Annonce
Sydjylland

Naboer nervøse for støj fra kampfly: Nu kommer ny minister til borgermøde

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) besøger Skrydstrup og Vojens for blandt andet at tale med støjramte naboer til flyvestationen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) besøger torsdag Skrydstrup og Vojens, hvor hun vil deltage i aftenens borgermøde om konsekvenserne af de nye F-35-kampfly. Hun vil også besøge naboer til flyvestationen.

F-35: Nervøse naboer til de kommende F-35-kampfly får torsdag muligheden for at få de første indikationer på, hvad en ny regering mener om støjgenerne fra de nye fly, der kommer til Flyvestation Skrydstrup fra 2023. Torsdag gæster forsvarsminister Trine Bramsen (S) nemlig Vojens og Skrydstrup, hvor hun blandt andet skal tale med støjramte naboer og deltage i et borgermøde om de omstridte kampfly.

Det bliver første gang, at Trine Bramsen som forsvarsminister møder naboerne til flyvestationen. Samtidig bliver det første gang, at en minister deltager i et af de mange borgermøder, som Forsvarsministeriet har holdt i Vojens om de kommende kampfly.

- Jeg ser meget frem til at besøge Flyvestationen Skrydstrup, som i årtier har spillet en vigtig rolle i det danske forsvar, samtidig med at det har været et omdrejningspunkt for rigtig manges hverdag i lokalområdet. Det kommer ikke til at ændre sig fremover, når F-35-flyene kommer til Skrydstrup, for flyvestationen skal fortsat være en meget vigtig del af Danmarks forsvar og samtidig en stor lokal arbejdsplads, siger forsvarsministeren.

Sagen kort

  • F-35-kampflyene kommer fra 2023 til Skrydstrup. 895 boliger vil opleve gennemsnitlig støj fra kampflyene over det tilladte støjniveau på 55 decibel i bymæssig bebyggelse og 60 decibel i landområder. For 120 boliger vil overskridelsen være mere end fem decibel.
  • Støjtallene fra Forsvarsministeriet har været længe ventet hos lokalbefolkningen omkring flyvestationen. I december 2017 kom det frem, at Forsvarsministeriet i to år havde tilbageholdt en rapport, der viser, at flyene vil overskride støjgrænsen.
  • Det fik ministeriet til at lave nye støjberegninger, der siden flere gange er blevet udskudt.
  • I april kunne Forsvarsministeriet præsentere de endelige støjberegninger.
  • Efter sommerferien skal politikerne drøfte en erstatningsmodel for de støjramte naboer.
  • Der bliver tale om tilbud om støjsikring eller frivilligt opkøb alt efter omfanget af støjbelastningen.
Annonce

Møder naboer

Til torsdagens borgermøde, der finder sted klokken 19 i Vojenshallerne, vil Forsvarsministeriet præsentere konklusionerne fra den knap 300 sider lange rapport om miljøkonsekvensvurderinger af de nye kampflys ankomst, som Forsvarsministeriet offentliggjorde i starten af juli. Trine Bramsen medvirker i første del af borgermødet, hvor hun også vil besvare spørgsmål fra borgere.

Hun ankommer dog tidligere til det sønderjyske. Kort over middag vil hun nemlig først gæste nogle af flyvestationens naboer for selv at opleve støjen og for at høre mere om frygten for støjen fra de nye og mere støjende kampfly. Derefter vil hun blive vist rundt på flyvestationen.

- Det er samtidig vigtigt for mig at komme med til borgermødet torsdag aften for at se de borgere i øjnene, der bor tæt på flyvestationen, og som jo er dem, der skal leve med støjen og konsekvenserne af de beslutninger, vi træffer, siger Trine Bramsen.

Annonce

Naboer glæder sig

Agnes Rosenlund, formand for foreningen Flyvestation Skrydstrups Naboer, ser frem til at få de første udmeldinger fra den nye regering til det kommende arbejde med at finde en kompensationsmodel for de støjramte naboer. Forsvarsministeriet vil senere på året præsentere en kompensationsmodel, men det er i sidste omgang politikerne på Christiansborg, der beslutter, hvordan lokalbefolkningen skal kompenseres.

- Det er rigtigt glædeligt, at forsvarsministeren kommer her til området og besøger nogle af naboerne, der er ramt af støjen, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Billund

Så er brandårsagen fundet: Fire bekendte på vandretur forårsagede storbrand

Haderslev For abonnenter

Cecilie Haaland vil i byrådet: - Jeg kan godt frygte, at folk vil tænke, at jeg ikke ved noget om, hvordan tingene hænger sammen

Esbjerg

En af Esbjergs rigeste familier vil bygge nyt sportsanlæg på historisk grund

Varde For abonnenter

Seniorforsker: Ingen tager vare på børnene i asbestsag – politikere må på banen

Annonce