Annonce
Tønder

Nanna Bonde groggy efter onsdagens valg

Nanna Bonde (SF) fik ikke en plads i Folketinget ved onsdagens valg. Hun ærgrer sig guld og grøn - og det forstår man godt - når samtlige politiske partier har fået valgt medlemmer ind med lavere personlige stemmetal end Nanna Bondes 3709. Af dem blev 664 stemmer afgivet i Tønder by. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Ved onsdagens folketingsvalg opnåede SFs Nanna Bonde 3709 personlige stemmer. Selv om hendes stemmetal overgår mange andre nyvalgte folketingsmedlemmer, så var det ikke nok for hende til en plads i Folketinget.

TØNDER: Lige ved og næsten. Og alligevel så langt fra målet.

Selv om SFs Nanna Bonde i Tønder onsdag opnåede et flot antal personlige stemmer, så var det alligevel ikke nok til at komme ind i Folketinget.

- Jeg er glad for, at SF har fået et fantastisk valgresultat. Men jeg er da superærgerlig over, at jeg ikke fik en plads, siger den 26-årige sociologistuderende, der flyttede fra Tønder til København for at studere i 2013.

Ved onsdagens valg satte 3709 vælgere et kryds ud for Nanna Bondes navn på stemmesedlen i Sydjyllands Storkreds.

Alene på valgstedet i Tønder Sport & Fritidscenter fik den 26-årige folketingskandidat 664 personlige stemmer.

- I Tønder by fik SF 10,2 procent af stemmerne og var dermed det tredjestørste parti, siger Bonde og udbryder:

- Det er helt vanvittigt, og det, synes jeg, er ret vildt.

Annonce

Der er ikke nogen tvivl om, at jeg gerne vil ind på Christiansborg. Nu skal jeg lige tænke situationen igennem, der kan jo ske meget på fire år.

Nanna Bonde (SF), der ikke med 3709 personlige stemmer opnåede valg til Folketinget

Snublede på målstregen

Man forstår godt Nanna Bondes ærgrelse over, at hun var så snublende tæt på at komme ind i Folketinget. Hendes personlige stemmetal på 3709 rækker for samtlige partier til en plads i Folketinget. Alene på SFs liste over folketingsmedlemmer, har Nanna Bonde modtaget flere stemmer end seks af de nyvalgte SF'ere.

End ikke Nanna Bonde kan forklare det regnestykke og mange ubekendte, der bevirker, at hun med så mange stemmer ikke har fået en taburet i Tinget.

- Mine venner er kede af, at jeg ikke har fået en plads. Men det har ikke bevirket, at jeg har mistet lysten til at lave politik på den ene eller anden måde, siger Nanna Bonde, der er opvokset i Nygade i Tønder.

Hun fortæller, at hun forsat vil være en del af SFs landsledelse, hvor hun med sine egne ord spiller en "aktiv rolle".

4 år er lang tid

Den "mistede" plads i Folketinget giver imidlertid mulighed for at færdiggøre andre projekter. Nanna Bonde var indstillet på at sætte sit sociologsstudie i bero, men nu vil hun afslutte studiet:

- Det får jeg lov at færdiggøre nu, siger hun.

Nanna Bonde, der i perioden 2015-2017 var formand for SFU, og som sidste sommer vandt Politikens DM i debat, er endnu ikke sikker på, om hun stiller op til næste folketingsvalg. Dertil er hun endnu for uafklaret. Og måske er det slet ikke politik, der skal være omdrejningspunktet i hendes liv.

- Der er ikke nogen tvivl om, at jeg gerne vil ind på Christiansborg. Men det kan være, at jeg finder ud af, at andre ting er vigtigere i livet. Nu skal jeg lige tænke situationen igennem. Der kan jo ske meget på fire år, siger Nanna Bonde.

Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

134 klager på fem måneder: Tolkefirma har spændt ben for politiet i Syd- og Sønderjylland

112

Hvid trailer forsvandt fra indkørsel

Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce