Annonce
Rejser

Nantes: Prøv en ridetur på 12 meter høj, mekanisk elefant

Le Grand Éléphant går langsomt, kun mellem en og tre kilometer i timen, og den spyr vandskyer ud af snablen. Fra siddepladserne på ryggen – i fjerdesals højde – har man udsigt over både park, flod og by. Foto: Romain Pemeau/Les Machines de l'île
Tag på en politisk korrekt ridetur på en elefant eller sus rundt blandt oceanernes underlige skabninger i Frankrigs sjettestørste by.

Fantasiens højborg ligger 385 kilometer sydvest for Paris, dér hvor Loire løber ud i Biscayen. Byen hedder Nantes, og her blev Jules Verne født, verdens første science fiction-forfatter som skrev om rejser ud i himmelrummet og under havet, længe før det var muligt.

Byen har naturligvis et museum for den verdensberømte forfatter, og i hans ånd udleves i et tidligere skibsværft i havnen et mekanisk tankespind, der helt lever op til Vernes fantasiverden: Les Machines de l'île.

Det begyndte med en elefant - ja en mammut må det være, for den er 12 meter høj. Et mekanisk dyr, som med sindige skridt og vandprustende snabel vandrer rundt på havnen med passagerer i kurve på siderne og på ryggen. Et halvt hundrede mennesker kan "Le Grand Éléphant" bære - og det er en helt politisk korrekt elefantridetur. Da "dyret" begyndte at vise træthed efter 20.000 kilometer og over 23.000 passagerer, fik den en hovedreparation og en helt ny hybridmotor. Nu støjer den mindre, når den går, og kaldes verdens første miljørigtige mekaniske pachyderm (en 1900-tals betegnelse for tykhudede pattedyr).

Men ikke nok med det. Francois Delarozière og Pierre Orefice, som står bag elefanten, arbejdede videre med de enestående kunstneriske maskiner og var i 2012 klar med endnu et mekanisk under: karrusellen "Mondes Marin" - 25 meter høj og 22 meter i diameter. Her suser man rundt i store krabber og fantasier af piratfisk, djævlerokker og dybhavs lygtefisk.

Det tog fem år at skabe de mange mekaniske havdyr, og imens kunne besøgende følge arbejdet i Galeries des Machines. I dag er det et nyt projekt, der arbejdes med i værkstedet. Et hejre-træ på 50 meter i diameter. Man skal kunne gå omkring i træet, og to gigantiske hejrer "flyver" med hver 10-15 passagerer i toppen.

Træet skal befolkes med andre mekaniske fugle og krybende insekter - myrer, larver og store edderkopper, som allerede er bygget. Hele denne verden er efter planen klar i 2022.

Annonce

Lige i nærheden

Parc des Chantiers er skabt i det tidligere store skibsværft i Nantes, hvor også Les Machines de l'île har adresse. Parken har fire haver med forskellige temaer og en "strand" ud til Loire-floden. På den anden side af floden ligger Jules Verne-museet i et statelig 1900-tals palæ. www.julesverne.nantesmetropole.fr.

Entré

I sommermånederne er der åbent dagligt. Entré til galleriet er 8,50 euro (cirka 63 kroner). Samme pris for elefantturen. Mulighed for at booke den i forvejen.

Hvor: Parc des Chantiers, Bd. Léon Bureau.

Læs mere på www.lesmachines-nantes.fr.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Groteske udsættelser af sigtelser skal stoppe

Bandekonflikter, grænsekontrol og forebyggelse af terror har de seneste år gjort det meget svært for politiet på tilfredsstillende vis at løse alle sine resterende opgaver. Flere betjente til det hårdt pressede korps er på vej, men det tager tid at få dem uddannet, så både politikere og politiledelse står fortsat med en vigtig prioriteringsopgave. I denne uge er det kommet frem, at man ifølge Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, i alle politikredse i nogle tilfælde venter med at sigte mulige gerningsmænd. Det sker på grund af mandskabsmangel for at kunne leve op til politisk bestemte tidsfrister. I sager om vold og våben må der højest gå 30 dage fra, der er rejst en sigtelse, til der er en tiltale, og i voldtægtssager er fristen typisk 60 dage. Berlingske har talt med en anklager, der på møder har hørt ledere fortælle om, at der i Københavns Politi løbende ligger 500-1000 sager, hvor der på grund af tidsfristerne ikke er rejst sigtelser, selv om politiet kender til de mulige gerningsmænd. Det er en hån mod både ofrene og mod befolkningen, der skal have tillid til, at efterforskningen er så effektiv som muligt. Det er fornuftigt, at der er krav om, at sager om grov kriminalitet bliver afsluttet hurtigt. Men ressourcerne skal også følge med. Derfor må politikerne erkende, at politiet står i en svær situation, hvor rigide krav om tidsfrister kan virke mod hensigten. I stedet må kravet være, at politiet får prioriteret kræfterne bedst muligt og ikke lader sig styre af tidsfrister og deraf følgende målkrav, som lederne måles på. Hvis politiet har en konkret mistanke, skal der selvfølgelig rejses en sigtelse med det samme. Også selv om der er risiko for, at der går flere end for eksempel 30 dage, før der er rejst en tiltale. Det er afgørende, at efterforskningen sker hurtigst muligt. Det må politikere og politiets ledelse sørge for, så de groteske udsættelser af sigtelser kan stoppe.

Annonce