Annonce
Varde

Naboerne på sommertogt: Engelbrecht og band skal sejle med 104 år gammel skonnert

Helge Engelbrecht og countrymusikeren, færingen Hallur Joensen, som tidligere boede i Føvling, ved årets sidste "Sommersang" i Mariehaven i Ansager. Næste sommer står Engelbrecht og hans spillemænd i Neighbours til søs på Nationalmuseets nyrenoverede skonnert Bonavista. Bandet skal levere musikken, når skibet ssejler landet rundt på en præsentationstur. Foto: Frank Nielsen

Helge Engelbrecht og Neighbours leverer musikken, heraf mange helt nye sømandssange, når Nationalmuseets over 100 år gamle, nyrenoverede skonnert Bonavista tager på turné landet rundt næste sommer.

Annonce

Ansager: I et halvt århundrede har Helge Engelbrecht i skiftende forklædninger leveret lydtapetet til danskernes komsammen'er og grandprix'er, og i de seneste mange år har han sammen med sine naboer inviterer til koncerter i Musikgalleriet og Mariehaven hjemme i Ansager - alt sammen på landjorden, men i sommeren 2019 står musikanterne til søs på et sommertogt rundt til landets hav-faste købstæder.

Engelbrecht og Neighbours har fået stillet Nationalmuseets 104 år gamle skonnert til rådighed på en sejlads, hvor det nyrenoverede skib, Bonavista, skal præsenteres for danskerne.

- Det bliver da helt fantastisk. Der er fest i Marstal den 18. maj, hvor vi spiller på skonnerten første gang. Senere på sommeren er der planlagt et besøg i Skagen, og en lang række havne har søgt om at få skibet på besøg. Hvordan der hele skal spænde af, er vi i fuld gang med at planlægge, fortæller Helge Engelbrecht, som præsenterede en af de nye sømandssange, har skrevet til sommertogtet, ved dette års sidste "Sommersang" i Mariehaven.

Bonavistas historie

Skonnerten Bonavista løb af stablen i Marstal den 7. maj 1914 og var sejlklar to måneder senere. Det år var der 261 handelsfartøjer hjemmehørende i byen samt 132 fiskefartøjer.Skonnerten var én af 110 skonnerter fra Marstal, der i tiden fra 1890'erne og op til anden verdenskrig i kortere eller længere perioder var beskæftiget i New Foundlandsfarten. Af denne store flåde af New Foundlandtradere eksisterer ud over Bonavista fortsat blandt andre tremastskonnerterne Fulton. Mange af skibene sank på sejlads i den farefulde Nordatlant.

Bonavistas sidste sejlads på New Foundland var to rejser i træk med afgang fra Marstal i 1925 og 1926. I Marstal havde man endnu ikke hørt nyt fra Bonavista, da søfolkene fra en anden Marstal-skonnert på samme rute, Svalen, kom hjem efter et forlis. Bonaviste lå nemlig underdrejet. Da kaptajnen endelig kom i land og telegraferede hjem, var lettelsen var stor i hjemmene. Konerne fik ikke behov for det sorte sørgeklæde, som ikke så få andre kvinder bar i denne barske periode.

År 2000 var skonnerten ved at blive afhændet til USA, men Kulturværdiudvalgets greb ind, så skonnerten kunne blive her i landet. Kulturværdiudvalget lod skibet gå videre til Nationalmuseet, som har stået for restaureringen. Skibet er placeret ved Marstal Søfartsmuseum.

Bonavista betyder "på gensyn".

Kilde: Nationalmuseet

Skonnerten Bonavista blev bygget i Marstal i 1914 og sejlede i mange år klipfisk fra New Foundland til Portugal og salt den anden vej. Foto: Nationalmuseet
Annonce

En helt ny oplevelse

Koncerten var som næste sommers sejlads i øvrigt også en våd omgang. Efter pragtfulde sommerkoncerter i Mariehaven med blå himmel og tropetemperaturer kom den længe ventede regn - lige en dag for tidligt.

- Vi glæder os helt vildt til at komme ud at sejle med Bonavista og spille på kajen for gæsterne på togtet. Det bliver en stor og helt ny oplevelse som sømænd om bord.

Sommerkoncerterne i Mariehaven i Ansager var velsignet med pragtfuldt solskin - lige på nær den sidste, hvor regnen drillede. Foto: Frank Nielsen
Annonce

Et fantastisk år

- I det hele taget bliver 2019 et fantastisk år, hvor vi fejrer, at det er 20 år siden, vi åbnede Musikgalleriet, og 10 år siden, vi spillede den første Sommersang i Mariehaven. Det har været 20 gode år med tusindvis af glade gæster. Kan det blive bedre? Jeg tror det næsten ikke, siger Helge Engelbrecht.

Jubilæet fejres over tre dage i Mariehaven den 24.-26. maj. Det bliver blandt andet med en perlerække af de musikere, der har optrådt i haven siden åbningen i 2009.

Helge Engelbrecht på scenen i Mariehaven. Foto: Frank Nielsen
Hallur Joensen ved koncerten i Mariehaven. Foto: Frank Nielsen
Helge Engelbrecht på scenen i Mariehaven i Ansager. Foto: Frank Nielsen
Neighbours i Mariehaven. Næste gang bandet giver spiller i Ansager er tre akustiske koncerter i oktober og fire julekoncerter i december alle indendørs i Musikgalleriet. Foto: Frank Nielsen
Helge Engelbrecht og countrymusikeren, færingen Hallur Joensen, som tidligere boede i Føvling, ved årets sidste "Sommersang" i Mariehaven i Ansager. Næste sommer står Engelbrecht og hans spillemænd i Neighbours til søs på Nationalmuseets nyrenoverede skonnert Bonavista. Bandet skal levere musikken, når skibet ssejler landet rundt på en præsentationstur. Foto: Frank Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce