Annonce
Sønderborg

Nyt boligområde: Naboer protesterer mod byggehøjde og øget trafik

Naboerne op til området har i øjeblikket denne udsigt. Men den forsvinder, efterhånden som området bliver bebygget. Foto: Birthe Juul Mathiasen
Seks borgere gør indsigelser mod et nyt, stort boligområde syd for Vester Sottrup.

Vester Sottrup: - Tag nu og lav det rigtigt første gang, lyder opfordringen fra en borger til Sønderborg Kommune.

Vedkommende mener ikke, det er forsvarligt at et nyt boligområde ved Vester Sottrup får udkørsel til Gl. Landevej. For her ”færdes mange bløde trafikanter, dagplejemødre med flere børn ad gangen, mødre med barnevogn, fodgængere og cyklister”, samtidig med, at ”kørebanen er smal, og der er intet fortov”.

På et fem hektar stort landområde syd for Vester Sottrup vil Sønderborg Kommune byggemodne grunde til 30 enkeltstående parcelhuse og fem rækkehuse. Men området skal indrettes, så det kan udvides yderligere efter behov.

- Det her er jo første etape. Der kommer jo mere med yderligere belastning, så tag nu og lav det rigtigt første gang, lyder altså opfordringen fra borgeren, som foreslår ind- og udkørsel til området via Lerløkke.

Annonce
Vi har, da vi købte vores hus, betalt for denne udsigt, et forsigtigt skøn er, at vores ejendom kan miste 300.000 - 500.000 kr. i salgsværdi. Håber der lyttes til vores forslag.

Fra en af indsigelserne til lokalplanforslag til nyt boligområde

Slut med morgensol

Seks borgere har gjort indsigelser mod lokalplanforsalget, før høringsfristen udløb. Den øgede trafik bekymrer flere af dem:

- Gl. Landevej er en smal vej, for der er i forvejen kører en del biler/lastbiler. Dette vil kun blive øget, imens der bliver bygget, og efterfølgende, når boligerne bliver beboet, påpeger en borger, som foreslår en helt ny vejføring fra det nye boligområde syd om Vester Sottrup ud til Stationsgade eller i den modsatte retning til hovedvejen ved Ragebøl.

Dernæst er der byggehøjden på op til 8,5 meter. Det bør ikke være tilladt på grunde, der grænser op mod parcelhuskvarteret Lerløkke, mener andre:

- Vi har i dag 180 graders view ud over åben mark, Dybbøl Mølle og Sønderborgs ”skyline”. Det ophører, hvis vi får en ejendom på 8,5 meters højde foran vores køkkenvinduer, skriver en af naboerne, som frygter at huset falder op til 350.000 kr. i salgsværdi, hvis kommunen tillader højt byggeri på den anden side af hækken.

- Det er slut med morgensol i vores køkken, konstaterer en anden, der ærgrer sig over, at Sønderborg Kommune lægger op til, at et lavområde i det nordvestlige hjørne af udstykningen skal fyldes op med jord.

Begrundelsen har været, at det er nødvendigt med flere udstykninger for at få råd til de lovpligtige arkæologiske udgravninger i området.

Plant spiselige bær

En borger gør opmærksom på, at der i øjeblikket er 12 boliger til salg i Vester Sottrup og sætter derfor spørgsmål ved, om der er brug for et nyt, stort boligområde.

Og så er der kommentar fra en person, som virkelig synes at have nærlæst lokalplanforslaget. For heri nævnes, at der skal plantes bærmispel af sorterne Amelanchier Aborea og Canadensis langs vejene i det nye boligområde:

- Har man glemt Amelalanchier Alnifolia eller i almindelig tale Sasakaton Bærplante? Så har beboerne da spiselige bær at plukke, gør vedkommende forvaltningen i Sønderborg Kommune opmærksom på.

Det er nu op til forvaltningen og politikerne i teknik- og miljøudvalget at vurdere, om der kan tages hensyn til indsigelserne. Den endelige lokalplan ventes vedtaget af byrådet efter nytår, hvorefter opgaven med at byggemodne området sendes i udbud. Det kan gå i gang, når arkæologerne er færdig med at undersøge området.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Kolding For abonnenter

Efter forligsbrud: SF og Enhedslisten på vej ud i det politiske mørke

Annonce