Annonce
Esbjerg

Naboer frygter større lugtgener fra svinefarm

Kim Rosendal er én af de nærmeste naboer til svinefarmen på Annesmindevej i Gørding. Han protesterer først og fremmest imod, at den påtænkte fjernelse af ventilationsrensning fra svinefarmen kommer til at indebære øgede lugtgener for ham, de andre naboer og for borgerne i Gørding. Foto: Ole Maass.
Politikerne i Esbjerg Kommunes plan- og miljøudvalg skal på tirsdag behandle ansøgning om udvidelse af svinebrug uden for Gørding. Naboerne er særligt bekymrede for effekten af, at luftrensningsanlæg på svinefarmen fjernes.

GØRDING: Kim Rosendal fra Sdr. Lourupvej uden for Gørding er bekymret.

Både på egne vegne, men også på vegne af andre naboer til svinefarmen på Annesmindevej 1, som han bor mindre end en halv kilometer fra.

På tirsdag skal politikerne i kommunens plan & miljøudvalg behandle en ansøgning om en udvidelse af produktionen på gården, og det er ikke så meget udvidelsen, men derimod de mulige større lugtgener, som bekymrer Kim Rosendal.

- Allerede i dag er det slemt. Ved vestenvind - som vi oftest har - er de enkeltstående ejendomme, som ligger vest for Annesmindevej, rigtig meget plaget af lugtgenerne. Det gælder også den ejendom, jeg selv bor på. I sommerhalvåret har jeg efterhånden opgivet at gå ud i haven, siger Kim Rosendal.

Han fremhæver også, at lugtgenerne rammer Gørding by.

- Svinefarmen ligger kun 700-800 meter fra byen, og i de varme perioder med østenvind, som vi havde det i flere måneder sidste sommer, er lugtgenerne tydelige i Gørding by, siger Kim Rosendal.

Annonce
I sommerhalvåret har jeg efterhånden opgivet at gå ud i haven.

Kim Rosendal

Luftrenseanlæg

Hans hovedanke mod udvidelsen går på, at et luftrenseanlæg på svinefarmen fjernes, og at der sker næsten en tredobling af ammoniakudledningen - fra 2.385 kilo til 6.789 kilo ammoniak pr. år. De tal kan man læse i sagsfremstillingen på den dagsorden, politikerne skal tage stilling til i deres møde på tirsdag.

Kim Rosendal slår fast, at han i sin indsigelse til kommunen mod udvidelsen ikke går efter ejeren af svinefarmen, Niels Pedersen.

- Til gengæld er jeg meget kritisk over for kommunen, om de har overholdt deres tilsyn med svinefarmen og de lugtgener herfra, vi som naboer kan mærke. Og når man så ved, at 89 procent af ammoniakudledningen kan fjernes med et luftrenseanlæg - ja, så forstår jeg slet ikke, hvis politikerne siger ja til en ansøgning om en udvidet produktion uden krav om etablering af et luftrenseanlæg, siger Kim Rosendal.

Kim Rosendal er ikke den eneste nabo, som har indsendt kritiske bemærkninger til kommunen om udvidelsen af svinefarmen. Der er således kommet fem andre indsigelser. Én af dem fra den nærmeste nabo, Michael Jensen, Annesmindevej 2, der lige som Kim Rosendal stiller sig meget kritisk over for, at luftrensningsanlægget tages ud af drift - med deraf følgende større lugtgener, lyder det i indsigelsen fra Michael Jensen.

Ingen kommentarer

JydskeVestkysten ville gerne have forelagt kritikken fra naboerne og frygten for de øgede lugtgener for ejeren af svinefarmen på Annesmindevej i Gørding for farmens ejer, Niels Pedersen. Niels Pedersen bor ikke selv på farmen, men derimod i nærheden af Holsted. I telefonen meddeler Niels Pedersens hustru, at familien ikke ønsker at kommentere sagen i avisen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Frk. Helsekost er landet

Sydjylland

Folketingsmedlem søgte svar hos miljøministeren: Der er så meget gift og svovlbrinte i Lillebælt, at der faktisk er dødt

Annonce