Annonce
Esbjerg

Nabostrid i Hjerting: 53 år gammel deklaration bragt i spil

Ejeren af Havbakken 159 har opsat et hegn, der er en torn i øjet på naboerne i nummer 157. Nu skal hegnet barberes ned i én meter ud mod vejen. Privatfoto.
Esbjerg Kommune har fået anonym anmeldelse mod hus-ejer i Hjerting, hvis hegn er højere end den ene meter, der er angivet i en deklaration fra 1967. Nærmeste nabo har klaget, mens en anden beboer påpeger, at det vrimler med overtrædelser i kvarteret. Nu skal hegnshøjden bringes ned.
Annonce

Esbjerg: Det sker fra tid til anden, at politikerne i Plan & Miljøudvalget må være dommere i stridigheder mellem naboer.

Det var således også tilfældet på det seneste udvalgsmøde, hvor højden på et hegn på Havbakken i Hjerting var blevet anmeldt til Esbjerg Kommune, og hvor politikerne måtte finde støtte til en afgørelse i en 53 år gammel deklaration.

Sagen er kort fortalt den, at Byggeri på Esbjerg Kommune for nylig modtog en anonym anmeldelse af et ulovligt hegn mod vej og nabo. Manden med det ulovlige hegn - bosiddende på adressen Havbakken 159 - ansøgte dernæst om lovliggørelse af hegnet, der ved sin højde forbryder sig mod en gammel, tinglyst deklaration - underskrevet af Guldager Sogneråd i januar 1967.

I henhold til deklarationen må  hegn, hække og anden beplantning inden for byggelinjen på fem meter maksimalt være én meter højt - og i dette tilfælde er en del af hegnet mod vejen samt mod nabo 1,6 meter, mens et andet stykke af hegnet langs vejen holder sig på én meter.

Ifølge kommentarerne til sagen fra ejeren af Havbakken 159 er årsagen til hegnets højde, at han har anlagt en have bag hegnet, og hegnet skal dels tjene det formål, at der er læ i haven, dels sikre, at man kan opholde sig ugeneret i haven.

Annonce

Nabohøring

I forbindelse med sagens behandling har ansøgningen om dispensation fra hegnshøjden været sendt i høring. Mens nærmeste nabo i nummer 157 aldeles ikke ønsker, at nummer 159 får dispensation fra deklarationen, fordi hegnet "tager alt udsyn, når vi sidder ved den opstillede bænk ved bagdøren samt at hegnet tager alt udsyn fa værelsesvindue, der peger mod Havbakken 159 og engen", så er ejeren af Havbakken 169 noget venligere stemt.

Sidstnævnte påpeger således i sine bemærkninger - der i øvrigt inkluderer fyldigt billedmateriale af andre lignende overtrædelser på Havbakken - at der ingen som helst grund er til at afvise ansøgningen om dispensation:

"...en kort tur gennem kvarteret (Havbakken) viser mange lignende tilfælde. Det er efterhånden vel nærmest præcedens for, at denne deklaration ikke håndhæves længere. Såfremt ansøgningen afvises er nedenstående billeder et udpluk af matrikler med tilsvarende hegn eller beplantning, som ikke overholder deklarationen, og dermed ligeledes bør lovliggøres", skriver beboeren i nummer 169 - uden dog at vedlægge konkrete adresser.

Annonce

Salomonisk løsning

Ifølge formanden for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini (S), skal deklarationen mod vejen overholdes:

- Ud mod gaden skal hegnet være maksimalt én meter, men vi siger også, at hegnet mod naboen gerne må være 1,6 meter, så jeg synes, vi er landet på et fint kompromis. Facader og forhaver ud mod gaden skal være åbne, ellers går vi imod den deklaration, der ligger. Havde der været tale om en hjørnegrund ud mod en stærkt trafikeret vej, havde det måske forholdt sig anderledes, men vi skal sikre, at villavejen fortsat er hyggelig at opholde sig i, og det er den ikke, hvis alle skærmer deres matrikler af, siger udvalgsformanden.

I har fået tilsendt billedmateriale på en lang række matrikler, hvor hegnene også er højere end én meter - gør I noget ved det?

- Hvis forvaltningen får anmeldelser på konkrete adresser, så ser embedsmændene naturligvis på dem, siger udvalgsformanden.

Deklaration

På ejendommene er der tinglyst en deklaration af 11. januar 1967, hvor hegn, hække og anden beplantning inden for byggelinjen på fem meter maksimalt må være én meter høj. Herfra undtages enkelte fritstående træer, når disse ikke er til gene for naboejendommene og veje.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Regeringen vil udvide hjælpepakker efter nye restriktioner

Esbjerg

Hjerneskadet mand fundet i god behold

Annonce