse med genåbningen af samfundet, i første omgang daginstitutioner og dele af skolerne, gør deres til at holde smittespredningen under kontrol. Det skal blandt andet ske ved, at der omsider kommer styr på noget så fundamentalt som, at der er værnemidler nok til frontlinje-medarbejderne i sundheds- og plejesektoren. Og at der gennemføres mange flere test end hidtil, så man så vidt muligt undgår, at smittede medarbejdere går på arbejde med måske fatale følger.

Danmark

Liveblog: Disse børn og ansatte skal ikke i skole eller børnehave efter påske

Annonce